UUSIMMAT

Transcendin SuperMLC lupaa SLC:n etuja halvempaan hintaan

04.01.2016 18:42 | Petrus Laine | 4

20160104transcend

Muistivalmistaja Transcend on julkaissut uuden tyyppisen NAND-Flash-muistin. SuperMLC:ksi (Multi-level cell) kutsutun muistityypin luvataan tarjoavan SLC:n (Single-level cell) hyötyjä MLC-tekniikalla.

SLC:n etuja MLC:hen nähden ovat suuremmat kirjoitusnopeudet, pienempi tehonkulutus ja solujen pidempi elinikä. MLC-muisteissa yhteen soluun tallennetaan useampi kuin yksi bitti, kun SLC-tekniikalla kuhunkin soluun tallennetaan vain yksi bitti. Transcendin SuperMLC:ssä kuhunkin kaksibittiseen soluun tallennetaan vain yksi bitti. Käytäntö puolittaa NAND-Flash-piirien kapasiteetin, mutta vastapainoksi sen luvataan nostavan sarjakirjoitusnopeutta parhaimmillaan nelinkertaiseksi perinteiseen MLC-tekniikkaan verrattuna, ja käyttöiän olevan jopa 30 000 ohjelmointi/pyyhintä -sykliä. Nykyisten MLC-tekniikkaan perustuvien SSD-asemien käyttöikä on noin 3000 – 6000 ohjelmointi/pyyhintä -sykliä. Puolittuva kapasiteetti nostaa gigatavujen hintaa, mutta selvästi vähemmän kuin oikeiden SLC-solujen käyttö.

Transcend on tuomassa yritysmarkkinoille suunnattuja SuperMLC-SSD-asemia markkinoille vuoden 2016 aikana.

Transcend, Lehdistötiedote

Tech Report, Transcend positions SuperMLC flash as an SLC alternative

Keskustelu

Mitenkä tämä nyt eroaa SLC:stä? Jos kaksibittiseen soluun tallentaa yhden bitin, eikö solu silloin ole yksibittinen?

Ja tämähän on nyt vain arvaus, niin tilanteessa, jossa käytetään vain yhtä kahdesta solusta, ei tapahvu vuotoa solujen välillä, joten tällä saadaan muistijäljen parempi pysyvyys. Oletan myös, että ssd osaa vuorotella muistisoluja, jolloin pidennetään virtuaalisen muistipaikan kestoa fyysisesti kaksinkertaiseksi, tai jopa enemmän, kun lopussa käytettään vain sitä parempaa puoliskoa. Ja kun yhteen virtuaaliseen soluun tallennetaan vain yksi bitti, kahden tai kolmen sijasta saadaan nopeutta, joka vastaa SLC:tä.

Vastaavaa tekniikkaa on jo saatavilla SD-korteissa: https://semiaccurate.com/2014/06/12/adatas/ , tosin nyt lupauksen perusteella kirjoituskertoja on moninkertainen määrä kuluttajatasoon nähden. Varmaankin parhaiten verifioituja flash-muisteja ja puolella kapasiteetilla, mikä varmasti näkyy myös hinnassa.

Tuupertunut

Mitenkä tämä nyt eroaa SLC:stä? Jos kaksibittiseen soluun tallentaa yhden bitin, eikö solu silloin ole yksibittinen?

On noilla eroa siinä, että SLC:ssa solujen pitäisi kestää 100000 kirjoituskertaa per solu, kun tuolla luvataan nousevan 30000 kirjoituskertaa per solu. Eli käytönnössä kolmasosa kestosta.

Muropaketin uusimmat