Uusimmat

Kryptomaailman uusin hullutus on NFT – ”leimatut” tuotteet ovat hirmuhintaisia

14.03.2021 12:28 Muropaketin toimitus

NFT eli non-fungible token on kryptomaailman uusin kuuma ilmiö. Yksinkertaistettuna kyseessä on valuutan sijaan aitoustodistus tai digitaalinen leima, jolla voi varmentaa omistavansa jonkin digitaalisen tuotteen.

TechSpot käyttää esimerkkinä Mona Lisa -taulua – siitä on olemassa vain yksi aito versio, vaikkakin taulusta on liikkeellä monia kopioita ja jäljennöksiä. Harvinaisessa autossa puolestaan saattaa olla alkuperäisiä osia, joita ei ole enää saatavilla.

Samanlaista aitoutta ja ainutlaatuisuutta ei ehkä ole totuttu yhdistämään digitaalisiin tuotteisiin, sillä ne ovat helposti kopioitavissa – ja ne ovat identtisiä keskenään. NFT tulee tässä kohtaa hätiin, sillä sen avulla voi todistaa omistavansa vaikkapa jonkin digitaalisen taiteilijan alkuperäisen graafisen teoksen. NFT käyttää hyödykseen julkista lohkoketjua, jonne omistajuus tallennetaan.

Muusikko Grimes on jo myynyt NFT-tuotteena digitaalisen taideteoksen, josta maksettiin noin viisi miljoonaa euroa. Toinen tempaus oli, kun Burnt Banksy Twitter-tiliä hallitseva ryhmä osti taiteilija Banksyn taulun, digitoi sen, liitti siihen NFT:n ja poltti poroksi alkuperäisen fyysisen taideteoksen. Digitoitusta NFT:stä maksettiin sen jälkeen 228,69 Ethereumia – tuolloin noin 318 000 euroa.

Twitterin toimitusjohtaja puolestaan laittoi NFT:llä merkityn, kaikkien aikojen ensimmäisen twiitin huutokaupattavaksi. Siitä on tarjottu tähän mennessä noin 2,1 miljoonaa euroa. Twiitti on vuodelta 2006 ja siinä lukee: ”just setting up my twttr.”

Ensimmäisen NFT:n nimeltään CryptoPunks kehitti vuoden 2017 loppupuolella Matt Hallin ja John Watkinsonin kahden hengen tiimi Larva Labs. Digitaalista taidetta varten kehitetty projekti toimi inspiraationa myöhemmin julkaistulle ERC-721-standardille.