UUSIMMAT

TSMC aloitti massatuotannon 16 nm:n FinFET-prosessilla

21.07.2015 21:08 | Petrus Laine | 2

Maailman suurimpiin puolijohdevalmistajiin lukeutuva taiwanilainen TSMC on kertonut aloittaneensa massatuotannon 16 nanometrin FinFET-valmistusprosessillaan. Yhtiö ei kuitenkaan tarkentanut, minkätyyppisiä piirejä massatuotanto koskee. Todennäköisimmin kyse on kuitenkin vähävirtaisista mobiilipiireistä.

TSMC uskoo uuden valmistusprosessin auttavan yhtiötä kasvattamaan markkinaosuuttaan puolijohdevalmistajien välisessä kilvassa vielä kuluvan vuoden aikana. 20 nm:n prosessin oppien myötä yhtiö aikoo kasvattaa 16 nm:n tuotantomääriä aiempaa aggressiivisemmin. TSMC:n 20 nm:n valmistusprosessin välistä jättäneille näytönohjainvalmistajille tuotantomäärien nopea kasvu lienee erittäin tervetullut uutinen, joskin toistaiseksi on vielä epäselvää tulevatko sekä AMD että NVIDIA käyttämään TSMC:n uutta valmistusprosessia, vai siirtyykö AMD GlobalFoundriesin asiakkaaksi myös grafiikkapiiriensä osalta.

Kilpailutilanne puolijohdevalmistajien markkinoilla on etenkin TSMC:n näkökulmasta tiukka. Sekä Samsung että GlobalFoundries ovat aloittaneet jo massatuotannon 14 nanometrin FinFET-prosessilla. Lisäksi TSMC:n asiakkaista ainakin NVIDIA on kertonut valmistuttavansa jatkossa joitain piirejä myös Samsungin asiakkaana, vaikka pitääkin TSMC:tä edelleen pääkumppaninaan. AMD on puolestaan ilmaissut luottavansa jatkossa GlobalFoundriesiin myös grafiikkapiirien kohdalla, mutta jätti epäselväksi koskeeko se vain tiettyjä piirejä, vai kaikkia.

Tech Report, TSMC begins volume production of 16-nm FinFET chips

Keskustelu

Tuo edellinen ei sitten juuri millään tavalla liity uutiseen, mutta mitäs vikaa on siinä, jos kellot tippuu ja kulutus pienenee? AMD hyötyy luultavasti kymmenen kertaa enemmän pienemmästä virrankulutuksesta, kuin kasvaneesta tehosta, jos miettii markkinoita. Mutta nyt ei tämäkään viesti liity millään tavalla tuohon edellä olevaan uutiseen, joten siirrytäänpäs itse aiheeseen itsekkin…

Toivottavasti tuo tuotanto ei töki TSMC:n osalta niin pahasti kuin edellisillä viivanleveyden pienennys kerroilla. Mutta onhan tässä nyt toivoa taas sen suhteen, että ensi vuonna pitkästä aikaa graffakorttipuolella tapahtuisi merkittävää edistymistä!

Muropaketin uusimmat