Uusimmat

Testi Taitettava Lenovo Thinkpad X1 Fold (Intel 16”) -tietokone – Erikoisuudesta on maksettava kova hinta

06.05.2024 20:00 Antti Voutilainen

Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat näyttäneet, että rakenne toimii käytössä. Thinkpad X1 Fold näyttää, etteikö sama voisi toimia tietokoneissa. Monipuolisuus ja -muotoisuus voi yllättää, mutta hintakin voi järkyttää.

Ensimmäisten taittuvien älypuhelinten rantautuessa markkinoille ensimmäinen ajatus ei ainakaan itselläni ollut, että konseptin voisi sovittaa sellaisenaan myös ns. tavallisiin tietokoneisiin. Lenovo tarttui haasteeseen ja kehitti taittuvan tietokoneen, Thinkpad X1 Foldin.

Laite tekee saman, minkä tavallinenkin tietokone, mutta tämä taittuu myötäilemään fyysisesti käyttäjän tarpeita, oli se sitten kirjaksi taitettu tai käyttö piirtolevynä.

Edelläkävijyydellä on tässä tapauksessa hintansa, sillä testiin otetun laitteen kokoonpanolla kokonaisuuden hinta nousi kirjoitushetkellä 5460 euroon, joka sekin oli jo kevätkampanjan alentama hinta.

Samassa hintaluokassa on varsin rauhallista, sillä sieltä löytyy lähinnä HP:n ja Lenovon työasemakäyttöön suunnattuja kannettavia ja pari kärkikomponenteilla varustettua pelikannettavaa. Esimerkiksi MSI:n Titan 18 HX A14VHG-066PL ja Razerin Blade 18 RZ09-0484UNH4-R3N1. Kyseessä on siis varsin pienelle kohderyhmälle tarkoitettu laite, jonka ei olekaan tarkoitus tavoitella suuria massoja.

Myyntipakkausta purkaessa ensimmäinen ajatus, joka laitteesta syntyy on, että se on massiivinen tablettitietokone. Taittamattomana koneen ulkomitat ovat 8,6  x 276,2 x 345 millimetriä. Taitettuna mitat ovat 17,4 x 276,2 x 176,2 millimetriä. Painoa laitteelle on kertynyt 1,28 kilogrammaa. Mukana toimitettavan jalustan ja Bluetooth-näppäimistön kanssa kokonaisuuden paino nousee 1,94 kilogrammaan.

Koneen tärkein ominaisuus on tietenkin sen taittuva 16,3 tuumainen OLED-kosketusnäyttö. Resoluutioltaan näyttö on 2560 x 2024 pikseliä ja se kykenee enimmillään 60 hertsin virkistystaajuuteen. Lenovon mukaan näytön väritoisto kattaa 100 prosenttia DCI-P3 -väriavaruudesta. Näytön kirkkaudeksi ilmoitetaan 600 nitiä.

Näyttö on ehdottomasti laitteen suurin vahvuus ja ylpeys. Eläväiset värit taittuvalla, suurikokoiselta näytöltä olivat ehdottomasti jotain, mitä ei osannut odottaa.

Aivan tasainen näytön pinta ei ole. Saranakohdassa näytössä on hennot juovat, jotka erottaa vain silloin, kun näyttö on täysin mustana. Jos näytölle suinkin tuli jotain kuvaa, niin juovia ei erottanut lainkaan.

Käyttäessä laitetta “kirjana”, saranakohdassa oli havaittavissa pientä värien vääristymistä, tarkemmin ottaen valkoinen väri toistui hieman sinertävänä. Saranakohdan värivääristymää ei erottanut lainkaan, jos näytöllä toistettava kuva oli vähänkään tummempi.

Kosketuksen tunnistus toimi saranakohdassa moitteettomasti silloinkin, kun laite oli taitettuna. Toki tuossa tilanteessa on fiksumpaa käyttää mukana tulevaa Precision Pen -kynää kuin yrittää tökkiä sormilla.

Kirjamaisesti taitettuna koneen käyttö oli sujuvaa, kunhan muistaa lukita näytön suunnan, koska suunta tapasi kääntyä pienemmästäkin heilautuksesta. Kirjakäyttöä häiritsi enemmänkin se, että lukuohjelma ei osannut sovittaa luettavaa lehteä koko näytölle, tämä kuitenkaan ollut itse laitteen ongelma vaan lukuohjelman.

Koneen voi taittaa niin, että se muistuttaa ulkoisesti kannettavaa tietokonetta. Erona on tietenkin se, että pöydällä lepäävä osa on yhtä ja samaa näyttöä.

Tässä muodossa koneen käyttö ei ollut helpointa mahdollista. Jos saatavilla ei ole lainkaan ulkoista näppäimistöä, niin käyttö on melkoisen vaivalloista. Näytön alaosan käyttö virtuaalinäppäimistönä toimii ainakin teoriassa, mutta käytännössä kymmensormijärjestelmällä kirjoittaminen näytöllä on miltei mahdotonta.

Kämmenestä rekisteröityi virhepainalluksia sen verran paljon, että varmimmin, ilman virhepainalluksia, kirjoittaminen onnistui turvallisella kaksisormijärjestelmällä – joka ei tietenkään ole kirjoitusnopeuden tai tehokkuuden kannalta se paras vaihtoehto. Mutta mahdollista se kuitenkin on.

Luontevimmalta käyttö kuitenkin tuntui mukana tulevan jalustan ja Bluetooth-näppäimistön kanssa. Näppäimistössä on myös pieni kosketuslevy, jonka myötä käyttötuntuma oli miltei sama kuin millä tahansa kannettavalla tietokoneella.

Näppäimistön keskeltä löytyy myös Trackpoint-näppäin, jolla voi niin ikään ohjata kursoria, jos siihen on aiemmin tottunut. Jalustan ja näppäimistön kanssa konetta voi pitää halutessaan pysty- tai vaaka-asennossa. Kone “lukittuu” jalustaan magneetin avulla jämäkästi.

Tämä yhdistelmä tarjoaa käyttäjälle normaalia, ulkomitoiltaan pienikokoista kannettavaa merkittävästi isomman näytön ja tavallisesta poikkeavat kuvasuhteen, mutta mahdollistaa silti järjelliset syöttömahdollisuudet. Tämänkaltaista käyttöä voi joku jopa arvostaa jopa isosti.

Konetta voi myös käyttää kuin tablettia. Tällöin mukana tulevan Precision Pen -kynän käyttö on suotavaa. Koska laite toimii tablettina, niin sitä voi käyttää myös piirtoalustana. Erilliseen näppäimistöön ja hiireen tottuneella käyttö pelkällä kynällä ei tuntunut hirveän luontevalta. Tämäkin vaihtoehto on kuitenkin tarjolla.

Taittuvan näytön merkittävin ongelma on tällä hetkellä se, että käyttöjärjestelmä ei asiaa tunnista. Näyttö esiintyy yhtenä 2560 x 2024 resoluution näyttönä ja siinä se. Toki Windows 11:n myötä ohjelmia saa aseteltua näytölle huomattavasti helpommin kuin aiemmissa versioissa. Kuitenkin asetteluvalikon käyttö käyttäen kosketuslevyä tai kynää, oli käytännössä mahdotonta.

Erillisellä hiirellä vastaavaa ongelmaa ei ole. Ihannetilanne olisi se, että taittaessa koneen näyttöä käyttöjärjestelmä tiedustelisi/ehdottaisi näyttöasettelua.

Sukeltaessa pintaa syvemmälle, koneesta löytyy Intelin Alder Lake -sukupolven Core i7-1260U –prosessori. Siitä löytyy kaksi suorituskykyistä P-ydintä ja kahdeksan energiatehokasta E-ydintä, tukien enimmillään 12 säiettä. Prosessorin TDP-arvo on yhdeksän wattia. P-ytimen maksimi turbokellotaajuus on 4,7 gigahertsiä. Prosessorista löytyy myös integroitu Intel Iris Xe Graphics -grafiikkaohjain, jossa on 96 EU-yksikköä (Execution Units).

Prosessorin rinnalla 32 gigatavua LPDDR5-5200 -muistia. Massamuistina toimii yhden teratavun M.2 SSD-asema (PCIe Gen 4).

Langatonta tiedonsiirtoa silmällä pitäen tuki löytyy WiFi 6E- ja Bluetooth 5.1 -verkoille. Lisäksi testiin otetusta koneesta löytyy sisäänrakennettu 5G WWAN-sovitin mobiiliyhteyksiä varten. Koneessa on myöskin sisäänrakennettuna eSIM-kortti, jonka ansiosta erillistä SIM-korttia ei tarvita. Speksilistauksen mukaan vaihtoehdoista löytyy myös nano-SIM-korttipaikalla varustettuja versioita.

Liitännöistä löytyy kaksi USB-C Thunderbolt 4 (40 Gb/s) -liitäntää ja yksi USB-C 3.2 Gen 2 -liitäntä. Liitännät ovat sijoitettuna koneen kolmelle eri reunalle, jonka ansiosta laitteen lataus käytön aikana on mahdollista missä tahansa asennossa.

Videoneuvotteluita varten koneesta löytyy viiden megapikselin kamera. Testauksen perusteella kuvanlaatua voi luonnehtia välttäväksi. Se ajaa asiansa videopuheluissa, mutta ei juuri muussa. Kameraa käyttäessä konetta suositellaan käyttämään pystyasennossa kameran sijoittelusta johtuen.

Kone on varustettu kahdella akulla, joiden yhteiskapasiteetti on 64 wattituntia. Koneen mukana toimitetaan 65 watin laturi.

Koneella on myös MIL-STD 810 –sertifiointi, jonka perusteella laitteen pitäisi kestää varsin vaativissakin olosuhteissa. Huomautettakoon myös, että laitteessa ei ole laisinkaan aktiivista jäähdytystä, eli se on täysin äänetön jäähdytyksen osalta.

Koneen hallinnointiin tarjolla on Lenovo Commercial Vantage -hallintaohjelma, jonka rooli on enemmänkin ylläpidollinen. Käytännössä sen kautta saa hoidettua ohjelmisto- ja ajuripäivitykset sekä virrankäyttöön liittyvien asetusten säädöt.

ThinkPad X1 Foldin suorituskyvyltä emme odottaneet ihmeitä. Laite on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön ja raa’an suorituskyvyn sijaan painotus on energiatehokkuudessa. Hienoisen yllätyksen kone kuitenkin kykeni tuottamaan PCMark 10 -testissä. 3DMark-testejä laitteella ei edes yritetty ajaa. Uteliaisuudesta testasimme kuitenkin suorituskykyä Tom Clancy’s Rainbow Six Siege –pelin sisäisessä suorituskykytestissä.

Suorituskykyä verrataan hiljattainen testissämme olleeseen Acer Swift Edge 16 –kannettavaan, sillä se on konfiguraationsa puolesta lähimpänä Lenovon ThinkPad X1 Fold -konetta. Acer Swift Edge 16 -kannettavasta on varustettu AMD:n 8-ytimisellä Ryzen 7 7840U -prosessorilla, jossa on integroitu Radeon 780M -grafiikkaohjain. Prosessorin rinnalla on 16 gigatavua LPDDR5-muistia.

PCMark 10 mittaa koko kokoonpanon suorituskykyä. Se mittaa tietokoneen suorituskykyä tyypillisissä käytännön työtehtävissä, se simuloi muun muassa videoneuvotteluja, kuvankäsittelyä ja verkkoselaamista.

Kokonaispisteissä Thinkpad X1 Fold jää selvästi muiden taakse. Verratessa Best performance -virtatiloja keskenään, Acerin kannettava vetää pidemmän korren kokonaispisteissä, Productivity- ja Digital Content Creation -osioissa.  Lenovon Thinkpad X1 Fold sen sijaan vetää pisimmän korren Essentials-osiossa, jossa se ohittaa kaikki kilpakumppanit. Ero Acerin Swift Edgeen on kuitenkin alle prosentin luokkaa. Balanced-tilassa erotus kasvaa noin neljään prosenttiin. Muissa osioissa Swift Edge repii useamman kymmenen prosentin kaulan Thinkpadiin.

Essentials-osiossa testataan kokoonpanon suorituskykyä arkipäiväisissä työkuormissa, kuten verkkoselaaminen, videopuhelut ja sovellusten käynnistymisajat. Voidaan siis sanoa, että kone loistaa juuri siellä, missä sen pitääkin.

Best performance –virtatilan vaikutus suorituskykyyn on hieman ristiriitainen. Se nostaa kokonaispisteitä noin kolmella prosentilla ja Digital Content Creation -osion pisteitä noin 10 prosentilla. Essentials- ja Productivity-osioissa sen sijaan tulos huononee, joskin vain hivenen.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege edustaa pelitestien kevyintä kastia. Suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen, ultra-esiasetuksilla.

Graafi kertoo varsin selvästi, että pelikäyttöön ThinkPad X1 Foldia ei ole suunniteltu. Vertailukelpoisilla asetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitys jäi 35 ruutuun sekunnissa. Ero esimerkiksi Swift Edgeen on noin 85 prosenttia. Pelikannettaviin verratessa ero keskimääräisessä ruudunpäivityksessä kasvaa melkein kymmenkertaiseksi.

Pudottamalla esiasetukset Low-tilaan, keskimääräinen ruudunpäivitys kipusi 54 ruutuun sekunnissa. Natiivilla resoluutiolla testiä emme rohjenneet ajaa.

Testasimme myöskin koneen akkukestoa. Testi toteutettiin suoratoistamalla 1440p-laatuista videota langattoman verkon kautta. Tasapainotetussa virtatilassa kone jaksoi pyörittää videota kolme tuntia ja 38 minuuttia. Virtapihimpi vaihtoehto oli “optimaalinen virrankäyttö”, joka venytti akkukestoa miltei kaksi tuntia. Optimaalisella virrankäytöllä kone pyöritti videota viisi tuntia ja 36 minuuttia.

Tasapainotetussa tilassa akkukesto jäi hieman vaatimattomaksi, mutta optimaalinen virrankäyttö -virtatila lievensi tuomiota. Ottaen huomioon laitteen luonteen, viisi ja puoli tuntia ei ole lainkaan hullumpi tulos.

Vaikka koneesta löytyvä prosessori on varsin virtapihi, ei se tarkoita, etteikö sekin voisi lämmetä. Esimerkiksi PCMark 10 -testeissä prosessorin lämpötila kipusi korkeimmillaan 95 asteeseen. Testit ajettiin niin, että kone oli jalustalla, jolloin korkeat lämpötilat eivät käyttökokemukseen tietenkään vaikuttaneet. Kone ei kädellä tunnustellessa tuntunut mistään kohdasta erityisen kuumalta.

Kirjaksi taitettuna huomion herätti se, että toinen puoli koneesta (vasen) oli lämpöinen ja toinen taas viileä.

Lenovon ThinkPad X1 Fold on konseptina varsin mielenkiintoinen. Suorituskyvyn osalta en odottanut siltä kovinkaan paljoa, mutta hieman yllättäen se loisti PCMark 10 -testin Essentials-osiossa päihittäen kaikki verrokit. Suorituskykyä on juuri siellä, missä sitä taittuvalta tietokoneelta odotetaankin.

Testien perusteella taittuvia tietokoneita on helppo povata tulevaisuuden laitteiksi. Tietotyössä tarvittavat järjestelmät siirtyvät kiihtyvällä tahdilla selainpohjaisiksi SaaS-toteutuksiksi. Kun käyttäjän päätelaitteen ei tarvitse hoitaa kaikkea laskentaa, niin virtapihimpikin laite käy, kuten esimerkiksi taittuva tietokone.

Olisi myös mukavaa, että koneen käyttöjärjestelmä ymmärtäisi taittuvien näyttöjen olemassaolon ja pystyisi reaktiivisesti mukauttamaan näkymää. Näin käyttäjän tahto voisi toteutua nykyistä paremmin.

Yleistyminen kuitenkin edellyttää lopulta sitä, että hinta putoaa ainakin alle puoleen ja mielellään enemmänkin, jotta hankintaa voi pitää jollain tasolla perusteltuna. Nykyisen tasoisella hintalapulla käyttäjä voi hankkia samalla rahalla suorituskykyisen tietokoneen, tabletin ja piirtopöydän. Erikoisuudella on hintansa, kova sellainen.

Hyvää

  • Taittuvan näytön monipuolisuus
  • Äänetön, mutta yllättävän tehokas tietyissä työkuormissa
  • Kompakti, mutta miellyttävä näppäimistö ja kosketuslevy
  • Näytön väritoisto ja responsiivisuus

Huonoa

  • Hinta
  • Käyttöjärjestelmän puutteet
  • Yhdistelmä paino

Tärkeimmät tekniset tiedot Lenovo ThinkPad X1 Fold (Intel 16”)

  • Hintaluokka: 4500 € (PC), 5400 € (lisävarusteineen)
  • Prosessori: Intel i7-1260U
  • Muisti: 32 Gt LPDDR5-5200
  • Näytönohjain: (integroitu) Intel Iris Xe Graphics
  • Tallennustila: 1 Tt PCIe NVMe SSD
  • Mitat: Avattuna 8,6 x 276,2 x 345,7 mm, taitettuna 17,4 x 176,2 x 276,2 mm, 1,28 kg
  • Liitännät: 2 x USB-C Thunderbolt 4, 1 x USB-C 3.2 Gen 2

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat