Uusimmat

Tuore selvitys paljasti Tiktokin suosittelevan naisvihaa ja pönkittävän stereotypioita eurovaalien alla Suomessa

Kuva: Faktabaari

04.07.2024 09:11 Muropaketin toimitus

Tiktokin suosittelualgoritmi vahvistaa negatiivisia stereotypioita ja käyttää karkeaa kieltä naisista ja vähemmistöistä. Faktabaarin ja teknologiayritys CheckFirstin tuoreesta selvityksestä ”The TikTok Effect” selviää, että Tiktokin omat varotoimet vaalien suojaamiseksi toimivat puutteellisesti.

Faktabaarin ja teknologiayritys CheckFirstin tuoreessa ”The TikTok Effect” -selvityksessä tarkasteltiin, mitä hakusanoja Tiktokin hakutoiminto suositteli käyttäjille, kun nämä etsivät videoita poliittisista aiheista tai ehdokkaiden nimillä ennen Eurovaaleja. Tiktokin automaattiset hakuehdotukset kerättiin viikolta ennen eurovaaleja ja kaksi päivää sen jälkeen.

Hakuehdotuksissa on paljon karkeaa kieltä naispoliitikkoja ja etnisiä vähemmistöjä kohtaan, sanoo selvityksen pääkirjoittaja, tutkija Aleksi Knuutila.

Kun käyttäjä kirjoittaa hakukenttään esimerkiksi ”Sanna Marin”, Tiktok ehdottaa itsetyydytykseen liittyviä hakuja. Haku Mauri Peltokankaan (ps) nimellä tarjoaa takinkääntäjää ja Pekka Haaviston (vihr) nimi tarjoaa lapsikaappauksia.

”Tiktok ei vaikuta moderoivan hakuehdotuksia juurikaan”, Knuutila sanoo.

Tiktokin ihmisryhmiin liittyvät hakuehdotukset sisältävät stereotypioita ja väkivaltaan yllyttämistä. Tiktokin algoritmi myös vahvistaa kiistanalaisia aiheita, ja eurovaaliehdokkaiden videot menivät viraaleiksi todennäköisimmin, jos ne käsittelivät kiistanalaisia kotimaan politiikan aiheita, kuten menoleikkauksia tai lakkoja. Maahanmuuttoa käsittelevät videot eivät kuitenkaan saaneet poikkeuksellisen suuria yleisöjä.

”Tiktok voisi siivota toksisuutta pois”

”Tiktok tunnettiin pitkään viihteellisestä sisällöstä”, sanoo Faktabaarin toiminnanjohtaja Mikko Salo. ”Nykyään se on myös merkittävä alusta poliittiselle kampanjoinnille.”

CheckFirstin toimitusjohtaja Guillaume Kuster sanoo puolestaan, että Tiktokin hakusuosituksia on liian helppo manipuloida.

”Tiktok näyttää tekevän suosituksensa osin aihetunnisteiden perusteella, ja varsin harvoinkin esiintyvät aihetunnisteet näyttävät päätyvän hakuehdotuksiksi. Hakutuloksiin voi siis vaikuttaa melko helposti automatisoimalla videoita tietyillä aihetunnisteilla.”

CheckFirst ja Faktabaari suosittelevatkin, että aihetunnisteista nostettaisiin hakuehdotuksia vain, jos aihetunnisteet ovat olleet alustalla pitkään ja niillä on paljon seuraajia.

Digivaalivahti-hankkeen tietokanta on julkinen, ja sen avulla kuka tahansa pääsee tarkastelemaan sosiaalisen median suosittelualgoritmien toimintaa. Hankkeessa on aiemmin julkaistu raportteja Youtuben suosittelualgoritmista sekä muun muassa Googlen hakusuosituksista.

Päivitys 4.7.2024 klo 16.15:

TikTokin PR-toimisto toimitti uutisen julkaisemisen jälkeen yhtiön virallisen kannanoton aiheeseen. Se on menee seuraavasti:

”Käytämme huomattavia resursseja alustamme eheyden suojelemiseen, kuten yhteisön ohjaamiseen luotettavan tiedon äärelle vaalikeskuksiimme, sekä haitallisten hakujen ja muiden käytäntörikkomusten poistamiseen. Parannamme ja vahvistamme jatkuvasti prosessejamme myös paikallisilla kielillä.”, kertoo TikTokin Pohjoismaiden yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Lukasz Lindel.

Päivitetty 4.7.2024 klo 16.05: Lisätty TikTokin kommentti jutun loppuun.

Muropaketin uusimmat