Uusimmat

Xbox 360 -ennakko

23.10.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Ensimmäiset Microsoftin tulevat Xbox 360 -pelikonsolit saapuivat Suomeen pari viikkoa sitten heti Amsterdamissa järjestetyn X05-tapahtuman jälkeen. Laitteet ovat kehittäjille tarkoitettuja Debug-versioita, joiden kerrottiin vastaavan noin 80 prosenttisesti kauppojen hyllyille saapuvia myyntiversioita. Muropaketti kävi pikaisesti ottamassa tuntumaa uuden sukupolven Xboxiin.

Microsoft on pystyttänyt Helsingin keskustaan idyllisen esittely- ja testiympäristön, jonka on tarkoitus esittää Perfect Dark Zero -pelin päähahmon Joanna Darkin kotia. Tiloista löytyikin ammuskelupeleihin sopivaa rekvisiittaa, runsaasti kodin viihde-elektroniikkaa ja tietysti Xbox 360 -pelikonsoleita.

Testailemaan pääsi myös laitteen verkko-ominaisuuksia, kun kaksi Xbox 360:sta oli kytketty lähiverkkoon. Myös yhteys Xbox Live -palveluun oli auki, mutta ymmärrettävistä syistä pelikaverit Xbox 360 -peleille olivat vielä kateissa.

Vaikka ruuvimeisselit saatiinkin salakuljetettua tarkkaan valvottuihin tiloihin, ei konsolin sisuksiin päästy vielä tässä vaiheessa käsiksi. Sisuksissa sykkii kuitenkin IBM:n PowerPC-pohjainen prosessori, jonka kolme ydintä toimivat 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Jokainen ydin pystyy suorittamaan kaksi säiettä kerrallaan ja L2-välimuistia löytyy megatavun verran. Grafiikkaominaisuuksista vastaa ATI:n suunnittelema ja 90 nm:n tekniikalla valmistama Xenos-piiri, joka toimii 500 MHz:n kellotaajuudella. Grafiikkapiiriin on sulautettu 10 megatavun DRAM-muisti. Keskusmuistia on yhteensä 512 megatavua ja on jaettu näytönohjaimen ja järjestelmän kesken. Konsolissa käytettävä GDDR3-muisti toimii 700 MHz:n kellotaajuudella.

Markkinoille on tulossa kaksi eri hintaista mallia eli Xbox 360 ja Xbox 360 Core System. Pelaajille tarkoitettu 419 euron hintainen Xbox 360 on paremmin varusteltu paketti, jonka mukana tulee muun muassa 20 gigatavun kiintolevy, langaton peliohjain, HDAV-kaapeli ja head-set-kuulokkeet. 100 euroa halvempi Xbox 360 Core System on puolestaan pelkistetty malli lähinnä olohuoneen viihdekäyttöä silmällä pitäen. Mukana ei tule minkäänlaista tallennusmediaa eikä langatonta peliohjainta. Lisäksi teräväpiirtotelevisioille tarkoitettu HDAV-kaapeli on korvattu tavalisella AV-kaapelilla ja langallisen peliohjaimen tilalle voi valita Media Center -kaukosäätimen. Pelaaminen toki onnistuu, mutta pelitilanteiden tallennus ei ole mahdollista ilman erillistä (erikseen ostettavaa) muistikorttia. Lisäksi edellisen sukupolven Xbox-pelit vaativat kiintolevyn toimiakseen.

Xbox 360:n lämmöntuotto pidetään kurissa nestejäähdytyksellä. Tuulettimien kierrosnopeutta ja nesteen virtausta säädellään tarpeen mukaan sopivan lämpötilan säilyttämiseksi. Kotelosta löytyy runsaasti reikiä lämpimän ilman poistumiseksi, mutta mitään yleistä laitetuuletinta kotelosta ei löydy, kuten edellisen sukupolven Xboxista. Lisäksi järjestelmä tarkkailee prosessorin työmäärää ja sammuttaa vähän laskentatehoa vaativissa toiminnoissa työttömät suoritusyksiköt. Takapuolella olevien liitäntöjen määrä on pidetty mahdollisimman vähäisenä. Virta- ja AV-kaapeleiden lisäksi takaa löytyy vain verkko- ja USB-liittimet. Lisävarusteena voi noin 90 euron hinnalla ostaa erillisen WLAN-adapterin, joka tukee 802.11a/b/g-standardeja. Konsolia voidaan käyttää vaaka- tai pystytasossa.

Virtalähde on ulkoinen ja huhut sen suuresta koosta pitävät paikkaansa. Kyseessä on melkoinen tiiliskivi, joka ei varmasti sovellu osaksi olohuoneen sisustusta. Virtalähde onkin syytä piilottaa huolella, aivan kuten Microsoft on tähänkin asti konsolia esittellessään tehnyt. Virtalähde oli käytössä lämmin, mutta ei mitenkään kriittisen kuuma.

Uudet peliohjaimet muistuttavat kovasti edellisen sukupolven pienempiä ohjaimia. Ohjain istuu hyvin käteen ja näppäimet ovat tutuilla paikoillaan. Mielenkiintoinen uudistus löytyy ohjaimen keskeltä, jossa Xbox-logonapin yhteydessä osoitetaan vihreän opastevalon avulla mikä ohjain on kyseessä. Valitettavasti langattomia ohjaimia ei vielä ollut näytillä, mutta niiden kerrottiin toimivan noin 25 tuntia yhdellä latauksella.

Ulkoinen kiintolevy löytyy laitteen päältä (tai kyljestä) ja sen kotelointi sulautuu hyvin konsolin ulkoasuun. Kiintolevy irroitetaan yksinkertaisesti pientä nappia painamalla.

Microsoftilta on tulossa markkinoille lisävarusteena suurempia kiintolevyjä, jotka voi helposti vaihtaa paikoilleen. Innokkaimmat virittelijät kuitenkin luultavasti keksivät keinon vaihtaa koteloinnin sisältä löytyvä 2,5-tuuman kiintolevy suurempaan ostamatta kallista alkuperäistä lisävarustetta.

Ulkoinen kiintolevy on kiinni Xbox 360:ssa Serial ATA -liitintä muistuttavan liitännän kautta. Käytössä kiintolevy ei lämmennyt mitenkään erikoisesti.

Markkinoille on myös tulossa erilaisia etupaneeleita, joilla oman pelikonsolin voi kustomoida haluamansa näköiseksi. Nähtäväksi jää tuleeko etupaneeleista samanlainen villitys, kuin kännykän värikuorista aikoinaan. Näytillä oli Project Gotham Racing -pelin teeman mukaiseksi maalattu etupaneeli.

Debug-versioissa pelit käynnistettiin Xbox 360 Launcherin kautta tiedostoja selaamalla. Konsolit oli varustettu muun muassa Perfect Dark Zero-, Project Gotham Racing 3- ja Dead or Alive 4 -peleillä. Mukana oli myös pari konsolin grafiikkapiirin ominaisuuksia, kuten valoja, varjoja ja heijastuksia, esittelevää interaktiivista demoa.

Hallinnointiin käytettävä Dash Board on päivitetty kokonaan ja ulkoasu on entistä karkkimaisempi. Valikoista löytyy mahdollisuus luoda eri profiileita, joiden avulla konsolin asetukset ja pelitilanteet saadaan personalisoitua.

Verkkopelaaminen ja Xbox Live -palvelu ovat entistä suurempi osa konsolia, kuin edellisessä sukupolvessa. Molempien Xbox 360 -mallien mukana tulee Silver-tason jäsenyys Xbox Live -palveluun sekä Gold-asiakkuus 30 päiväksi.

Pääsimme pelailemaan Project Gotham Racing 3-, ja Perfect Dark Zero- ja Kameo-pelejä yksinpelinä, jaetulla ruudulla ja verkkopelinä. Valitettavasti Dead or Alive 4:sta ei saatu toimimaan. Pelit eivät vielä olleet valmiita versioita, joten on turhan aikaista lähteä spekuloimaan pelikokemuksia. Microsoft on ilmoittanut, että jouluun mennessä markkinoilla on 30 peliä Xbox 360:lle. Tulevia pelijulkaisuja ovat muun muassa Call of Duty 2, Quake 4 ja Pro Evolution Soccer 5.

Xbox 360 julkaistaan Yhdysvalloissa 22. marraskuuta ja Euroopassa puolestaan 10 päivää myöhemmin 2. joulukuuta. Japanin markkinoille konsoli laskeutuu 10. joulukuuta. Muropaketti aikoo edellisen sukupolven tavoin tutustua Xbox360:n rautapuoleen ja jäähdytysjärjestelmään purkamalla konsolin atomeiksi. Jätämme suosiolla pelitestit ja -arvostelut muiden hoidettavaksi!

>> Takaisin etusivulle

Sampsa Kurri 23. lokakuuta 2005 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)