UUSIMMAT

Asukselta ja Zotacilta esimakua GTX 1070 Ti -näytönohjaimien ylikellotuksesta

02.11.2017 14:43 | Muropaketin toimitus

Tulevien GeForce GTX 1070 Ti -näytönohjaimien ylikellotettavuus oli iso puheenaihe virallista julkistusta edeltäneessä huhumyllyssä. Uusi näytönohjain iskee niin kapeaan rakoon, että hyvin ylikellottuva yksilö voisi olla GeForce GTX 1080:tä huokuttelevampi hankinta.

Huhumyllyssä liikkuikin jopa odotuksia siitä, että NVIDIA estäisi kokonaan näiden näytönohjaimien ylikellotuksen. Näin ei kuitenkaan ole, mutta NVIDIA on määrännyt sopimusvalmistajiaan olemaan ylikellottamatta näytönohjaimia. Tehdasylikellotukset ja Founders Edition -versioita tehokkaampien jäähdytysratkaisuiden tarjoama potentiaali manuaaliseen ylikellotukseen ovat kuitenkin sopimusvalmistajien versioiden merkittävä myyntivaltti perusmallia vastaan.

Zotac on ainakin lähteneet minimoimaan NVIDIAn asettaman rajoituksen merkitystä tarjoamalla hallintaohjelmassaan valmiita ja ”tehdastestattuja” ylikellotusta sisältäviä asetusprofiileja. Zotac tarjoaa asetusprofiilit Firestrom-hallintaohjelmiston latauksen mukana. Zotac ei ole aiemmin tarjonnut valmiita profiileja, joten heidänkin siirtymisen tähän käytäntöön on helppo uskoa johtuvan NVIDIAn asettamista rajoituksista. Muilla valmistajilla näitä asetusprofiileja on toki jo nähty.

Verkkoon Videocardziin vuotaneessa Zotacin profiilissa pystyy nostamaan sen GeForce GTX 1070 Ti AMP! Extreme -näytönohjaimen Boost-kellotaajuuden 1833 megahertsiin, joka on 150 megahertsiä alkuperäistä korkeampi. Sama asetusprofiili nostaa virransyötön rajan 252 wattiin.

Asukselta pääsi vuotamaan ylikellotuksen hyötyä mainostavaa materiaalia, jotka esimerkiksi HotHardware poimi uutiseensa. Asuksen GPU Tweak II -ohjelmistosta löytyvä ”yhden klikkauksen ylikellotus” nostaa grafiikkapiirin Boost-kellotaajuuden 1759 megahertsiin. Tämän myötä näytönojaimen ruudunpäivitysnopeus pelikäytössä nousee Asuksen mukaan Doomissa 3,75 prosenttia ja Gears of War 4:ssä 2,12 prosentilla 4K-resoluutiolla. 3D Mark -ohjelmiston Fire Strike Extreme -benchmarkissa pisteet nousevat 8985:stä 9153:een, eli noin kaksi prosenttia.