Uusimmat

HP jatkaa edelleen käytäntöään estää kolmansien osapuolten mustepatruunat

20.05.2023 17:10 Muropaketin toimitus

HP:n käytäntö estää kolmannen osapuolen mustepatruunat on herättänyt närää ja useita oikeusjuttuja.

Huolimatta kritiikistä ja ryhmäkanteista, HP jatkaa The Telegraphin mukaan mustepolitiikkaansa. Tämä siitäkin huolimatta, että yritys on aiemmin hävinnyt oikeudessa mustepolitiikkansa vuoksi ja joutunut maksamaan miljoonia korvauksia.

Joidenkin pettyneiden kuluttajien mielestä HP mitä ilmeisimmin haluaisi estää asiakkailtaan vapauden valita haluamansa mustepatruuna. Syyksi on arveltu jopa, että HP voisi silloin myydä omia, usein kalliimpia mustepatruunoitaan.

HP on perustellut mustepatruunoiden rajoittamista Dynamic Security -tietoturvakäytännöllään seuraavasti:

”Dynaaminen tietoturva perustuu tulostimen kykyyn kommunikoida patruunoiden turvapiirien tai elektronisten piirien kanssa. HP käyttää dynaamisia turvatoimenpiteitä asiakaskokemuksen laadun suojelemiseksi, tulostusjärjestelmien eheyden ylläpitämiseksi ja immateriaalioikeuksien suojaamiseksi.

Dynaamisesti suojatut tulostimet on tarkoitettu toimimaan vain patruunoiden kanssa, joissa on uusia tai uudelleen käytettyjä HP-piirejä tai elektronisia piirejä. Tulostimet käyttävät dynaamisia turvatoimia estääkseen patruunat, jotka käyttävät muita kuin HP:n siruja, muunnettuja tai ei-HP:n elektronisia piirejä. Dynaaminen suojaus ei vaikuta uudelleen käytettyihin, kunnostettuihin ja uudelleen täytettyihin patruunoihin, joissa uudelleen käytetään HP-sirua tai elektronisia piirejä.”

Vastikään julkaistun laiteohjelmistopäivityksen jälkeen useat asiakkaiden ostamat HP:n tulostimet lakkasivat toimimasta, jos niissä on asennettuna kolmannen osapuolen mustepatruuna. Joissain tapauksissa kolmannen osapuolen mustepatruuna on saatu toimimaan esimerkiksi asetuksia säätämällä, mutta mitä ilmeisimmin ei kaikissa.

HP korostaa tietoturvanäkökulmaansa, ja sanoo kolmannen osapuolen mustepatruunoiden voivan sisältää elektronisia komponentteja tai siruja, joissa voi olla tietoturvahaavoittuvuuksia. Näin tulostimen omistaja altistuisi HP:n mukaan haittaohjelmille.