UUSIMMAT

Työpöytäkoneiden suorittimien menekki on laskenut roimasti – AMD:lla on silti aihetta iloonkin

14.05.2022 09:15 Muropaketin toimitus

Mercury Researchin markkinatutkimuksen mukaan x86-suorittimien menekki laski ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Pöytätietokonesuorittimet kärsivät eniten, sillä niiden toimitukset laskivat 30 prosenttia. Se on historian suurin vuosineljänneksen aikana tapahtunut pudotus.

AMD:lla on aihetta iloonkin, sillä se saavutti x86-suorittimissa ennätyskorkean markkinaosuuden, joka on tällä Mercury Researchin mukaan 27,7 prosenttia. Kasvua AMD:lle tuli seitsemän prosenttiyksikköä verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen.

AMD menestyi myös mobiilisuorittimien markkinoilla, sillä se teki uuden ennätyksen tässäkin segmentissä 22,5 prosentin osuudella. AMD nousi niin ikään palvelinsuorittimien markkinoilla kaapaten 11,6 prosentin markkinaosuuden. Tässä segmentissä AMD on noussut putkeen jo kahdentoista vuosineljänneksen ajan.

Mercury Research arvioi ARM-suorittimien osuudeksi 11,3 prosenttia markkinoista. ARM-tietokoneisiin luetaan ainakin Applen M1-suorittimilla varustetut Macit sekä Chromebookit. Ensimmäisen vuosineljänneksen markkinaosuus noin kaksinkertaistui viime vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä, jolloin osuus oli vain 5,9 prosenttia.

Suuri osa pöytätietokoneiden suorittimien menekin laskusta juontaa juurensa siihen, ettei myyjien varastoissa ole ollut tarpeeksi suorittimia. Tilanteesta on kärsinyt enemmän Intel kuin AMD, ja tämä seikka ehkä vaikuttaa myös AMD:n suorittimien osuuden kasvuun. Pahimpien koronarajoitusten ollessa takanapäin, kysyntä on saattanut laskea myös etätöiden vähenemisen vuoksi. Niin ikään inflaatio sekä yleinen talousnäkymien epävarmuus vaikuttaa kysyntään heikentävästi.