Uusimmat

NVIDIA G-Sync -teknologiakatsaus

24.12.2014 00:33 Muropaketin toimitus

NVIDIAn G-Sync-moduuli rakentuu Alteran FPGA-piiristä ja 768 megatavusta DDR3-muistia. FPGA-piiri on massatuotannossa kallis, mutta toisaalta se mahdollistaa pienimuotoisen valmistuksen ASIC-piirejä pienemmällä suunnittelutyöllä, joten tuote saadaan markkinoille nopeammin ja tuotekehityksessä säästetään merkittävä summa rahaa. ASIC-piirien suunnittelukulujen ja tuotannon aloituskustannusten kattamiseksi piirejä pitäisi myydä valtavia määriä, joten ehkä NVIDIA on laskenut myyntivolyymien jäävän alle ASIC-piirin kannattavuuden rajan. FPGA-piirin lisäkustannukset on ulkoistettu kuluttajalle näyttöjen korkeamman hinnan muodossa senkin uhalla, että se todennäköisesti laskee myyntimääriä. NVIDIAn G-Sync-moduuli nostaa näytön kokonaishintaa arviolta noin 80 eurolla.

G-Sync-moduuli korvaa näytön oman skaalainpiirin. Tarjolla on valmiiksi näyttöön asennettujen mallien lisäksi oma tein-itse-säästin henkinen DIY-kitti, jolla G-Syncin voi asentaa Asuksen VG248QE -näyttöön jälkikäteen.

Kuvan ikävä repeily peleissä on varmasti tuttu ongelma useimmille muroille, varsinkin jos pelataan runsaasti nopeatempoisia FPS-pelejä. Näytönohjain puskee näytölle valmiiksi renderöityjä ruutuja eri tahtiin kuin näyttö kykenee niitä piirtämään, joten näytöllä voi olla näkyvissä samaan aikaan pahimmillaan jopa usean eri ruudun osia, mikä näkyy kuvan repeilynä.

Kuvan repeilyä on korjattu perinteisesti v-syncillä eli pystytahdistuksella, mutta sekään ei ole aivan ongelmaton ratkaisu, sillä se lisää lagia ja tökkimistä, joka näkyy erityisesti hiiren käyttäytymisessä.

NVIDIAn G-Sync-teknologia lupaa tarjota pystytahdistuksen edut ilman sen ongelmia tahdistamalla näytön virkistystaajuuden ruudunpäivitysnopeuteen ja täten parantaen pelikokemusta täysin sulavalla ja repeilemättömällä kuvalla.

G-Sync-teknologia tarvitsee toimiakseen vähintään NVIDIAn GeForce GTX 650 Ti Boost -tason näytönohjaimen DisplayPort 1.2 -liitännällä. G-Syncillä on vielä merkittäviä teknisiä rajoituksia, kuten toimivuus vain DisplayPortin kautta, 30-144 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella sekä vain kokoruudun 3D-sovelluksissa.

G-Sync-tekniikka on suljettu ja rajoitettu vain NVIDIAn näytönohjaimille ja G-Sync-moduulin sisältäville näytöille. AMD:n näytönohjainten omistajien mieltä tämä ei varmasti lämmitä, mutta niitä varten on tulossa avointa Adaptive-Sync-teknologiaa tukevia näyttöjä vuoden 2015 puolella. NVIDIAn nykykanta on, että yritys jatkaa oman G-Sync-teknologiansa parissa eikä aio tuoda tukea Adaptive-Syncille ainakaan tässä vaiheessa. G-Sync-näytöt toimivat myös AMD:n näytönohjaimilla, mutta luonnollisesti G-Sync-tekniikka jää tällöin hyödyntämättä.

Sisältö

  1. G-Sync-näytöt: Asus ROG Swift PG278Q & AOC G2460PG
  2. NVIDIA G-Sync -teknologiakatsaus
  3. G-Syncin käyttöönotto ja käytännön testi
  4. Asus ROG Swift PG278Q -näytön esittely
  5. AOC G2460PG -näytön esittely
  6. Testilaitteisto, liiketoiston sulavuus, sisäänmenoviive & vertailukohtana QNIX QX2710LED OC -näyttö
  7. Loppuyhteenveto