UUSIMMAT

Intelin julkaisusuunnitelman mukaan 14 nanometrin valmistustekniikalla on iso rooli vielä lähivuosina

26.04.2019 10:35 | Muropaketin toimitus | 1

Dellin kautta vuotanut Intelin julkaisukartta osoittaa, ettei kymmenen nanometrin viivanleveydellä valmistettuja prosessoreita olisi tulossa ainakaan seuraavan parin vuoden aikana kuluttajille tutuimpaan Core S -sarjaan.

Kuluttajille tutuimmat Core-sarjan prosessorit, eli tyypillisimmät Core i3, i5, i7 ja i9 -mallit sisältävä S-sarja olisi saamassa seuraavan kerran päivitystä Comet Lake S -prosessorien myötä ensi vuoden alussa. Nämä ja niitä vuoden 2021 alussa seuraavat Rocket Lake S -prosessorit valmistettaisiin tiedon mukaan 14 nanometrin viivaleveydellä.

Suunnitelma ei paljasta paljonko nämä arkkitehtuurit eroavat nykyiseen 14 nanometrin prosessiin perustuvasta Coffee Lake Refresh -arkkitehtuurista. Aikataulun mukaan Comet Lake S ja Rocket Lake S sisältäisivät kymmenen ytimen prosessorin, kun nykyisissä Coffee Lake -malleissa on enintään kahdeksan ydintä.

Kymmenen nanometrin komponentteina mainitaan Tiger Lake U, Tiger Lake Y, Ice Lake U ja Ice Lake Y. Nämä ovat kaikki kannettaviin tai mobiililaitteisiin tarkoitettuja prosessoreja, joissa on kahdesta neljään ydintä. Y-mallien TDP on viisi wattia ja U-mallien TDP on 15 ja 28 watin välillä.

Tulossa on lisäksi aikataulun mukaan Rocket Lake U -piiri, jossa on 14 nanometrin prosessilla valmistettu prosessori ja 10 nanometrin prosessilla valmistettu grafiikkapiiri, jolle ei ole mainittu erillistä nimeä. Tämän komponentin julkaisu olisi vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

Mikäli vuotaneet aikataulut ovat suhteellisen tuoreita, ei Intel olisi julkaisemassa 10 nanometrin prosessoreja työpöytäkäyttöön ennen vuotta 2022. Yksi arvelu syystä tälle on kellotaajuus. Intel haluaa pitää sen ainakin lippulaivaprosessoreissa viiden gigahertsin tuntumassa, eikä yhtiössä toistaiseksi luoteta siihen, että tämä saavutettaisiin kymmenen nanometrin prosessilla.

Keskustelu

Taitaa syklinen tarve prosessorin vaihtamiselle koneessa olla muuttumassa viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen tehopäivitysten suhteen. Ei mikään ihme että intel haluaa tunkea alle viidessä vuodessa kovettuvaa paskaa lämpötahnaa prosessorien sisälle vähentääkseen niiden käyttöikää.

Kaukana ovat ne ajat kun prosessori oli pakko päivittää kahden vuoden välein, jos halusi että yhtään mikään uusi peli tai ohjelmisto toimii edes siedettävästi…

Muropaketin uusimmat