Uusimmat

GeForce-näytönohjainten virkitystaajuusbugi piinaa myös uutta GeForce 10 -sarjaa

23.06.2016 18:47 Petrus Laine

Virkistystaajuusbugi nostaa kellotaajuuksia myös GTX 1080:lla

NVIDIAn näytönohjaimella varustetut kokoonpanot ovat kärisneet tietyissä tilanteissa bugista, joka nostaa näytönohjaimen kellotaajuuksia korkeilla virkistystaajuuksilla ja/tai usean näytön kokoonpanoilla. Asia korjattiin ainakin suurimmalla osalla käyttäjistä aiemmin, mutta keväällä ongelma nosti jälleen päättään.

Nyt Tech Report on saanut raportteja, että sama ongelma koskee myös uusia Pascal-arkkitehtuuriin perustuvia GeForce-näytönohjaimia. Sivusto kertoo onnistuneensa toistamaan kuvatun bugin, joten ongelma on todellinen, mutta yksinkertaisesta asiasta ei voida puhua.

Tech Report testasi tapausta Gigabyten GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming -näytönohjaimella ja Eizo Foris FS2735- (144 Hz, FreeSync) ja Asus ROG Swift PG79Q -näytöillä (165 Hz G-sync) käyttäen näyttöjen DisplayPort-liittimiä. Pelkkä PG279Q käytössä GTX 1080:n grafiikkapiirin kellotaajuus työpöydällä pysyi 291 MHz:ssä riippumatta siitä, oliko näyttö asetettu toimimaan 60 vai 165 hertsin virkistystaajuudella. Kun Asus pidettiin 165 hertsin virkistystaajuudella, ja kokoonpanoon lisättiin Eizon näyttö, nousi GeForcen grafiikkapiirin kellotaajuus 1304 MHz:iin, mikä nostaa sen kulutusta merkittävästi. Myös muistien kellotaajuus nousi samalla ns. 3D-kellotaajuuksille. Eizon virkistystaajuuden vaihtaminen 60 hertsin ja 144 hertsin välillä ei vaikuttanut näytönohjaimen kellotaajuuteen.

Merkillisemmäksi asia muuttui, kun Eizo asetettiin 144 hertsin virkistystaajuudella ykkösnäytöksi. Grafiikkapiirin kellotaajuus pysyi tukevasti 291 MHz:ssä riippumatta sen virkistystaajuudesta, kuten kuuluukin. PG279Q-näytön lisääminen sen rinnalle 60 hertsin virkistystaajudella ei vaikuttanut grafiikkapiirin kellotaajuuteen, vaikka toisin päin testatussa tilanteessa grafiikkapiirin kellotaajuudet olivat nousseet. Valitettavasti TechReport ei ilmeisesti testannut pysyykö grafiikkapiirin kellotaajuus 291 MHz:ssä myös silloin, kun ykkösnäyttönä on Eizo 144 hertsin virkistystaajuudella ja kakkosnäyttönä Asus 165 hertsin virkistystaajudella. G-syncin kytkeminen päälle tai pois ei vaikuttanut grafiikkapiirin kellotaajuuteen.