Uusimmat

Tilannekatsaus, syksy 2011 (AMD, Intel & NVIDIA)

16.10.2011 12:44 Muropaketin toimitus

Tietokonemarkkinoilla kehitys on vauhdikasta ja valmistajat pyrkivät tuomaan markkinoille aiempaa suorituskykyisempiä komponentteja ennen kilpailijoita. Näistä taistelupareista varsinkin AMD ja Intel prosessoripuolella sekä AMD ja NVIDIA näytönohjainpuolella jakavat Muropaketinkin lukijat kahtia. Aihetta käsittelevissä uutisissa ja artikkeleissa käydään jatkuvasti kovia kädenvääntöjä siitä, kumman valmistajan tuote edustaa markkinoiden kirkkainta kärkeä.

Ensimmäiset tietokoneet 1940-luvulla olivat huoneiden kokoisia ja suunnattu lähinnä sotilaskäyttöön. 1950-luvulla IBM julkaisi ensimmäisen sarjatuotantoon yltäneen tietokoneen ja varsinkin transistorin keksiminen vuonna 1947 loi uuden pohjan tietokoneiden kehitykselle. Nykypäivänä kehitys on erilaista, kuin yli 60 vuotta sitten, ja ratkaisevassa osassa on valmistustekniikan pienentäminen, minkä myötä piireistä voidaan tehdä entistä monimutkaisempia ja suorituskykyisempiä, kun transistoreita saadaan mahtumaan enemmän samalle alalle.

Viime vuoden kesällä julkaisimme artikkelin, jossa tutkimme sen hetkistä markkinatilannetta. Tuolloin prosessoripuolella molemmat valmistajat olivat julkaisseet kuusiytimisiä malleja ja näytönohjainpuolella AMD:llä oli tarjolla Radeon HD 5000 -tuoteperhe ja NVIDIAn GeForce GTX 400 -tuoteperheen näytönohjaimet olivat juuri rantautuneet kauppoihin. Lisäksi tutkinnassa olivat uudet piirisarjat, USB 3.0, Serial ATA 6 Gb/s ja Lucid Hydra 200.

Tämän artikkelin lähtökohdat ovat hyvin samanlaiset ja tutkimme, mitä prosessori- ja näytönohjainmarkkinoilta on lupa odottaa seuraavaksi. Lisäksi paneudumme uusiin piirisarjoihin sekä kovin tuloaan tekevään PCI Express 3.0 -teknologiaan.

Sisältö

  1. Tilannekatsaus, syksy 2011 (AMD, Intel & NVIDIA)
  2. Prosessoreiden tulevaisuudennäkymät
  3. Näytönohjainten tulevaisuudennäkymät
  4. Piirisarjat & PCI Express 3.0