Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro ”Sony aikoo mullistaa PlayStationilla pelaamiseen tavalla, joka on hyvä juttu lähinnä sille itselleen”

Kuva: © PlayStation

30.03.2022 21:31 Muropaketin toimitus

PlayStation Plus ja PlayStation Now yhdistyvät tavalla, joka ei hyödytä oikein ketään, paitsi ehkä Sonya. Uudistettu PS Plus ei ole täysin mielenkiinnoton palvelu, mutta Xbox Game Passin idean se missaa täysin.

Sony on ilmoittanut, että PlayStation Plus -palvelu uudistuu kesäkuussa. Uudistettu palvelu nielee käytännössä sisäänsä Pleikkarin pelipalvelu PlayStation Nown, ja jatkossa palvelussa on kolme eri tilausvaihtoehtoa.

PlayStation Blogista löytyvät kaikki tiedot, mutta tässä lyhyt summaus: Essential-taso on käytännössä nykyinen PS Plus, ja sen hinta on jatkossakin 8,99 euroa kuussa. Extra-taso kustantaa 13,99 euroa, ja siinä mukaan tulee jopa 400 PS4- ja PS5-pelin kirjasto, jonka pelejä voi pelata vapaasti konsolin kovalevylle asennettuna.

Sitten on vielä kallein eli Premium-taso, joka kustantaa 16,99 euroa kuussa. Tähän sisältyy myös pelien striimausvaihtoehto, myös PC:lle, ja lisäksi mukana on kirjasto PS1-, PS2- ja PSP-retropelejä. Kaikista tilaustasoista on myös suhteessa edullisemmat kolmen kuukauden ja vuoden tilausvaihtoehdot.

Sonyn julkistus herättää kritiikkiä, eikä mikään ihme. Uudistus ei oikeastaan palvele juuri ketään paremmin kuin ennen, eikä se onnistu tehtävässään, eli kilpailemaan Xbox Game Passin kanssa.

Otetaan uudistunut PS Plus tarkempaan vertailuun. Jos aiemmin tilasit PS Plussan yhden kuukauden erässä ja PS Nown samalla kertaa, tämä kustansi yhteensä 18,90 euroa. Uudessa PS Plussassa siis palveluiltaan vastaava Premium-taso on vajaat kaksi euroa halvempi kuin tämä yhdistelmä.

Mutta, jos olit ainoastaan PS Now -tilaaja, on uusi palvelu olennaisesti huonompi. PS Now on maksanut 9,95 euroa kuukaudessa, joten uudella PS Plussalla Extra- ja Premium-tilaukset ovat selvästi kalliimpia. Lisäksi pelien striimaaminen on tarjolla vain Premium-jäsenille, joten se kätevämpi ja myös PC-pelaajille tarjolla oleva pelivaihtoehto muuttuu uudessa PS Plussassa lähes kaksi kertaa kalliimmaksi. Samalla saa maksaa PS Plussan verkkopeliominaisuuksista ja kuukausittaisista ”ilmaispeleistä”, vaikkei niitä tarvitsisi.

Olennaista on tietysti se, mitä PS Plussan uudesta pelikirjastosta löytyy. Tätä ei vielä tiedetä tarkemmin, mutta Sony on jo todennut, etteivät sen yksinoikeuspelit jatkossakaan tule julkaisupäivänä PS Plussalle. Tässä suhteessa se siis poikkeaa merkittävästi kilpailijastaan Xbox Game Passista, jolle kaikki Xbox Studiosin pelit (ja monet muutkin uutuudet) tulevat heti kättelyssä.

Sony on perustellut päätöstään yksinoikeuspeleistä sillä, että jos pelit lisättäisiin palveluun heti, pelijulkaisut eivät enää kannattaisi heille. Väitteen paikkansapitävyyttä on vaikea arvioida, mutta juuri Game Developer’s Conferencessa puhuneen analyytikon mukaan tilauspalvelut ovat toistaiseksi vieneet vain 4 prosenttia pelimarkkinoista. Kun myös Xbox Game Pass näyttää vakiinnuttaneen asemansa nykyisellä mallilla, on vaikea nähdä kuinka se ei olisi mahdollista myös PS Plussalle.

Xbox Game Pass tarjoaa paremman diilin myös kustannuksissa. Game Pass Ultimate, joka sisältää myös Xbox Live -tilauksen ja Game Passin sekä PC:lle että Xbox-konsoleille, kustantaa vain 12,99 euroa kuukaudessa. Lisäksi pelkän Game Passin voi tilata hintaan 9,99 euroa, jos ei tarvitse verkkopeliominaisuuksia mihinkään. Vastaavaa vaihtoehtoa ei PS Plus tule tarjoamaan.

PS Plussan uusien tilaustasojen kannattavuus tulee riippumaan vain ja ainoastaan siitä, mitä pelejä palveluun lisätään. Oikeastaan ainoa todellinen valttikortti näyttäisivät olevan vanhat retropelit, joita Premium-jäsenyyden luvataan tarjoavan. Näiden pelien määrää ei tosin ole paljastettu, saati mistä peleistä on kyse ja tullaanko kirjastoa kasvattamaan ajan kanssa. Tässä kohtaa on siis mahdotonta arvailla, mitä syitä Premium-tilauksesta maksamiseen oikeastaan olisi.

Ylipäätään PS Plussan uudistus tuntuu laimealta, ja Sony missaa Xbox Game Passin pointin lähes täydellisesti. Todellinen syy uudistukseen lienee se, että PS Now ei saavuttanut mitään erityistä suosiota.

Kun kysyimme tammikuussa pleikkaripelaajilta, onko PS Now -palvelu tuttu, lukijoistamme vain 13 prosenttia kertoi tilauksen olevan voimassa ja huikeat 62 prosenttia kertoi, ettei ole edes kokeillut. Vastaavassa äänestyksessä Xbox-pelaajista peräti 80 prosenttia kertoi Game Pass -tilauksen olevan tälläkin hetkellä voimassa. Tämä epäsuhta jo kertoo, että PS Now ei ole saavuttanut ollenkaan vastaavaa suosiota kuin Game Pass. Ei siis ihmekään, että Sony on päättänyt yhdistää palvelunsa.

Tällä hetkellä uudistuva PS Plus ei soikein vakuuta. Jää nähtäväksi, ovatko tarjotut pelit sitten sellaisia, että niiden takia kannattaa maksaa 16,99 euroa kuussa. Toisaalta jos Metal Gear Solid 4:n (2008) voisi viimeinkin jollain raudalla pelata uudelleen, niin kaipa sitä yhden kuukauden maksaisi…