Uusimmat

Laitteen esittely & käyttökokemukset

15.11.2010 18:17 Muropaketin toimitus

Galaxy Tab on paketoitu maltillisen kokoiseen pahvilaatikkoon, jonka edessä näkyy itse laite sekä malli. Tabletin ohella pakkauksen uumenista löytyy takuulappu, pikakäyttöopas, nappikuulokkeet, kuulokkeiden erikokoisia vaihtopäitä, USB-kaapeli tabletin lataamiseen ja datasiirtoon tietokoneella sekä adapteri, jolla tabletin akun saa ladattua USB-kaapelilla suoraan pistorasiasta.

Siinä missä minikannettavia irtoaa kaupoista muutamalla sadalla eurolla, Galaxy Tabista joutuu pulittamaan huomattavasti enemmän. Hintaseuranta.fi-sivuston listauksen perusteella Galaxy Tab maksaa halvimmillaan 750 euroa (16 gigatavun malli), mutta pääasiassa hintataso on asettunut 800 euron tuntumaan. Applen iPadeista halvin irtoaa Suomesta alle 600 eurolla ja 3G-yhteydellisestä versiosta joutuu pulittamaan noin 750 euroa, joten hintataso on suunnilleen samassa kuin Galaxy Tabin.

Useat suomalaiset teleoperaattorit tarjoavat Galaxy Tabia kytkytarjouksilla ja Sonera kauppaa sitä 24 kuukauden sopimuksella 29 euron kuukausihintaan (696 €) ja 10 euron lisähintaan kuukaudessa se tarjoaa nettipakettia. Saunalahti puolestaan kauppaa laitetta 789,60 euron kertamaksun ohella liittymän kera, jolloin sen saa esimerkiksi 24 kuukauden Norppa+-liittymällä 33,56 euron kuukausihintaan (805,44 €). DNA on hinnoitellut Galaxy Tabin Soneran tavoin 24 kuukauden sopimuksella 29 euroon kuukaudessa, mutta lisäksi se vaatii liittymä- ja datapaketin, jonka saa halvimmillaan 2,90 euron kuukausihintaan, jolloin laitteen hinnaksi muodostuu 765,60 euroa.

Galaxy Tabin muotoilu on pelkistetty, sillä edestäpäin katsottuna näkyvimmässä osassa on Corningin kehittämällä Gorilla-lasilla kolhuilta ja naarmuilta suojattu seitsemäntuumainen kosketusnäyttö, jonka alapuolella on neljä näppäintä ja runko mukailee mustaa värimaailmaa. Monikosketusnäytön resoluutio on 1024×600, mutta pettymykseksi käytössä ei ole erittäin laadukkaaksi todettua Super AMOLED -näyttöä, joka löytyy esimerkiksi Galaxy S -älypuhelimesta. Super AMOLED -näytöillä (Super Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) on ollut pahoja toimitusongelmia, joten oletettavasti tästä syystä Samsung
on päätynyt käyttämään perinteistä LCD-TFT-näyttöä. Näyttö on laadukas ja esimerkiksi sivusta katsottuna värit eivät vääristy, vaikka selvää tummenemista onkin havaittavissa. Näyttö tarjoaa erittäin kirkkaan ja värikylläisen lopputuloksen, ja kapasitiivisen kosketuspinnan käyttäminen toimii saumattomasti ja kuittaa sormen liikkeet pääsääntöisesti viiveettömästi.

Laite painaa ainoastaan 380 grammaa ja 190 x 120 x 12 millimetrin (korkeus x leveys x paksuus) kokoisen rungon sisällä on Hummingbird-koodinimellinen 1,0 gigahertsin kellotaajuudellinen ja yksiytiminen ARMin Cortex A8 -arkkitehtuuriin perustuva prosessori. Prosessorin ohella Hummingbirdissä on 3D-bittimurskaimena PowerVR SGX540 -grafiikkapiiri. Keskusmuistia laitteessa on 512 megatavua ja sisäistä tallennusmuistia löytyy ohjelmille kaksi gigatavua sekä lisäksi käytössä on 16 tai 32 gigatavua muistia, josta on vapaana ensimmäisenä mainitun mallin tapauksessa vajaat 13 gigatavua. Tallennuskapasiteettia voidaan kasvattaa ulkoisella microSD-muistikortilla.

Yhteyksien osalta tuettuna on WLAN, joka käsittää 802.11a/b/g/n-standardit, sekä Bluetooth 3.0. GSM-verkon taajuuksista tuettuina ovat 850, 900, 1800 ja 1900 MHz ja 3G-yhteyksistä 900, 1900 ja 2100 MHz:n taajuudet. Lisäksi laite on varustettu A-GPS:llä, digitaalisella kompassilla, gyroskoopilla sekä kiihtyvyys- ja valaistusantureilla.

Suomessa saatavilla olevissa Galaxy Tabeissa muovinen takakuori on valkoinen ja muistuttaa hyvin paljon valkoisen iPhone 3GS:n takapuolta. Viivakoodin ja turvamerkintöjen ohella alaosassa näkyy Samsungin logo ja ylempänä Galaxy Tab -teksti. Takapuoli ei ole aivan luotisuora, sillä keskiosan suoran osan jälkeen reunat kaartuvat ja tekevät siitä kuperan.

Takapuolella on vasemmassa yläkulmassa kameran linssi ja LED-salama. Automaattitarkennuksella varustettu kamera on 3,0-megapikselinen ja valokuvien ohella sillä voidaan kuvata 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella 720×480-resoluutioisia videoita. Galaxy Tabissa on toinen 1,3 megapikselin kamera laitteen etupuolella, mikä mahdollistaa tabletin käyttämisen videopuheluihin.

Näytön alapuolella on neljä taustavalaistua näppäintä, joista vasemmanpuoleisin toimii valikkonäppäimenä, seuraava palauttaa käyttäjän päävalikkoon, sitä seuraavalla siirrytään edelliseen valikkoon ja oikeanpuoleisimmasta aukeaa Google Search -hakuohjelma.

Kuvassa näkyy lisäksi alalaitaan keskelle sijoitettu CEA:n ja ANSIn yhdessä suunnittelema PDMI-liitin (Portable Digital Media Interface), joka toimii laitteen lataus- ja dataliittimenä. Alalaidassa reunoilla ovat myös kaiuttimien reiät.

Näytöstä katsottuna sen oikeasta laidasta löytyvät virta- ja äänenvoimakkuusnäppäimet sekä SIM- ja microSD-muistikorttipaikat. Galaxy Tab tukee maksimissaan 32 gigatavun suuruisia microSD-muistikortteja ja SIM-korttien osalta perinteisiä mini-SIM-kortteja.

Vasemmassa laidassa on pieni reikä mikrofonia varten ja ylhäällä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Äänitiedostojen osalta Galaxy Tab tukee MP3-, AAC-, OGG-, WMA-, AMR-NB-, AMR-WB-, WAV-, MIDI-, AC3-, FLAC-, RTTTL/RTX-, OTA-, i-Melody- ja SP-MIDI-formaatteja. Videoformaateista tuettuina ovat ainakin DivX-, XviD-, MPEG-4-, H.263-, H.264- ja WMV-koodekit.

 

Käyttökokemukset

Galaxy Tabin käynnistäminen kestää varsin tarkkaan puoli minuuttia ja sammuttamiseen kuluu 7-8 sekuntia. Vaikka käynnistäminen luonnistuu nopeasti, arkikäytössä sille ei ole hirveästi perusteluita, sillä Galaxy Tabin akku kestää lepotilassa useita päiviä. Sisuksista löytyy 4000 milliampeeritunnin akku, jolla Samsung lupaa videotoistolla virtaa riittävän seitsemäksi tunniksi. Muropaketti testasi Galaxy Tabia viikon verran ja kyseisellä aikavälillä akku jouduttiin lataamaan kaksi kertaa. Laitteeseen asennettiin ohjelmia, katsottiin videoita, surffattiin internetissä, pelattiin ja muun muassa käytettiin Google Mapsin karttaohjelmaa. Testeissä käytettiin WLANin ohella myös 3G:tä ja sekalaisella käytöllä Galaxy Tabissa riittää akkua koko päiväksi. Noin kahden tunnin yhtäjaksoinen käyttö kulutti akkua karkeasti otettuna neljäsosan, kun näytön kirkkaus oli asetettu maksimiin.

Laitteen huono puoli on, ettei sen akkua voi ladata USB-kaapelilla tietokoneeseen kytkettynä. Edellä mainitussa tapauksessa akku kykenee pitämään sen hetkisen varaustilansa, mutta varsinainen lataus joudutaan toteuttamaan pistorasiasta.

Seitsemäntuumaisella näytöllä Galaxy Tab on kokonsa puolesta juuri sopiva allekirjoittaneen kouraan ja laitteesta saa tukevan otteen. Yhdellä kädellä laitteen käyttäminen onnistuu kohtuullisesti, mutta huomattavasti helpompaa ja tehokkaampaa se on molemmilla käsillä. Alalaidassa olevat neljä näppäintä on sijoitettu loogisesti, mutta niiden käyttäminen varsinkin pimeässä on hieman vaikeaa, sillä ne eivät ole fyysisiä näppäimiä. Taustavalo sammuu automaattisesti muutaman sekunnin käyttämättömyyden jälkeen, jolloin näppäimiä ei näy ja näyttöä joutuu koskettamaan, jotta taustavalot syttyvät uudestaan.

Internet-selain on yksi eniten käytettävistä ohjelmista ja sen ominaisuudet ovat hyvällä tasolla. Käytössä ovat välilehdet, kirjanmerkit, sivuhistoria, lista eniten vierailluista sivuista ja muun muassa tuki Adobe Flash 10.1:lle. Ilman flash-materiaalia surffaaminen on kohtuullisen sulavaa, vaikka raskaammilla sivuilla (esimerkiksi Muropaketin etusivu) skrollaaminen on aavistuksen tahmeaa. Zoomaaminen kahden sormen avulla toimii sekin pienellä viiveellä, mutta ei siinä määrin, että se häiritsisi käyttöä suuresti. Flash-materiaalin ollessa käytössä, käyttö kokee uuden ulottuvuuden, sillä esimerkiksi Muropaketin etusivun selaaminen on pelkkää tervassa tarpomista. Käytännössä flash kannattaa asettaa oletuksena ”On Demand”-tilaan, jolloin flash-materiaali ei näy automaattisesti, mutta kohteen klikkaaminen avaa materiaalin sivulle.

Galaxy Tabissa on SIM-korttipaikka ja sitä voi käyttää puhelimena, mutta kyseinen ominaisuus toimii kaiuttimen avulla, joten yksityiset puhelut ovat mahdottomia yleisillä paikoilla. Käytännössä SIM-korttipaikasta hyötyy paikoissa, joissa ei ole käytössä WLAN-yhteyttä, jolloin dataa voidaan ladata ja lähettää 3G/EDGE/GPRS-verkon avulla. Vaikka Galaxy Tabissa on valmiudet tablet-tietokoneen ohella myös puhelimeksi, Muropaketin toimitus ei näe minkäänlaisena vaihtoehtona perinteisen puhelimen hylkäämistä.

Galaxy Tabia voi luonnollisesti käyttää myös vaakatasossa, mikä luo mukavuutta varsinkin internetissä surffaamiseen ja videoiden katselemiseen. Viikon kestäneen intensiivisen testirupeaman aikana huomattiin vaakatason käytön olleen hyvin vähäistä. Vaikka käytössä on ”ainoastaan” 7-tuumainen näyttö, kun esimeriksi iPadissa on 10-tuumainen näyttö, resoluutio ja näytön koko riittävät suurimmassa osaa tapauksia pystyasennossa.

Samsung on julkaissut erilaisia oheislaitteita Galaxy Tabille, joista telakkanäppäimistöä pääsimme testaamaan ALSO Expo 2010 -tapahtumassa. Telakan pääasiallinen tarkoitus on pitää se kotona, jolloin laitteen saa ladattua siinä ja samalla esimerkiksi pidempien sähköpostien kirjoittaminen onnistuu huomattavasti tehokkaammin fyysisellä näppäimistöllä.

Kirjoittaminen luo
nnistuu kosketusnäytöllä pysty- ja vaaka-asennossa, joista varsinkin jälkimmäisellä tavalla näppäimet ovat suuret ja virhepainalluksien määrä on minimaalisen pieni. Tuettuna on myös Swype-teknologia, joka on kehitetty kirjoittamisen nopeuttamiseksi, mutta valitettavasti ainakaan toistaiseksi tuettuna ei ole suomea. Teknologian myötä käyttäjän ei tarvitse nostaa sormea eri kirjaimien välillä, vaan hän voi vetää sormensa kirjaimesta toiseen, jolloin Swype pyrkii tunnistamaan halutun sanan. Sanojen välit eli välilyönnit saadaan aikaiseksi nostamalla sormi näytöltä ja aloittamalla sormella raahaaminen uudestaan.

Sisältö

  1. Samsung Galaxy Tab
  2. Laitteen esittely & käyttökokemukset
  3. Android 2.2:n uudistukset & esittely
  4. Videoesittely, vertailua Apple iPadiin & Loppuyhteenveto