Uusimmat

Phanteks PH-TC90LS

18.02.2013 20:33 Muropaketin toimitus

Phanteks on tullut tutuksi lähinnä jättiläismäisistä ja huipputehokkaista prosessoricoolereistaan, joten oli pieni yllätys, kun yritys esitteli viime syyskuun puolivälissä uuden matalaprofiilisen PH-TC90LS-prosessoricoolerin. Phanteks on suunnannut coolerinsa erityisesti käyttötarkoituksiin, jossa tilaa on käytössä rajallisesti. Suomessa saatavuus on hieman rajallista ja Muropaketin hintavertailun mukaan PH-TC90LS lähtee edullisimmillaan noin 36 euroon. Valmistajan suositushinta on 29,90 euroa. Testikappale saatiin suoraan Phanteksilta.

PH-TC90LS on pakattu mustavalkoiseen pahvirasiaan, jonka kuviointi on tuttua yrityksen muista tuotteista. Pakkauksen pintaan on painettu sekä kuvia tuotteesta että kattava ominaisuuslistaus. Sisältö on suojattu huolellisesti vaahtomuovisovittein.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse coolerin ohella metallinen taustakehys, pusseihin järjestellyt kiinnitysruuvit, tuulettimen kiinnitystarvikkeet, tuuletin, ruiskullinen lämpötahnaa sekä asennusohjeet englanniksi ja saksaksi.

Ensi näkemältä PH-TC90LS näyttää yksinkertaiselta ja hieman vanhanaikaiselta jäähdytyssiileltä. Itse rivaston koko on 95 x 95 x 27 mm ja paino 235 grammaa. Toimitukseen sisältyvä tuuletin on kooltaan 92 mm ja sen melutaso liikkuu kierrosnopeudesta riippuen 19 ja 26 desibelin välillä. Valmistaja ilmoittaa coolerin kykenevän jäähdyttää jopa 130 watin TDP-arvolla varustettuja prosessoreita. Yhteensopivuus luvataan LGA 1155-, 1156- ja 2011-kantaisille suorittimille. Valmistaja antaa coolerille mukavan viiden vuoden takuun.

PH-TC90LS:n rakenne koostuu valkoiseksi pinnoitetusta alumiinirivastosta sekä nikkelöidystä kuparisesta pohjalevystä. Rivasto on kiinnitetty pohjaan juottamalla ja rakenteen sisältä löytyy myös kolme kuuden millimetrin lämpöputkea, joiden tarkoituksena on tasata lämmön siirtymistä pohjasta rivastoon. Lämpöputket eivät kuitenkaan ole näkyvissä rivaston välissä.

Phanteks on päätynyt käyttämään myös PH-TC90LS:ssä muista malleistaan tuttuja P.A.T.S.- ja C.P.S.C.-tekniikoita. Kertauksen vuoksi P.A.T.S. (Physical Antioxidant Thermal Shield) tarkoittaa pinnoitustekniikkaa, jonka kerrotaan parantavan rivaston lämmönluovutuskykyä sekä heijastavan muista lähteistä tulevaa lämpösäteilyä. C.P.S.C. (Cold Plasma Spraying Coating) on puolestaan tekniikka, jota käytetään rivaston juotoskohdissa lämmön siirtymisen parantamiseksi.

Phanteksin rivasto koostuu 38 lamellista, joiden väli on noin kaksi millimetriä ja paksuus noin 0,5 mm. Rivat ovat tuettu toisiinsa kahdesta kohdasta rivaston päältä ja näiden liitoskohtien päälle on tarkoitettu liimattavaksi mukana toimitettavat kumikaistaleet tuulettimen kiinnitystä varten.

Phanteksin nikkelöity kuparipohja on rakenteeltaan varsin mielenkiintoinen, sillä päällisin puolin tarkasteltuna se vaikuttaisi koostuvan useammasta eri osasta. Ohuempi 3,5 mm paksu levy kattaa koko coolerin pohjan alan ja sivulta tarkasteltuna se näyttäisi koostuvan ohuesta nikkelin värisestä kerroksesta sekä paksummasta mustasta kerroksesta. Pohjalevyn kulmiin on tehty kahdet osaksi toisiaan sivuavat kiinnitysreiät LGA 115x- ja 2011-suoritinkantoja varten.

Hieman kohollaan oleva pohjan kontaktipinta on kooltaan 35 x 35 mm ja kiinnitetty juottamalla coolerin pohjalevyyn. Kontaktipalan kiinnitys ei onnistunut aivan vakuuttamaan Muropaketin toimitusta, sillä testikappaleessa yksi reuna vaikuttaisi olevan hieman irti pohjalevystä ja valoa vasten katsomalla muutaman millin matkalta on jopa nähtävissä läpi toiselle puolelle. Kontaktipinnan viimeistelyssä on nähtävissä säteittäisiä työstöjälkiä, jotka tuntuvat juuri ja juuri kynnellä.

Ilmavirrasta coolerin rivastossa vastaa Phanteksin oma 92 x 92 x 15 mm kokoinen PH-F90 PWM -tuuletin, joka poikkeaa rakenteeltaan hieman tavallisista tuulettimista. Väriltään valkoinen tuuletin on rungoltaan avoin ja roottorin yhdeksän melko siroa lapaa perustuu uritettuun Nine Blade Design -muotoiluun. Lisäksi tuuletin käyttää UFB-laakerointia (Updraft Floating Balance bearing).

PWM-säädöllä varustetun tuulettimen kierrosnopeusalueeksi kerrotaan 1000 – 2500 RPM. Vastaavat melu- ja ilmavirta-arvot ovat tällöin 19 – 26 dBA sekä 11,53 – 28,67 CFM. Paineentuotoksi ilmoitetaan 0,21 – 1,34 mm H2O ja eliniäksi yli 150 000 tuntia.

Muropaketin testeissä huomasimme erikoisen ominaisuuden tuulettimen PWM-ohjauksessa, sillä sen kierrosnopeus muuttui käänteisesti asetettuun tehoprosenttiin nähden. Toisin sanoen tuulettimen kierrosnopeus oli pienimmillään 100 % teholla ja suurimmillaan 0 % teholla. Tästä saattaa koitua ongelmia etenkin silloin, kun käyttäjä luottaa emolevyn esiasetettuihin automaattisäätöarvoihin, jolloin lämpötilan noustessa tuulettimen kierrosnopeus todellisuudessa laskee. Olemmekin tiedustelleet valmistajalta syytä nopeussäädön käänteiseen toimintaan.

Tuulettimen kiinnitys jäähdytysrivastoon tapahtuu samalla idealla, kuin Phanteksin muissakin coolereissa. Tuulettimen kiinnitysreikiin työnnetään pienet mustat muovitapit, joiden keskellä on reikä. Tämän jälkeen tappien reikiin pujotetaan metallilankakiinnike, joka pujotetaan rivaston päädyssä olevaan uraan. Kiinnitysmekanismi on yhteensopiva myös 80 x 80 x 15 mm tuulettimien kanssa.

Tuuletin asennettuna coolerin kokonaiskorkeus kasvaa 45 millimetriin ja paino 273 grammaan. Kokonsa puolesta tuuletin peittää varsin hyvin koko rivaston. Tuulettimen sivuilta avoimella rakenteella Phanteks on ilmeisesti tavoitellut parempaa ilmansaantia ahtaissa koteloissa, mutta toisaalta ratkaisu myös heikentää tuulettimen tuottamaa painetta.

PH-TC90LS:n asennusohjeet ovat englanniksi sekä saksaksi ja kuvitukseltaan lähes yhtä selkeät, kuin Noctuan ohjeet. Ohjeissa asennus käydään läpi seikkaperäisesti kohta kohdalta.

Varsin yksinkertainen asennustoimenpide aloitetaan asettamalla metallinen kehys emolevyn taustapuolelle. Kehys on suunniteltu niin, ettei se painaudu kiinni emolevyn pintaan. LGA 2011 -suoritinkannan kanssa kehystä ei käytetä lainkaan, sillä emolevyssä on jo valmiina oma taustakehys.

Kun taustakehys on paikallaan, emolevy käännetään ja prosessori asetetaan kohdalleen prosessorin päälle. Tämän jälkeen jousitetut kiinnitysruuvit kiristetään tasaisesti vuorotahtiin coolerin joka nurkkaan. Nurkista löytyvistä rei’istä ulommat ovat tarkoitettu LGA 2011 -kannalle ja sisemmät LGA 115x -kannoille. Kiinnitys on helpompi suorittaa tuulettimen ollessa irrallaan, vaikka se ei olekaan mahdotonta myös tuulettimen kanssa.

Kokonaisuudessaan Phanteksin asennus on erittäin helppo ja suoraviivainen. Coolerin pohjan pinta-ala on mitoitettu Noctuan tapaan Intelin suositusten mukaan niin, ettei sen pitäisi aiheuttaa ongelmia prosessorikannan ympärillä olevien komponenttien kanssa. Coolerin asennussuunnan valitsemalla käyttäjä voi vaikuttaa siihen, mihin suuntaan jäähdytysilma poistuu coolerista ja näin mahdollisesti hieman tehostaa muistien ja virransyötön jäähdytystä.

 

Sisältö

  1. Matalat prosessoricoolerit: Noctua, Phanteks & Scythe
  2. Noctua NH-L9i
  3. Phanteks PH-TC90LS
  4. Scythe Kozuti
  5. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & Lämpötilamittausten tulokset
  6. Yhteenveto