Uusimmat

Kallein Apple Mac Pro jää hinnassa supertehokkaalle AMD Epyc -pohjaiselle työpöytäkoneelle

04.03.2020 08:47 Markku Leppilampi

Uudessa Mediaworkstationsin AMD EPYC -prosessoreihin pohjautuvassa työpöytäkoneessa riittää vääntöä. Suorituskyvyn on luvattu olevan samantyyppinen kuin muutaman vuosikymmenen takaisissa supertietokoneissa.

Huipputehokkaiden ja huippukalliiden työpöytäkoneiden markkinoilla on tällä hetkellä tilaa pienemmillekin toimijoille. Isot jätit kuten Lenovo, HP ja Dell eivät vielä tarjoa samanlaisia AMD EPYC -pohjaisia konepaketteja kuin vaikkapa Coreto, Scan, Velocity Micro ja Boston.

Mediaworkstations myy nyt jopa kalliimpaa työpöytäkonetta kuin Apple Mac Pro, jonka hinta on kalleimmillaan 51399 dollaria (Suomessa yli 63000 euroa). Mediaworkstationsin kahdella AMD EPYC 7702 -prosessorilla varustettu a-X2-malli kustantaa hulppeat 53000 dollaria. Mediaworkstations toimittaa koneitaan myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Apple Mac Pron tarjoama Intel Xeon W-3275M -suoritin sisältää ”vain” 28 ydintä. EPYC 7702 pyyhkii sillä pöytää 64 ytimellään. Mac Pro -mallin mukana toimitetaan myös 1,5 teratavua muistia, kaksi Radeon Pro Vega II Duo -näytönohjainta ja kahdeksan teratavun SSD-levy. A-X2 tarjoaa puolestaan EPYC-prosessoreiden lisäksi kaksi teratavua muistia, kaksi Nvidia Quadro RTX 8000 -näytönohjainta ja 8,68 teratavua huippunopea tallennustilaa. TechRadarin mukaan kotelo ei kuitenkaan ole yhtä säväyttävä kuin alumiinisessa Mac Prossa.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat