Uusimmat

Asuksen emolevyvalikoima & Z170-A

15.09.2015 21:18 Muropaketin toimitus

Asus on julkaissut markkinoille 13 kappaletta Z170-piirisarjan emolevyjä, jotka jakautuvat kolmeen eri tuoteperheeseen. Republic of Gamers- eli ROG-tuoteperheen Maximus-emolevyt on kohdistettu erityisesti pelaajille ja ylikellottajille. The Ultimate Force- eli TUF-brändiin kuuluva Sabertooth on suunnattu kestävään käyttöön. Näiden lisäksi ovat tarjolla myös tavalliset perusmallit, joissa M-liite kertoo emolevyn olevan micro-ATX-kokoinen. Muropaketin Hintavertailun mukaan Asuksen Z170-emolevyjen hintahaitari alkaa 120 eurosta ja ulottuu 350 euroon.

 

ASUS Z170-A

Asuksen Z170-A kuuluu Asuksen tavallisten emolevyjen tuoteperheeseen ja sen hintataso Suomessa on alkaen 160 euroa. Emolevy on pakattu mustaan pahvilaatikkoon, johon on listattu tärkeimmät emolevyn ominaisuudet sekä kuva itse emolevystä. Mukana toimitetaan emolevyn käyttöohjekirja, ajuri-DVD-levy, kolme Serial ATA 6 Gb/s -kaapelia, I/O-liitinsuoja, ASUS Q -connector etupaneelin liitäntöjen kytkentään, SLI-silta sekä aputyökalu prosessorin asentamiseen.

ATX-kokoinen Z170-A on väritykseltään musta-valkoinen. Huomio kiinnittyy suureen I/O-liitinpaneelin peittävään muoviseen koristesuojaan sekä Z170-piirisarjan päällä olevaan jäähdytyselementtiin.

Emolevyllä on kolme PCI Express 3.0 x16 -liitintä, kolme PCI Express 3.0 x1 -liitintä sekä yksi PCI-liitin. Emolevy tukee kolmen näytönohjaimen NVIDIA SLI- ja AMD CrossFire-konfiguraatioita. Kahdella näytönohjaimella molemmat PCI Express -väylät toimivat x8-nopeudella ja kolmella näytönohjaimella x8-, x8- ja x4-nopeuksilla.

Emolevyltä löytyy neljä DDR4-muistipaikkaa, jotka on värikoodattu asennusjärjestystä varten. Tuettuna on maksimissaan 64 gigatavua keskusmuistia ja ylikellottamisen kautta DDR4-3466-nopeus.

I/O-liitinvalikoimasta löytyy kaksi USB 2.0 -liitintä, PS/2-liitin hiirelle tai näppäimistölle, kaksi USB 3.0 -liitintä, yksi USB 3.1 Type A- ja Type C-liitin (turkoosi), RJ45-verkkoliitäntä sekä äänen optinen S/PDIF-liitin ja viisi 3,5 millimetrin analogista ääniliitintä. Näyttöliitäntöinä mukana ovat HDMI 1.4-, DisplayPort 1.2-, VGA- sekä DVI-D-liittimet.

Emolevyllä on kuusi Serial ATA 6 Gb/s -liitintä, joista kaksi on varattu myös SATA Express -liitäntää varten. SATA-liittimien vasemmalla puolella on yksi M.2 -liitäntä. SATA-liittimien oikealta puolelta löytyy sisäinen USB 3.0 -liitin.

Emolevyn integroitu Crystal Sound 3 -äänentoisto käsittää kahdeksankanavaisen Realtekin ALC892-äänikoodekin ja japanilaisia Nichiconin audiokondensaattoreita. Ääniulostulon vasen ja oikea kanava on jaettu piirilevyn eri kerroksiin elektronisten häiriöiden vähentämiseksi. Verkko-ominaisuuksista vastaa integroitu Intelin gigabitin PHY I219V -verkko-ohjain.

Emolevyn virransyötöstä vastaa 24-pinninen ATX- ja kahdeksanpinninen ATX-lisävirtaliitin. Virransyötön jäähdytys on toteutettu kahdella erillisellä jäähdytyselementillä. Emolevyltä löytyy seitsemän tuuletinliitäntää, jotka tukevat PWM- sekä jänniteohjausta. Näistä yksi liitin on varattu myös mahdollisen vesijäähdytysratkaisun pumppua varten.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on kahdeksan vaihetta. DDR4-muistien virransyötössä on käytetty vain yhtä vaihetta.

Asuksen UEFI BIOS avautuu kojelauta-tyyliseen EzMode-tilaan, johon on koottu kaikki tärkeimmät asetukset heti näkyville. Advanced Mode -tilassa pääsee käsiksi säätämään kaikkia tarvittavia asetuksia. Ylikellotusta mielessä pitäen, Asus tarjoaa mahdollisuuden muuttaa myös oletuksena 100MHz:n BCLK-taajuutta 400 MHz:iin asti, joten katto ei tule ihan heti vastaan.

Sisältö

  1. Intel Z170 -emolevyt (ASRock, Asus, Gigabyte & MSI)
  2. ASRockin emolevyvalikoima & Z170 Extreme4
  3. Asuksen emolevyvalikoima & Z170-A
  4. Gigabyten emolevyvalikoima & Z170X-Gaming G1
  5. MSI:n emolevyvalikoima & Z170A Gaming M5
  6. Loppuyhteenveto