Uusimmat

Odotettu Batman: Arkham Knight raivostutti PC-pelaajat ongelmillaan, WB Games veti pelin myynnistä

25.06.2015 22:43 Petrus Laine

Konsolit tuntuvat olevan PC-pelaajille ikuinen murheenkryyni. Sekä konsoleille että PC:lle kehitettävät pelit kehitetään useimmiten ensisijaisesti konsoleille ja PC jää helposti toissijaiseksi alustaksi, vaikkakin sitä PC-versiota kuorrutetaan silloin tällöin hieman parannetuilla grafiikoilla.

Viime konsolisukupolvessa kirottiin konsoleiden antiikkista tekniikkaa, heikkoa tehoa ja vähäistä muistia, nykyisessä puolestaan heikkoja tehoja, kun ominaisuudet ja muistimäärät on saatu kuntoon. Vaikka tehonpuute voitaisiin jättää huomioitta, ainahan niitä ominaisuuksia ja resoluutioita voidaan PC:llä skaalata ylöspäin, jäljelle jää vielä pelinkehittäjien enemmän tai vähemmän vasemmalla kädellä sutaistut PC-käännökset.

Pitkästä aikaa erittäin räikeä esimerkki tästä on WB Gamesin tuore Batman: Arkham Knight. Moni odotti peliä innolla, olihan alkuperäiset Batman: Arkham Asylum- ja Batman: Arkham City -pelit kehittänyt Rocksteady jälleen puikoissa. Ja olihan se, mutta vain konsoleille. Rocksteady kehitti itse pelin ja sen konsoliversiot, mutta jätti PC-version Iron Galaxy Studiosin huoleksi. Iron Galaxy Studios on kunnoustautunut lähinnä työskentelemällä apuvoimana muille studioille pelinkehityksessä.

Sekä AMD että NVIDIA julkaisivat pikaisesti uuden Batmanin julkaisun yhteydessä juuri sille optimoidut ajurit. Pelille optimoiduista ajureista huolimatta kumpikin näytönohjainvalmistaja kärsi ongelmista etenkin useamman grafiikkapiirin kokoonpanoissa, eikä suorituskyky ollut sitä mitä olisi voinut odottaa yhdenkään näytönohjaimen kanssa. Pelin ruudunpäivitysnopeuden on raportoitu tippuvan luvattoman alas monessa tilanteessa.

WB Games suosittelee SLI-kokoonpanojen käyttäjille toisen näytönohjaimen pyhittämistä PhysX-laskennalle, sillä se voisi nostaa suorituskykyä enemmän kuin molempien käyttäminen sekä grafiikkaan että PhysX-laskentaan. Lisäksi WB Games raportoi AMD:n näytönohjaimia käyttävien pelaajien voivan törmätä ns. pop-in efektiin normaalia enemmän, mikä on erikoista, sillä AMD:n näytönohjaimilla minimimuistimääräksi on raportoitu 3 gigatavua, kun NVIDIAlla vastaava on vain 2 Gt. Pop-in efekti tarkoittaa sitä, kun objektit tai tekstuurit latautuvat liian hitaasti ja ilmestyvät näytölle kuin tyhjästä huomattavasti lähempänä pelaajaa, kuin normaalisti.

Toistaiseksi varmistamattoman huhun mukaan peli siirtyisi käyttämään DirectX 10 -rajapintaa, joka poistaa muun muassa tesseloinnin, jos käyttäjä asettaa NVIDIAn GameWorks-ominaisuudet käyttöön. Kyseessä saattaa olla kuitenkin myös MSI Afterburner -sovelluksen bugi, mutta WB Games ei ole vielä antanut asiasta lausuntoa.

WB Games julkaisi pian pelin julkaisun jälkeen tiedotteen, jossa se kehotti PC-pelaajia käyttämään käytettyjen kokoonpanojen tehoihin nähden hyvin heikkotasoisia asetuksia ja asentamaan peli SSD-asemalle, sillä HDD-asemien kanssa peli kärsii esimerkiksi tekstuurien ja objektien latausongelmista. PC-pelaajat kokivat myös merkittäväksi ongelmaksi pelin rajoittamisen 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeuteen, vaikka sen pystyikin kiertämään muokkaamalla pelin konfiguraatiotiedostoa käsin.

Vain päivää myöhemmin WB Games totesi itsekin, ettei selittelyt auta ja ongelmat ovat liian merkittäviä. Yhtiö kertoi vetävänsä pelin PC-version pois myynnistä, ja että käyttäjät voivat joko käyttää hyväkseen Steamin uutta Rahat Takaisin -optiota tai palauttaa pelin kauppaan, josta he ovat sen ostaneet. Toinen vaihtoehto on odottaa, ja toivoa että WB Games, Rocksteady ja Iron Galaxy Studios saavat korjattua pelattavaan kuntoon. Sekä AMD että NVIDIA työskentelevät yhteistyössä pelinkehittäjien kanssa korjatakseen uuden Batmanin ongelmat.

WB Games, June 23 Update on PC Version of Arkham Knight

WB Games, June 24 Update on PC Version of Arkham Knight

DSOGaming, Report: Batman: Arkham Knight Uses DirectX 10 When NVIDIA GameWorks Effects Are Activated [UPDATED]