Uusimmat

”Ne ovat seksistisiä”: Famke Janssen haukkui uudet X-Men-elokuvat

26.04.2016 07:22 Tatu Junni

X-Menin telepaattimutantti Jean Greyna tunnettu Famke Janssen on kritisoinut elokuvasarjan nykytilaa.

Myös Hemlock Grove -sarjasta ja Taken-elokuvista tutun hollantilaisnäyttelijän mukaan 20th Century Fox on sortunut ikärasismiin ja seksismiin uusilla X-Men-elokuvillaan.

”X-Men-elokuvissa on jo vuosia tuotu takaisin vanhoja hahmoja. Tämä on mielenkiintoista naishahmojen kohdalla, sillä tutut näyttelijät on korvattu nuoremmilla, eikä vanhempia – tai kypsempiä, mikä onkaan poliittisesti korrekti ilmaus – versioita nähdä enää koskaan. Mieshahmot sen sijaan saavat olla eri ikäisiä. Se on seksismiä”.

Famke Janssen viittaa X-Men: Days of Future Pastin näyttelijäkaartiin sekä tapaan, jolla tuoreemmissa X-Men-elokuvissa esimerkiksi Mystikon näyttelijä on vaihtunut Rebecca Romijnista (43) Jennifer Lawrenceen (25).

Toukokuussa ensi-iltansa saavassa X-Men: Apocalypsessa nähdään nuori Jean Grey, jota esittää 20-vuotias Sophie Turner. Elokuva toki sijoittuu 1980-luvulle, eikä Famke Janssen sen myötä oikein istuisi enää rooliin, mutta se ei liene asian ydin. Tilanne tiivistyy Hollywoodin pitkäaikaiseen ongelmaan: vain nuoret ja kauniit naiset kelpaavat tähtirooleihin.

40-vuotissyntymäpäivien jälkeen roolien saaminen on jatkuvasti vaikeampaa.

”Mielestäni minun pitäisi palata elokuvasarjaan ja tavata nuorempi versioni samalla tavalla kuin Magneton ja Professori X:n kohdalla tapahtui”, Janssen vaati Entertainment Weeklyn haastattelussa.

Famke Janssen nähtiin viimeksi Jean Greyn roolissa The Wolverinessa (2013) ja X-Men: Days of Future Pastissa (2014). Molempien elokuvien kohdalla kyseessä oli kuitenkin vain lyhyt cameo. Selkeästi suuremmassa roolissa nainen nähtiin vuosien 2000-2006 alkuperäisessä X-Men-trilogiassa.

Lähde: Entertainment Weekly

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat