Uusimmat

Piiripula koskee nyt myös passiivisia komponentteja – tilanne helpottanee vasta ensi vuonna

29.09.2021 12:22 Muropaketin toimitus

Maailma kärsii tällä hetkellä piiripulasta, joka näkyy esimerkiksi näytönohjainten heikkona saatavuutena. Toimitusvaikeudet ovat aiemmin koskeneet enimmäkseen kehittyneitä piirejä, mutta nyt ongelma on leviämässä myös passiiviin komponentteihin.

Passiivisilla komponenteilla tarkoitetaan yksinkertaisempia teknisten laitteiden osia, kuten esimerkiksi kondensaattoreita ja vastuksia. Ne eivät kenties ole niin hohdokkaita kuin esimerkiksi grafiikkapiirit, mutta kuitenkin olennainen ja tärkeä osa teknisiä tuotteita.

Passiivisten komponenttien pula juontaa juurensa Malesian ja Indonesiaan koronasulkuihin, jotka ovat heikentäneet muun muassa japanilaisten alumiinikondensaattoreiden saatavuutta. Tehtaat olivat sulkutilassa suurimman osan heinä- ja elokuuta.

Kyseisillä tehtailla on suuri merkitys, sillä ne valmistavat 50 prosenttia markkinoiden kondensaattoreista. Hidastunut valmistus onkin johtanut kondensaattoritoimitusten vähenemiseen 30-60 prosentilla. Passiivisten komponenttien toimitusvaikeuksien odotetaan helpottavan vasta vuonna 2022.

Muropaketin uusimmat