Petkuttajat maanvaivana deittailussa – pian apu saattaa löytyä tekoälystä

09.06.2019 10:23 | Muropaketin toimitus

Tutkijaryhmän mukaan tekoälyohjelmisto saattaa tulevaisuudessa vähentää deittihuijareiden määrää. Ohjelmisto on kehitetty yhdysvaltalaisten, australialaisten ja brittitutkijoiden yhteistyönä.

Tekoäly perustuu neuroverkkoon, jolle on syötetty analysoitavaksi aitoja deittiprofiileja, viestejä sekä kuvia. Näiden perusteella se on hiljalleen oppinut tunnistamaan huijausprofiileja. Lähdemateriaalina toimi 15 000 profiilia.

Neuroverkkojen perusajatus kumpuaa luonnollisista hermoverkoista. Niitä ei kuitenkaan pyritä kopioimaan tarkasti. Toiminta perustuu esimerkiksi tilastotieteeseen ja signaalinkäsittelyn teoriaan.

Britannian poliisin mukaan deittihuijareiden uhrit menettivät yhteensä 50 miljoonaa puntaa (noin 56,5 miljoonaa euroa) rikollisille vuonna 2018, uutisoi BBC. Noin 63 prosenttia uhreista oli naisia. Huijausprofiilien takana puolestaan oli 60 prosentissa tapauksissa miehet, joiden keski-ikä oli 50 vuotta.

Huijauksia tapahtuu suomalaisillekin. Vuonna 2017 Savon Sanomissa kerrottiin 62-vuotiaan suonenjokelaisen naisen tapauksesta, johon oli ottanut yhteyttä Dennis-niminen amerikkalaismies. Nainen kuitenkin huomasi heti kyseessä olevan huijari.

Suomalaisnainen päätti lähteä leikkiin mukaan, ja vedätti huijaria kuukausien ajan. Hän kertoi muun muassa olevansa rikas leski. Viestittely lopulta tyrehtyi naisen kyllästyessä. Huijari kuitenkin ehti luvata hänelle muun muassa kuntokeskuksen Dubaihin. Hän puhui myös rakkaudesta. Tekoälyn havaintojen mukaan huijarit käyttävätkin muun muassa normaalia tunteellisempaa kieltä. Sanat kuten huolehtivainen, intohimoinen ja rakastava olivat yleisiä.

Tutkijat kertoivat, että deittisivustojen ja -sovellusten huijaukset ovat vaikeita saada kuriin. Tämä johtuu huijauskampanjoiden pienuudesta sekä siitä, että yksittäisen huijauksen takana on usein ihminen automaation sijaan. Tutkijoiden tavoitteena on kuitenkin luoda hälytysjärjestelmä, joka varoittaisi huijareista etukäteen.