UUSIMMAT

Kosovo kielsi kryptovaluuttojen louhinnan – 2400 euron kuukausituloille hyvästit?

09.01.2022 18:11 | Muropaketin toimitus

Kosovo otti tiistaina käyttöön kryptovaluuttojen louhintakiellon hillitäkseen sähkönkulutusta. Syynä kieltoon on maata kurittava pahin energiakriisi kymmeneen vuoteen. Hiilivoimaloiden seisokkien ja korkeiden tuontihintojen vuoksi maa on kärsinyt sähkökatkoksista.

Kosovon energiaministeri Artane Rizvanolli sanoi kaikkien lakia valvovien viranomaisten pyrkivän keskeyttämään kryptovaluuttojen louhintaan liittyvän toiminnan. Hän sanoi myös relevanttien tahojen etsivän kryptovaluuttalouhijoiden sijainteja.

Sähkö on ollut Kosovossa viime vuosina halpaa, joka on saanut monet kosovolaiset lähtemään mukaan kryptovaluuttojen louhintaan. Nimetön louhija kertoi Reutersille maksavansa sähköstä noin 170 euroa kuukaudessa ja saavansa louhimisesta noin 2 400 euroa kuukaudessa. Hän käyttää louhintaan neljääkymmentä näytönohjainta.

Noin 90 prosenttia Kosovon energiantuotannosta on peräisin ruskohiilestä, joka tuottaa poltettaessa saastetta. Virallisten lukujen mukaan Kosovolla on maailman viidenneksi suurimmat ruskohiilivarat, noin 12-14 miljardia tonnia.