Google Chromen perusominaisuus saa muutoksen – tähtäimessä URL-osoiterivi

22.06.2020 19:09 | Muropaketin toimitus

Googlen mielestä ihmiset eivät voi erottaa luotettavia ja huijauksiin pyrkiviä URL-osoitteita luotettavasti toisistaan. Uudistusta ei ole silti otettu käyttäjien keskuudessa pelkästään ilolla vastaan.

Google aikoo uudistaa tai jopa kenties poistaa selaimestaan nettisivujen URL-osoiterivin. URL-osoitteet voivat joskus sisältää numeroita ja aakkosia epämääräisessä järjestyksessä, jolloin niiden lukeminen ja arvioiminen tulee ihmiselle liian vaikeaksi. Tätä monimutkaisuutta käytetään kyberhyökkäyksiin, joka on Googlen huolenaiheena.

Googlen tietoturvatiimin jäsen Emily Stark sanoikin, etteivät ihmiset voi luotettavasti erottaa luotettavaa URL-osoitetta huijaussivuston URL-osoitteesta. Yleinen tapa huijata ihmisiä URL-osoitteilla on perustaa sivusto, jonka osoite on lähellä jotain tunnettua osoitetta. Tämän jälkeen käyttäjä päätyy sivulle vahingossa ja syöttää sinne henkilökohtaisia tietoja.

Chromen parissa työskentelevä Jake Archibald ihmetteli, miksi URL-uudistus aiheuttaa ihmisissä niin paljon närää – sillä sitä se on aiheuttanut. Archibaldin mielestä URL-osoitteiden monimutkaisuuden piilottaminen ei eroa juurikaan siitä, ettei ihmisille näytetä myöskään raakaa HTML-koodia.

Google tulee kokeilemaan Chrome-selaimessaan useita eri eri lähestymistapoja URL-uudistuksensa yhteydessä ennen päätymistä lopulliseen vaihtoehtoon.