DDR5-muististandardi on tuplaamassa niin tiedonsiirtonopeuden kuin muistien kaistanleveyden

22.04.2019 17:30 | Muropaketin toimitus

DDR5 on keskusmuisteja hallitsevan JDEC:in seuraava muististandardi, jota odotetaan kuluttajamarkkinoille ensi vuonna. Päivitetyssä stadardissa tuplaantuu odotusten mukaan tiedonsiirtonopeus ja kaistanleveys.

Tuplattu kaistanleveys saavutetaan DDR5-muistissa jakamalla muistimoduulien prosessoriin yhdistyvät kaistat kahteen itsenäisesti toimivaan 40-bittiseen tiedonsiirtokaistaan. Samalla kellotaajuudella toimiessa muistien teoreettisen kaistanleveyden pitäisi olla 1,36-kertainen DDR4:ään verrattuna.

Ensimmäisten DDR5-muistien nopeudeksi odotetaan 4800 mgahertsiä, jolloin kaistanleveys olisi 1,87-kertainen 3200 megahertsin DDR4-muisteihin verrattuna. Virallinen DDR5:n nopeusrajoitus on 6400 megahertsiä, mutta muistivalmistajat voivat ylittää tämän muisteja ylikellottamalla.

Yksi kannettaville ja muille kevyemmille mobiililaitteille tärkeä päivitys uusissa DDR5-muisteissa on madaltanut käyttöjännite, joka putoaa oletuksena 1,1 volttiin. Nykyisessä DDR4-standardissa käyttöjännite on yleensä 1,35 tai 1,2 volttia. Samsung on myös päässyt alhaisen virrankulutuksen muistin prototyypeillään jopa vain 1,05 voltin käyttöjännitteeseen.

Yksi muistivalmistajien tavoite on mahdollistaa helpompi DRAM-muistin rakentaminen suoraan järjestelmäpiireihin. Tätä avittaa alentunut virrankulutus ja muistin tiheyden tuplaantuminen, joka mahdollistaa kahden gigatavun muistisirut.

Muistivalmistaja SK Hynix ehti viime vuonna, ensimmäisenä valmistajana esittelemään toimivaa DDR5-muistin prototyyppiä. Yhtiön odotusten mukaan muisti tulee laajemmin saataville suunnilleen 2020 loppupuolella, ja ensimmäiset yrityskäyttöön ja kehitystyötä varten myytävät DDR5-muistit nähdään kuluvan vuoden lopulla.

PC-rakentajille muisti tulee saataville sen mukaan, kun AMD ja Intel esittelevät DDR5:n kanssa toimivia piirisarjoja emolevyihin. SK Hynixin arvion mukaan DDR5-muistit kattavat myydyistä keskusmuisteista hieman alle puolet vuonna 2022.