Uusimmat

Brothers in Arms: Hells Highway -ensikosketus – taktista räiskintää länsirintamalla

06.08.2008 14:30 Jukka O. Kauppinen

Kolme vuotta sitten julkaistu taktinen räiskintäpeli Brothers in Arms oli virkistävä elämys toisen maailmansodan toimintapelien rintamalla. Vaikka pelissä oli ongelmansakin, niin se oli tavallista ajatuksellisempi ja esitteli erinomaisen ryhmätovereiden komentojärjestelmän.

Pitkään työstetty Hell’s Highway jatkaa edeltäjänsä jalanjäljillä. Mutta miten monta kertaa toista maailmansotaa enää jaksaa seurata samasta, lukemattoman monta kertaa koetusta jenkkinäkökulmasta?

Tämä on taktinen kysymys, Spock sanoi

Hell’s Highway tuo Brothers in Armsit uudemman sukupolven konsoleilla PC:lle. Pohjimmiltaan peli tarjoilee edellistäkin pelanneille tutun paketin sotaa, jossa tapahtumia seurataan vahvan henkilökemian vauhdittamana.

Pelaaja astuu taas kerran ylikersantti Matt Bakerin uniformuun. Viimeksi Baker valtasi Normandian, tällä kertaa matkaa taitetaan hiki hatussa Operation Market Gardenin merkeissä. Länsiliittoutuneet yrittävät nopeaa iskua suoraan Saksan teollisuusalueille, jotta sota saataisiin loppumaan pikaisesti. Homma kuitenkin kusee ja pahasti, mikä on tietysti luo astetta kiinnostavamman peliympäristön.

Hell’s Highwaytä voi pelata eri tavoin. Perinteiseen tyyliin melskaava pelimies voi yrittää voittaa sodan omin avuin. Pelin suurin houkutin on kuitenkin taktiikoiden käyttö, joiden avulla se yrittää luoda tapahtumiin tavallista suurempaa syvyyttä ja mielenkiintoa. Pelaaja on ryhmänjohtaja, joka jakaa sotilailleen monipuolisesti liikkumis- ja taistelukomentoja. Jos haluat pelata oikein haastavasti, niin tehtävät voi yrittää selvittää pelkästään ryhmänsä avulla, ampumatta itse laukaustakaan. Tosin tällaisille takaa johtaville veikkosille on vähemmän mairittelevia nimityksiä…

Taktisuutensa johdosta peli on temmoltaan tavallista räiskintää verkkaisempi. Tapahtumia ehtii miettiä ja harkita. Syytä onkin, jos osastostaan haluaa irti kaiken mahdollisen. Kavereitaan voi määrätä esimerkiksi antamaan suojatulta, kun pelaaja itse siirtyy sivustaan koukkaamaan. Tai päinvastoin.

Iso osa taktikoinnista kertyy esimerkiksi niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin ryhmän sotilaiden sijoittelusta. Mistä kaverit pystyvät tulittamaan tehokkaasti? Tai suojaamaan muita? Eihän porukka vain joudu tarpeettomasti ristituleen tai helpoiksi maalitauluiksi aukealla? Vaikka tämä komentelu onkin ehkä se pelin suurin ja tärkein ominaisuus, niin sitä ei tarvitse pelätä. Komentaminen sujuu nopeasti ja helposti, eikä se riko pelin rytmiä.

Aiempiin Brotherseihin verrattuna toiminnassa on myös enemmän monimuotoisuutta, sillä pelaajalla on komennossaan myös tukiryhmiä. Näiden konekiväärit, bazookat ja kranaatinheittimet ovat virkistävä lisäys, joskin niiden tehokas käyttäminen vaatii uudenlaista miettimistä tavallisiin FPS-peleihin verrattuna.

Hell’s Highwayssä ei ole unohdettu ulkoasuakaan, vaan peli on välillä hämmästyttävänkin kinemaattinen. Taistelujen yksityiskohtaisuus pisti silmään heti ensisilmäykseltä. Toiminta on niin sanotusti värikästä, minkä huomaa esimerkiksi kun onnistuu snaippaamaan vihollissotilaalta aivot seinille. Jos tämä peli ei ole K-18, niin ei sitten mikään.

Näyttävyyttä kertyy myös tuhoutuvista ympäristöistä. Jos vihollisia on esimerkiksi hiekkasäkkien tai muiden esteiden takana voi pelaaja yrittää tuhota niitä astetta järeämmillä keinoilla. Vaikka ympäristöjen tuhoutuvuus ei näytäkään olevan esimerkiksi Battlefield: Bad Companyn tasoa, niin dynaamisuus tekee kuitenkin aina gutaa. Peli ei kuivahda niin nopeasti ja pelaajien mielikuvitukselle jää enemmän pelitilaa. Ja kun tehtävät voidaan näin selvittää aiempaa useammilla tavoilla, niin uudelleenpelattavuuttakin löytyy tavallista enemmän.

Pelatessa saa tosin pitää myös varansa, sillä pelissä on suhteellisen kova realismitaso. Siinä missä monissa peleissä pelaaja kestää osumia roppakaupalla tilanteessa kuin tilanteessa, niin tässä nappi saattaa napsahtaa kertaosumasta. Pelatessa on oltava oikeasti varovainen, jos ei halua palata ajassa taaksepäin ja yrittää tehtäviä yhä uudestaan ja uudestaan. Aivoton ryntäily kostautuu nopeasti.

Toimiiko se?

Sotapelinä Hell’s Highway näyttääkin hyvältä ja lupaavalta. Siinä on toimintaa, taktiikkaa ja järkevää pelattavaa. Mutta ne suurimmat kysymykset ovat vielä avoimia: miten tehtäväsuunnittelu on onnistunut? Miten usein toista maailmansotaa jaksaa vielä nuohota samasta vanhasta näkökulmasta? Entä tarjoaako peli todellista tarinaa ja siten motivaatiota tapahtumien jauhamiseen, vai onko juoni vain tehtävät ohuesti yhteenliimaavaa täytettä?

Gearbox-studion sotilaallinen neuvonantaja ja puhemies eversti evp. John Antal (kuvassa oikealla) ainakin uskoo, että vetoa piisaa ja Marget Gardenista pystytään repimään vielä paljon irti. Allekirjoittanut kollegoineen on kuitenkin hieman epäröivällä kannalla. Taas yksi toisen maailmansodan räiskintä, taas kerran jenkkinäkökulmasta, taas kerran länsirintamalta ja Market Gardenista.

Ihan oikeasti, kyllä toisen maailmansodan taistelukentiltä löytyisi paljon muitakin mielenkiintoisia tapahtumia, joita ei ole välttämättä käsitelty kertaakaan videopeleissä. Onko kaiken oltava aina sitä Pohjos-Afrikkaa, Normandiaa tai juuri Market Gardenia? Jos suuria ja kuuluisia taisteluja etsitään, niin miten olisi vaikkapa Ranska 1940, Dunkerque 1940, Pariisin vapautus 1944 tai Berliini 1945? Tai Kreetan, Kreikan, Stalingradin tai Krimin taistelut? En pitäisi pahana neuvostosotilaan tai akselivaltojenkaan näkökulmaa. Brititkin piristäisivät.

Brothers in Arms: Hell’s Highwaytä odotellaankin vielä melkoisen ristiriitaisten tunteiden ristiaallokossa. Peli näyttää hienolta, tuntuu hyvältä ja taktisempi ote sodankäyntiin on aina tervetullutta kaikkien näiden refleksihippojen keskellä. Mutta kamoon, 1944 länsirintama, wanha. Pelin täytyy tarjota jotain todella järisyttävää, jotta se todella erottuisi. Nähdyn perusteella on mahdoton sanoa, että onnistuuko peli siinä. Ehkä, jos tunnelma ei lässähdä loppupelin aikana nähdystä kaupunkitaistelusta.

Hell’s Highway -esittelyvideo

Gearboxin Randy Pitchford esittelee Brothers in Arms: Hell’s Highway -peliä Ubidays 2008 -tapahtumassa kuvatulla videolla.

 

Tekijä: Gearbox Software
Julkaisija: Ubisoft
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – 28.8.2008
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: http://brothersinarmsgame.uk.ubi.com/hellshighway/

 

Behind the Scenes

E3 2008 -traileri

 

Lisää aiheesta

Brothers in Arms: Earned in Blood -haastattelu

Brothers in Arms: Road to Hill 30 (pc, PS2, Xbox)

Gearbox suurennuslasin alla

Lue myös

Battlefield: Bad Company (360, PS3)

Fallout 3 – klassikkoseikkailun uusi tuleminen (osa 1)

Legendary -ensikosketus – Pandoran lipas aukesi taas

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Tom Clancy’s HAWX -ensikosketus – jälkipolttimia ja vihanpitoa taivaan sinessä

Top Spin 3 (PS3, 360)

Unreal Tournament 3 (PS3, 360)

Wrath of the Lich King -betapäiväkirja: osa 4