UUSIMMAT

AMD teki parhaimman tuloksensa prosessorimyynnissä 12 vuoteen – Intelillä ei mene auvoisasti

30.07.2020 12:11 | Muropaketin toimitus

Intel on ollut pienimuotoisen myrskyn silmässä viime aikoina. Syynä on sirujätin 7 nm suorittimien viivästyminen sekä niin ikään yrityksen osakkeen arvon raju heikkeneminen. Intel menetti tänä vuonna myös tärkeän asiakkaansa Applen. AMD:n tilanne on toinen.

AMD sen sijaan jatkaa vakuuttavasti. Tästä kertoo sekin, että Intelin kilpailijan osake on noussut ennätyslukemiin ja ensimmäisen kerran 15 vuoteen ohi Intelin. Sijoittajien uskoa yritykseen luovat muun muassa tänä vuonna markkinoille tulevat seuraavan sukupolven Milan-suorittimet, Zen 3 -prosessorit ja RDNA 2 -GPU:t.

AMD:n tulos nousi tämän vuoden toisella neljänneksellä 26 prosenttia 1,96 miljardiin dollariin vuoden takaisesta. AMD nostikin myös arviotaan koko vuoden tuloksesta, jonka se arvioi nousevan 25:stä 32 prosenttiyksikköön.

Kuluttajakäyttöön tarkoitettuja suorittimia toimitettiin paljon – enemmän kuin 12 vuoteen. Osan tästä selittää kannettaviin tietokoneisiin tarkoitettujen Ryzen 4000 -suorittimien menekki.

AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su mainitsi myös palvelinkäyttöön toimitettavien Epyc-suorittimien myynnin jopa tuplaantuneen – samoin kävi kannettavien tietokoneiden prosessoreille. Ihan kaikki ei ole auvoista, sillä yrityksen näytönohjaimiin liittyvä liiketoiminta on ollut laskussa.

Uskoa AMD:hen lisää arvio, että 5 nm:n prosessilla valmistettavat Zen 4 -suorittimet saapuisivat markkinoille viimeistään vuonna 2022. Intelin 7 nm -suorittimet puolestaan saattavat viivästyä jopa vuoden 2023 alkuun.