UUSIMMAT

EU-direktiivi rajoittaa tästä päivästä lähtien tietokoneiden tehonkulutusta

01.07.2014 16:36 Petrus Laine

Tietokoneiden tehonkäyttöä rajoittava EU-direktiivi astui voimaan tänään. 2009/125/EY- eli ns. ecodesign-direktiivi koskee niin työpöytäkoneita, kannettavia kuin palvelimiakin. Käytännössä direktiivin vaikutus koskee lähinnä tietokoneen tehonkulutusta idle-tilassa, eikä sen vaikutus ainakaan kotikäyttäjien tietokoneisiin ole merkkittävä. Huomattavaa on myös, että direktiivi koskee vain ns. valmistietokoneita eikä itse rakennettuja. Kun käyttäjä rakentaa tietokoneensa itse, ainut asia johon direktiivi vaikuttaa on tietokoneen virtalähteen vaadittu energiatehokkuus.

Direktiivin mukaan tietokoneen, jossa on 16 gigatavua muistia, kolme kiintolevyä ja kaksi erillistä näytönohjainta, ns. ETEC-arvo saa olla 613 kilowattituntia vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa maksimissaan noin 180 watin tehonkulutusta idle-tilassa, johon käytännössä mikä tahansa nykytietokone kykenee ongelmitta.

Direktiivi lisää myös energiatehokkuusvaatimuksia EU:ssa myytäville virtalähteille. Käytännössä vaatimukset ovat lähes identtiset 80 Plus -sertifikaattien kanssa. Maksimissaan 500 watin virtalähteen on kyettävä direktiivin mukaan 80 Plus Bronze -sertifikaatin vaatimalle energiatehokkuustasolle, 500 – 1000 watin virtalähteiden 80 Plus Silver -tasolle ja yli 1000 watin virtalähteiden puolestaan 80 Plus Gold -tasolle.

Euroopan Unioni, Euroopan Parlamentin ja Neuvoston Direktiivi 2009/125/EY (PDF)

SweClockers, EU directive limits the computer’s power usage from July 1 (Google Translate)