Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro: Photo Mode on mahtava idea, ja saisi löytyä jatkossa kaikista konsolipeleistä

10.05.2019 09:00 Skye Borg

Photo Mode mahdollistaa pelaajille kuvien ottamisen ympäristössä, jollaista ei tosielämästä usein löydy. Siksi ei ole ihme, että sosiaalisessa mediassa pelikuvien jakaminen on yhä yleisempää. Pelikehittäjien olisikin aika vastata pelaajien huutoon, ja tehdä ominaisuudesta pysyvä osa pelejä, kirjoittaa Skye Borg toimittajan puheenvuorossaan.

Videopelit ovat pohjimmiltaan paljolti visuaalinen taidemuoto. Kaiken teknologiajargonin ja bittipöhinän alla kyse on pohjimmiltaan elämyksistä, joita ihmiset eivät voi muualta saada. Photo Mode mahdollistaa pelaajille kuvien ottamisen ympäristöstä ja hahmoista, joita ei – ainakaan normaalisti – voi tosielämässä kokea.

Photo Mode, eli suomalaisittain valokuvamoodi, on saanut alkunsa hauskana tapana jakaa kuvia pelin sisältä. Vuoden 2005 Gran Turismo 4 oli peleistä ensimmäinen, joka tarjosi kunnollisen valokuvaustilan sekä mahdollisuuden kontrolloida kameraa ja lisätä kuviin filttereitä. Viime vuosien aikana Photo Mode on kuitenkin kehittynyt satunnaisesta näpsimisestä yhdeksi nykypelien odotetuimmista ja olennaisimmista ominaisuuksista. Voisi jopa todeta, että peliä joka haluaa vakuuttaa grafiikoillaan ja visuaalisuudellaan, ei voi julkaista ilman valokuvamoodia.

Uskallan myös väittää, että Photo Moden ohittavat kehittäjät tekevät peleilleen karhunpalveluksen.

Ajat, jolloin konsolipelaajat pystyivät jakamaan peleistään vain satunnaisia kuvakaappauksia, ovat nyt suurimmilta osin takanapäin. PC-pelaajien jo kauan harrastama pelikuvien tuunaus ja jako ovat viime vuosina saavuttaneet konsolitkin: Photo Mode on monelle pelaajalle ensimmäisiä ominaisuuksia, joita uuden pelin kohdalla lähdetään kokeilemaan.

Onko valmista pelikuvaa manipuloiva intohimoinen harrastaja aidosti taiteilija? Se on kysymys, johon jokainen voi vastata itse. Valokuvaamisen ytimessä on aina “kameran” takana olevan ihmisen oma tulkinta sekä halu sanoa jotain. Photo Mode – joka useimmiten mahdollistaa kuva-aukon, etäisyyden ja näkökulman muuttamisen – on periaatteessa vain työkalu. Kun yhdistellään filttereitä ja kontrastia persoonalliseen tapaan kohdata pelin kuvasto, voi tuloksena parhaimmillaan olla teoksia, joiden kauneus on hyvinkin rinnastettavissa perinteiseen valokuvaukseen.

Maisema ja kohteet ovat valmiina, mutta lopusta päättää pelaaja itse.

Totta ainakin on se, että moni alan harrastaja (jotka kutsuvat usein itseään nimellä Visual Photographer tai Game Photographer) uhraavat runsaasti aikaa oikeiden kuvakulmien ja tunnelman luomiseen.  Onneksi valokuvamoodi mahdollistaa myös satunnaiselle kuvien ottajille tilaisuuden ikuistaa pelikuvia helposti – monimutkaisimmatkaan ominaisuudet eivät juuri taitoa vaadi, ainoastaan intoa kokeilla.

Virtuaalisen pelivalokuvauksen suosio on kasvussa. Sosiaalinen media täyttyy nyt Tumblr-tileistä, jotka keskittyvät ainoastaan tarjoamaan pelaajille upeita kuvia pelin jokaisesta käänteestä ja tapahtumapaikasta. Instagramissa pelistudiot järjestävät kilpailuja, joissa pyydetään pelaajia jakamaan parhaat pelikuvansa hashtägillä varustettuna. Kurkkaa vaikka #fcndphotomode, ja näet mitä muut Far Cry New Dawnin pelaajat ovat tehneet sillä aikaa, kun olet valloittanut vihollisten tukikohtia.

Kun valokuvamoodi on onnistunut, on varmaa että pelikuvat leviävät nopeasti ympäri verkkoa. Parhaimmillaan ne tuovat uusia pelaajia pelin pariin: itse olen aikoinaan hankkinut sekä Senua’s Sacrificen että Horizon Zero Dawnin juuri tästä syystä. Molempien pelien kuvasto on silmiä hivelevän kaunista. Valokuvatila mahdollisti upeiden maailmoiden tuomisen eteeni somessa parilla klikkauksella.

On hankala muistaa, että mahdollisuutta käsitellä kuvia pelin sisällä ei ole ollut konsoleilla varsinaisesti kovin pitkään. Nyt ominaisuuden puuttuminen pelistä voi jopa ärsyttää ja herättää ainakin – aiheellisia – kysymyksiä siitä, miksi ominaisuutta ei ole peliin lisätty. The Last of Us lisäsi remasteroituun PlayStation 4 -versioonsa Photo Moden pelaajien pyynnöstä. Pyyntö oli täysin aiheellinen, sillä tunnelmallisen kaunis peli suorastaan vaatii pysähtymään ja katsomaan.

Onnistuessaan valokuvamoodi onkin puhdasta herkuttelun juhlaa. Viime vuonna julkaistut Spider-Man ja God of War (jonka valokuvaustila julkaistiin vasta myöhemmin) ansaitsivat runsaasti huomiota käyttäjien jakamilla kuvilla. Assassin’s Creedin Origins ja Odyssey hyödyntävät täysin palkein rakentamiensa maailmojen lumoa: olen viettänyt niissä tuntitolkulla aikaa valiten sopivia asuja mätsäämään taustan kanssa ja leijunut taivaalla linnun mukana alaspäin katsellen. Assassin’s Creed kannustaa myös jakamaan kuvia: peleissä on mahdollista nähdä muiden pelaajien ottamia kuvia pelikarttaa katsoessaan. Näin pelaaja saa idean siitä, mikä kohteessa voi odottaa tai millaisia maisemia paikalla on tarjota.

Yksi tämän vuoden parhaimmista peleistä on onnistunut myös Photo Moden osalta. Days Gone mahdollistaa maisemien ja hahmojen ikuistamisen helposti ja monipuolisesti. Filttereillä aikaiseksi voi saada kuvia, jotka kelpaavat sellaisenaan kenen tahansa tietokoneen tai puhelimen taustaksi. Homma on todella koukuttavaa. Olen huomannut ajelevani ympäri haastavaa maastoa silmäillen – en zombeja, vaan kuvauspaikkoja.

Mitä enemmän hyvän valokuvatilan tarjoavia pelejä julkaistaan, sitä enemmän ominaisuuden puuttuminen pelistä ärsyttää. Pelit, jotka ovat kuin luotuja tälle ominaisuudelle mutta eivät tarjoa sitä, aiheuttavat monessa närästystä. Konsolilla peleistä voi ottaa kuvakaappauksia, mutta monessa pelissä tämä tuottaa ongelmia.

Deus Ex -pelit ovat kuin luotuja virtuaaliselle valokuvaukselle, jo pelkästään Adam Jensenin räjähtävien kykyjen tallentamisen vuoksi. Dishonored-peleissä, joiden goottityylinen maailma on upeita yksityiskohtia täynnä, ruudussa on aina näkyvissä jonkinlainen mittari tai minikartta.

Herääkin kysymys, miten upeita nämä pelit voisivat olla, jos niihin olisi aikoinaan luotu edes alkeellinen valokuvatila? Mass Effect Andromeda on sekin todella kaunis peli, johon kehittäjät eivät kuitenkaan pyynnöistä huolimatta lisänneet valokuvatilaa jälkikäteen. Tämä ei estänyt minua ottamasta satoja kuvia pelistä, mutta mahdollisuuksia olisi ollut Horizon Zero Dawnin tasoiseen visuaaliseen ilotulitukseen.

Photo Mode on erinomainen tapa saada pelaajat levittämään sisältöä muille. Lisäksi se on keino saada pelaajat pysähtymään pelin pariin ja tutkimaan sen huolella rakennettua maailmaa. Valokuvatila on tullut peleihin jäädäkseen. On ainoastaan kehittäjistä kiinni, kuinka pitkälle he haluavat ominaisuuden viedä.

Jutun kuvituksena on Skye Borgin omia valokuvia Assassin’s Creed Odysseysta, Horizon Zero Dawnista, Days Gonesta, God of Warista ja Hellblade: Senua’s Sacrificesta.