Uusimmat

Ensi vuonna puolet toimitetuista tietokoneista on taulutietokoneita

26.11.2013 17:35 Ville Suvanto

Ensin kannettavat tietokoneet alkoivat syödä perinteisten työpöytätietokoneiden markkinaosuutta ja sen jälkeen pienet ja edulliset netbook-kannettavat tekivät läpimurron. Netbookien elinkaari jäi kuitenkin ainoastaan muutamaan vuoteen, sillä taulutietokoneet ovat räjäyttäneet pankin lopullisesti.

Canalys-tutkimusyhtiön arvioiden mukaan ensi vuonna taulutietokoneet tulevat käsittämään toimitusmäärien valossa 50 prosentin siivun tietokonemarkkinoista. Kannettavien tietokoneiden osuus olisi 33 prosenttia ja työpöytäkoneiden osuudeksi jäisi 17 prosenttia. Canalysin mukaan Android-taulutietokoneiden osuus olisi 185 miljoonalla toimitetulla laitteella 65 prosenttia ja Applen suurimpana yksittäisenä valmistajana 30 prosenttia.

Applen lähtökohdat taulutietokonemarkkinoilla ovat erilaiset kuin monilla muilla valmistajilla, sillä sen katteet ovat huomattavan suuret. Katteet menevät Applen prioriteettilistalla markkinaosuuden edelle, eikä se kamppaile useiden muiden valmistajien tavoin edullisten taulutietokoneiden markkinoista.

Ensi vuonna taulutietokoneita toimitetaan Canalysin arvioiden mukaan 285 miljoonaa kappaletta ja vuonna 2017 luku voisi olla lähempänä 400 miljoonaa.

Microsoftin startti taulutietokonemarkkinoille ei ole ollut aivan paras mahdollinen ja viime vuonna sen osuus oli ainoastaan kaksi prosenttia. Ensi vuonna osuuden povataan nousevan viiteen prosenttiin ja sitä pönkittää muun muassa Nokian mobiililaiteosaston hankkiminen Microsoftin siipien suojaan.

Canalys, Lehdistötiedote