Uusimmat

DIY-projekti: Harrastaja loihti 3D-printatun elektronisen puhallinsoittimen – tukee MIDI-protokollaa

20.05.2023 20:26 Muropaketin toimitus

Ranskalainen musiikki- ja tietokoneharrastaja Xavier Dumont kehitti hienon puhallinsoittimen. Elektroninen puhallinsoitin ei ole uusi keksintö, mutta se ei vähennä yhtään Dumontin projektin arvoa.

Dumontin projekti on nimeltään MIDILodica. Se on elektroninen puhallinsoitin, joka on sijoitettu 3D-tulostetun kotelon sisälle.

Tuotetta soitetaan puhaltamalla siihen sekä soittamiseen tarkoitetuilla painikkeilla. Nyansseja soittoon tuo puhalluksen paineentunnistus sekä laitteen pohjassa oleva anturi sormea varten, johon voi määrittää esimerkiksi Pitch Bendin äänen portaatonta korkeudensäätöä varten.

Puhallinsoitin tukee MIDI-protokollaa, joten sillä voi soittaa muita MIDI-laitteita. Soittimessa itsessään ei mitä ilmeisimmin ole äänentuottoa, vaan itse ääni tulee halutusta MIDIä tukevasta lähteestä.

Lisäksi soittimessa on varta vasten suunniteltu piirilevy painikkeita silmälläpitäen. Kokonaisuuden kruunaa muutama ohjauspainike sekä LCD-näyttö.

Laite pohjautuu Arduino Micro -emolevyyn, joka on juotettu Dumontin kehittämään piirilevyyn. Lisäksi Dumont koodasi ohjelmiston MIDILodicalle.

Projektilla on oma GitHub-sivustonsa lisätietoja varten, jos kapine kiinnostaa tehdä itse. Sieltä löytyy myös 3D-tiedostot kotelon tulostamista varten. Alla video.