Lisa Su: AM5-alusta tulee olemaan pitkäikäinen AM4:n tapaan

10.01.2022 07:50 | Muropaketin toimitus

AMD:n toimitusjohtaja kertoi PCWorldin haastattelussa, että uudesta AM5-alustasta voidaan odottaa pitkäikäistä edeltäjänsä tapaan. Tarkkaa elinkaarta hän ei osannut vielä arvioida.

CES 2022 -messujen yhteydessä pitämässään keynote-esityksessä AMD:n toimitusjohtaja paljasti Zen 4 -mikroarkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden kehityksen olevan aikataulussa. Samassa yhteydessä tarjottiin ensikurkistus AM5-alustaan, joka tulee korvaamaan nykyisen AM4-alustan.

PC Worldille antamassaan haastattelussa Lisa Su kertoo, että AM5-alustasta on tarkoitus tehdä pitkäikäinen kuten edeltäjästään. Hän ei lähtenyt kuitenkaan antamaan tarkkaa arviota uuden alustan elinkaaresta.

AM4-alusta julkaistiin vuonna 2016 ja nykytietojen valossa3D V-Cache -välimuistilla varustettu, tänä keväänä myyntiin tuleva, Ryzen 7 5800X3D jää viimeiseksi prosessorimalliksi, joka sille julkaistaan.

Tarkempia yksityiskohtia uudesta AM5-alustasta tarjoaa AMD:n Robert Hallock. Hän vahvistaa PC Worldin podcastissa, että nykyiset AM4-prosessoricoolerit ovat yhteensopivia AM5-alustan kanssa. Vaikka AM5 (LGA1718) tarkoittaa siirtymistä PGA:sta (Pin Grid Array) LGA:han (Land Grid Array), prosessorin ja lämmönlevittäjän ulkomitat pysyvät käytännössä muuttumattomina. Syynä siirtymälle on yksinkertaisesti se, että prosessorille tarvitaan lisää pinnejä ja LGA-toteutus mahdollisti sen niin, ettei prosessorin kokoa tarvinnut lähteä muuttamaan.

Zen 4 -mikroarkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 7000 -prosessorit on määrä julkaista kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.