Uusimmat

Samsung Galaxy Tab

15.11.2010 18:17 Muropaketin toimitus

Vuosi 2008 oli pienikokoisten ja edullisten netbook-minikannettavien esiinmarssia ja niiden myynti lähti räjähdysmäiseen kasvuun, kun kuluttajat halusivat edullisia kannettavia, jotka kulkisivat helposti mukana. Monet olivat aluksi skeptisiä netbookeja kohtaan, koska ne eivät tarjonneet lähellekään samantasoista suorituskykyä, kuin perinteiset kannettavat tietokoneet. Epäilyt osoittautuivat kuitenkin turhiksi ja minikannettavia saapui markkinoille lukematon määrä, joista useita on arvosteltu myös Muropaketin toimesta.

Netbookien alkuvillitys on parin vuoden aikana rauhoittunut ja myyntimäärät lähteneet lievään laskuun. Netbookit tulevat käsittämään jatkossakin ison osan tietokonemyynnistä ja samalla ne ovat tehneet selväksi, että vähän suorituskykyä tarjoaville pienikokoisilla laitteilla on selvä markkinarako. Apple julkaisi kuluvan vuoden tammikuussa iPad-tablet-tietokoneet, jotka ovat joutuneet kovan arvostelun kohteeksi. iPadien 500-700 dollarin hintataso on nostanut tunteet pintaat ja kriittisimmät eivät uskoneet nimenomaan korkean hintatason vakuuttavan kuluttajia puolelleen. Toisin kuitenkin kävi ja iPadeja on myyty niin paljon kuin tehtaiden tuotantolinjoilta on kyetty suoltamaan laitteita kuluttajille. 27. kesäkuu – 25. syyskuu välisenä aikana Apple myi 4,19 miljoonaa iPad-tablettia ja määrä ylitti Mac-tietokoneiden 3,89 miljoonan toimitusmäärän.

Monet valmistajat ovat jo julkaisseet tai ovat juuri julkaisemassa omia tablet-tietokoneitaan ja esimerkiksi Asus on esitellyt Eee Pad -nimisiä tablet-tietokoneita, joiden on määrä saapua myyntiin ensi vuoden alussa. Yritys julkaisee joulukuussa 1000 dollarin hintaisen Eee Pad EP121 -mallin, joka on varustettu 12-tuumaisella kosketusnäytöllä ja laitteen mukana toimitetaan telakka, jonka avulla tablet muuntuu kannettavaksi tietokoneeksi. Tammikuussa ovat luvassa 10-tuumaiset edullisemmat mallit, joiden hintatason odotetaan asettuvan 400-500 dollariin.

Suurista tietokonevalmistajista myös Dell on hyppäämässä mukaan tablet-kelkkaan ja se on esitellyt Androidilla ja 7-tuumaisella kosketusnäytöllä varustettua mallia, jonka julkaisuajankohdasta tai hinnasta ei ole kuitenkaan toistaiseksi tarkempaa tietoa. Hewlett-Packard tarjoaa nykyisellään Yhdysvaltojen markkinoille 800 dollarin hintaista Slate-tablettia, jossa pyöritetään Windows 7 -käyttöjärjestelmää. Kyseessä on 8,9-tuumaisella kosketusnäytöllä varustettu laite, jonka perustana on Intelin Atom-tuoteperheen prosessori.

Samsung on saanut markkinoille oman Galaxy Tab -tablet-tietokoneensa, johon pääsimme tutustumaan kuukausi sitten Also Expo 2010 -tapahtumassa. Samsungin edustaja lupasi laitteen Muropaketin testiin heti, kun myyntiversiot saapuvat, ja Samsungin tablet tipahti testilaboratorion postiluukusta lokakuun viimeisillä päivillä.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Tabin ominaisuuksiin, siinä pyöritettävään Android 2.2 -käyttöjärjestelmään ja käyttökokemuksiin. Lisäksi artikkelissa pohditaan, millaiseen käyttöön tablet-tietokoneet on kohdistettu ja mihin ne soveltuvat, vertaamme laitetta tablet-tietokoneiden tiennäyttäjään Apple iPadiin ja lopuksi esittelemme laitteen käyttöä videon muodossa.

 

Mikä on tablet-tietokone ja mihin se on tarkoitettu?

Nykypäivänä tietotekniikkauutisten seuraaminen voi olla vaikeaa, kun teksteissä vilahtelevat netbookit, smartbookit, älypuhelimet, multimediatietokoneet ja tabletit. Tablet-nimellä viitataan laitteeseen, jossa ei ole perinteisesti lainkaan näppäimistöä ja hallitsevassa osassa on suurikokoinen kosketusnäyttö. Ohuisiin kuoriin paketoitu laite on tarkoitettu mobiilikäyttöön ja siinä missä alkuaikoina esimerkiksi Nokian 770 miellettiin tabletiksi, nykypäivänä juuri iPadin kaltaiset laitteet synnyttävät mielleyhtymän tabletista.

Tablet-tietokoneet on suunniteltu siten, että ne kulkevat helposti mukana, eivätkä vaadi toimiakseen erillisiä laitteita, kuten näppäimistöä tai hiirtä. Ne eivät kilpaile kannettavien tietokoneiden kanssa suorituskyvyssä, vaan pyrkivät tarjoamaan monipuoliset ominaisuudet mobiilityöskentelyyn ja näin ollen tukevat lähes poikkeuksetta monipuolisesti eri langattomia verkko-ominaisuuksia (WLAN, 3G, Bluetooth, GPS). Nettisurffauksen ohella tablet-tietokoneiden pääasiallisia käyttötarkoituksia on muun muassa sähköposti, musiikin ja videon toistaminen, karttapalvelut, kalenteri ja miksei myös ajankulu kevyitä pelejä pelatessa.

Käytännössä tabletit tarjoavat suurin piirtein samat ominaisuudet kuin nykypäivän monipuoliset älypuhelimet, mutta käyttöä on helpottamassa kookkaampi näyttö ja yleensä varsinaista puhelinominaisuutta ei ole. Raudan osalta ollaan netbook-minikannettavien tasolla, mutta fyysisiltä mitoilta tabletit ovat selvästi pienikokoisempia ja muotoilu on täysin erilainen (ei läppänäyttöä, touchpadia, näppäimistöä…).

Sisältö

  1. Samsung Galaxy Tab
  2. Laitteen esittely & käyttökokemukset
  3. Android 2.2:n uudistukset & esittely
  4. Videoesittely, vertailua Apple iPadiin & Loppuyhteenveto