UUSIMMAT

Der8auer tutki X570-piirisarjan virrankulutusta: tuulettimet eivät vaikuta pakollisilta

10.07.2019 18:45 | Muropaketin toimitus

X570-emolevyistä löytyvä piirisarjan tuuletin on yksi AMD:n uuden alustan mielenkiintoisimpia yksityiskohtia. Erityisesti ylikellottajana tunnettu der8auer ehti tutkimaan piirisarjan virrankulutusta, jonka epäiltiin olevan jopa 15 wattia.

Tuloksien perusteella on selvää, että X570-piirisarja kuluttaa huomattavasti enemmän virtaa, kuin aiemman sukupolven X470. Syynä ei kuitenkaan der8auerin testien perusteella ole ainakaan pelkästään PCI-E Gen. 4 -tuki. AMD X470 -piirisarja kuluttaa virtaa ilman rasitusta hieman alle kolme wattia, kun X570 kuluttaa samassa tilanteessa reilut seitsemän wattia.

Selvittääkseen liittyykö virrankulutus PCI-E-väylätukeen, testasi der8auer virrankulutusta NVMe-SSD-aseman kanssa sekä PCI-E 3 ja PCI-E 4 -väylässä toimivien asemien kanssa. Molempien piirisarjojen tapauksessa SSD nosti virrankulutusta hieman yli watilla. PCI-E 4 ei kuitenkaan kuluttanut merkittävästi enempää virtaa kuin PCI-E 3. Erot olivat wattien kymmenyksiä.

Useita komponentteja emolevyyn kytkettyään der8auer sai X570-piirisarjan virrankulutuksen nousemaan noin 10 wattiin. Tällä virrankulutuksella piirisarjan virta nousi enintään 74 asteeseen, kun tuulettimen tilalle vaihtoi tavallisemman jäähdytyssiilen. Der8auerin mukaan ilmankierto oli tästä testissä huono, ja jäähdytyssiili alimitoitettu, joten hän ei löytänyt syytä tuulettimien tarpeelle. Syytä hän ei löytänyt myöskään sille, miksi uusi piirisarja kuluttaa jo ilman rasitusta yli tuplasti virtaa verrattuna X470 -piirisarjaan.