Uusimmat

Yhdysvaltain hallinto lisäsi kiinalaisen puolijohdevalmistajan mustalle listalle

11.12.2020 15:17 Muropaketin toimitus

Yhdysvallat on asettanut pakotteita kiinalaisista yrityksistä muun muassa Huaweille. Lisäksi sellaisia on mahdollisesti tulossa sosiaalisen median palvelu TikTokille, jos yrityskauppa sen osittaisesta myymisestä Yhdysvaltalaisille tahoille ei onnistu. Nyt joukkoon joutui niin ikään kiinalainen SMIC,  joka valmistaa ytimiä tietoteknisiin laitteisiin taiwanilaisen TSMC:n tapaan.

Yhdysvallat lisäsi SMIC:n luetteloon yrityksistä, joiden oletetaan olevan yhteydessä Kiinan armeijaan. Päätös haittaa ainakin kaikkea SMIC:n osakkeilla käytävää kauppaa Yhdysvaltain maaperällä.

Uutisoimme Yhdysvaltain aikeista ensimmäisen kerran syyskuussa. Tuolloin SMIC sanoi olevansa ”shokissa ja hämmennyksessä” Yhdysvaltain suunnitelmista lisätä yritys mustalle listalle. SMIC:n osake sukelsi tuolloin.

Kiinan hallinto reagoi syyskuussa jyrkästi ja sanoi vastustavansa Yhdysvaltain hallinnon aikeita. Kiinan ulkoministeriön edustaja puolestaan syytti Washingtonia ”julkeasta kiusaamisesta” sekä kansainvälisen kaupan sääntöjen rikkomisesta turvallisuuden varjolla. Pentagonin tiedottaja Sue Gogh sanoi, että lisääminen mustalle listalle ”varmistaisi sen, että kaikki vienti SMIC:lle käydään läpi kattavammin”.

TechSpotin mukaan mustalle listalle joutuminen tarkoittaa myös sitä, että yhdysvaltalaiset tahot eivät voi enää investoida SMIC:hen tai käydä kauppaa sen osakkeilla. On mahdollista, että Yhdysvaltain kauppaministeriö myös kieltää kaiken kaupankäynnin yrityksen kanssa. Päätös ainakin hidastaisi yrityksen mahdollisuuksia kehittää teknologiaansa.

SMIC on tällä hetkellä jälkijunassa valmistusprosesseissaan, sillä tehdas ei vielä kykene tuottamaan viimeisintä huutoa olevia ytimiä viiden eikä myöskään seitsemän nanometrin viivanleveydellä. Yksi syy tähän saattaa olla se, että Yhdysvallat tiettävästi esti edistyneen litografiakoneen ostamisen hollantilaiselta yritykseltä vuonna 2018.

SMIC tiedotti, ettei sillä ole yhteyksiä Kiinan armeijaan. Kiinan ulkoministeriöstä puolestaan tiedotettiin, että ”Yhdysvaltain täytyisi lopettaa valtiollisen voimansa ja kansallisen turvallisuuden konseptien hyväksikäyttäminen ulkomaalaisten yritysten tukahduttamiseksi”.