Uusimmat

Der Spiegelin mukaan venäläistaustainen Telegram jakaa tietoja viranomaisille – väittänyt ihan muuta

10.06.2022 18:08 Muropaketin toimitus

Saksan hallitus on painostanut Telegramia ainakin terroristeihin ja lasten hyväksikäyttöön liittyvissä tapauksissa.

Telegram on väittänyt aiemmin, että he suojelevat jokaista käyttäjää riippumatta siitä, käyttävätkö he pikaviestinpalvelussa salausta tai ei. Telegram on sanonut niin ikään, että viranomaisten on tehtävä ja Telegramin hyväksyttävä erityisen suuri määrä tietopyyntöjä, ennen kuin he taipuisivat sellaiseen. Telegram on myös väittänyt, ettei viranomaispyyntöä ole koskaan hyväksytty.

Der Spiegel kuitenkin raportoi, että Telegram on hyväksynyt useita Saksan rikospoliisin tietopyyntöjä, jotka koskevat terroristeja tai lasten hyväksikäytöstä epäiltyjä. Muita rikosasioita koskevia tietopyyntöjä on jätetty ”enemmän tai vähemmän” huomiotta, kuten Android Police asian ilmaisi.

Vuonna 2018 päivitetyssä tietosuojaselosteessa yhtiö ilmoittaa luovuttavansa käyttäjien IP-osoitteet ja puhelinnumerot viranomaisille, jos heille esitetään terrorismiin liittyvä syyte. Telegramin sivuilla lukee kuitenkin edelleen, että ”tähän päivään mennessä olemme paljastaneet 0 tavua käyttäjätietoja kolmansille osapuolille, mukaan lukien hallitukset”.

Saksan hallitus on väitetysti painostanut nykyisin Dubaissa toimivaa Telegramia tekemään yhteistyötä äärioikeistoryhmiin liittyvissä tutkinnoissa. Muun muassa tällaiset ryhmät ovat saattaneet käyttää Telegramia levittääkseen sanomaansa ja koordinoidakseen toimiaan.

Venäjä esti Telegramin vuonna 2018, koska se kieltäytyi luovuttamasta salausavaimia Venäjän terrorismin vastaisten lakien mukaisesti. Telegram kuitenkin teki vuonna 2020 Kremlin kanssa sopimuksen, jonka mukaan sovellus palaa Venäjälle, ja Telegramin esto Venäjällä myös lopetettiin 20. kesäkuuta 2020. Sopimukseen kuuluu valvonnan lisääminen.