Uusimmat

Scythe Ashura (SCASR-1000)

31.12.2013 01:14 Muropaketin toimitus

Japanilaisen Scythen valikoimista on tunnetusti löytynyt hinta-suorituskykysuhteeltaan oivia prosessoricoolereita ja ainakin hinta on kohdallaan myös tähän vertailuun osallistuvalla Ashuralla. Scythe Ashura on vertailukolmikon tuorein tapaus, sillä se esiteltiin viime huhtikuun puolivälissä. Scythen mukaan Ashura on suunniteltu hyvää yhteensopivuutta silmällä pitäen suorituskykyä unohtamatta. Valmistajan suositushinta Ashuralle on noin 45 euroa (36,5 e alv 0%). Muropaketin hintavertailun mukaan hinta asettuu edullisimmillaan juuri valmistajan suosittelemaan 45 euroon, joten se on testikolmikon edullisin vaihtoehto. Testikappaleen toimitti Scythe Jimm’s PC-Storen avustuksella.

Ashura toimitetaan Scythelle tyypillisesti erittäin värikkäässä ja jossain määrin jopa sekavasti kuvitetussa pakkauksessa, jonka pinnassa on runsaasti kuvia sekä tietoa coolerista. Pakkauksen tulkitsemista hankaloittaa runsas aasialaisilla kirjoitusmerkeillä kirjoitetun tekstin määrä. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu ohuehkoilla vaahtomuovipehmusteilla.

 

Ashuran pakkauksen sisältä löytyy itse coolerin ja tuulettimen ohella kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-kokoonpanoille, pieni pussillinen lämpötahnaa, pieni lenkkiavain, kiinnitysraudat kahdelle tuulettimelle sekä asennusohjeet. Tarvikkeet on pakattu siististi omaan pahvirasiaan ja jaoteltu uudelleen suljettaviin pusseihin.

Ensisilmäyksellä Scythe Ashura muistuttaa ulkoisesti hieman Noctuaa, mutta lähemmällä tutustumisella erojakin alkaa löytyä. Ashuran ulkomitat ovat 145 x 90 x 161 mm (tuulettimen kanssa, L x P x K) ja paino on 920 grammaa. Rivastoa viilentää yksi 140 mm tuuletin, jonka ilmoitettu melutaso on 13 – 30,7 dBA. Yhteensopivuus luvataan LGA 775, -115x, -1366 ja -2011 sekä AM2(+)-, AM3(+)-, FM1- ja FM2(+) -suoritinkannoille. Valmistajan takuu coolerille on kaksi vuotta.

Ashuran rakenne perustuu vertailukumppaniensa tapaan tornimalliseen alumiiniseen jäähdytysrivastoon, kuparisiin lämpöputkiin sekä kupariseen pohjaosaan. Lämpöputkia ei ole pinnoitettu, mutta pohjan kontaktipinta on saanut päälleen nikkelikerroksen oksidoitumisen estämiseksi. Rivasto koostuu kaikkiaan 50 lamellista, joiden väli on noin 2,1 mm ja paksuus noin 0,4 mm. Rivat eivät ole täysin suoria, vaan niihin on muotoiltu pieniä teräviä taitoksia. Rivaston päälle on kiinnitetty mustaksi anodisoitu noin millimetrin vahvuinen peitelevy, joka piilottaa alleen lämpöputkien päät.

Ashuran rivaston lyhyemmän sivun mitta on 65 mm ja tuulettimen kera kokonaispaksuudeksi muodostuu 90 mm. Jäähdytysrivaston sijainti on coolerin pohjaan nähden epäsymmetrinen, eli rivaston ja pohjan keskikohta sijaitsevat eri paikassa. Epäkeskeisyys on käytännössä noin senttimetrin luokkaa. Ratkaisulla on pyritty hakemaan parempaa yhteensopivuutta erityisesti muistipaikkojen kanssa, sillä käyttäjä voi hienosäätää etäisyyttä pyöräyttämällä cooleria asennusvaiheessa 180 astetta.

Tuulettimien kiinnitystä varten lyhyille sivuille on muotoiltu pienet urat, joihin metallilankakiinnikkeet tarttuvat. Pitkillä sivuilla rivastoon on muotoiltu pienet upotukset 120 ja 140 mm tuulettimia varten. Vaikka coolerin mukana toimitetaan vain yksi tuuletin, löytyy tarvikevalikoimasta kiinnikkeet myös lisätuulettimelle.

Ashurassa käytetään kaikkiaan kuutta kuuden millimetrin lämpöputkea, jotka ovat taivutettu U-muodostelmaan ja kiinnitetty päistään jäähdytysripoihin. Cooleria alapuolelta tarkastellessa on helppo havaita, millaisessa muodostelmassa lämpöputket on liitetty jäähdytysrivastoon. Asettamalla putket läpäisemään rivaston kahden pareissa Scythe on pyrkinyt mahdollisimman tasaiseen lämmön jakautumiseen. Putkia ei ole juotettu kiinni ripoihin, vaan kiinnitys on toteutettu puristusliitoksin.

Kupariset lämpöputket ovat juotettu keskikohdastaan kiinni nikkelöityyn kuparipohjaan. Pohjaosan yläpinnalla on urat, joihin kiinnityksessä käytettävä metallipalkki asettuu. Pohjan kontaktipinnan mitat ovat 43 x 43 mm ja se on työstetty selvästi keskipistepainotteisesti. Pinnassa on sekä nähtävissä että tunnettavissa kehämäisiä työstöuria ja keskipisteessä on pikkuruinen kolo. Pohjan profiili on selvästi testikolmikon kuperin ja keskipiste on selvästi millin kymmenyksiä reunoja korkeammalla. Kyse on kuitenkin Scythen tarkoituksellisesta ratkaisusta.

Ashuran viilennys on toteutettu GlideStream 140 PWM -tuulettimella, jonka fyysiset mitat ovat 140 x 140 x 25 mm. Tuuletin on kauttaaltaan mattamusta ja sen rungon kiinnitysreiät ovat mitoitettu 105 mm väleille, eli 120 mm tuulettimen mukaan. Tuuletinta suunnitellessa Scythe on pyrkinyt maksimoimaan ilmavirran pienellä keskiöllä sekä leveillä roottorilavoilla ja minimoimaan ilmanvastuksen lapojen urituksella.

PWM-säädöllä varustetun tuulettimen kierrosnopeusalue on valmistajan mukaan 500 – 1300 RPM ja vastaavasti melutaso 13 – 30,7 dBA sekä ilmavirta 37,37 – 97,18 CFM. Tuulettimen tuottama staattinen paino on 1,47 – 10 pascalia. Virtansa se ottaa nelipinnisellä tuuletinliittimellä 30 cm pitkän suojapunoksella vuoratun johdon välityksellä. Kiinnitys jäähdytysrivastoon tapahtuu metallilankakiinnikkein.

Ashuran kiinnitys on toteutettu täysin uudelleen suunnitellulla ratkaisulla, joka on selvä parannus aikaisemmissa Scythen malleissa näkemiimme tappikiinnitysvaihtoehtoihin nähden. Käytännössä ratkaisun toimintaperiaate muistuttaa Noctuan ja Phanteksin vastaavia, mutta toteutus ei yllä helppoudessa aivan samalle tasolle.

Ensinnäkin emolevyn etupuolelle tulevien korokeruuvien alle tulevat muoviprikat ovat jostain syystä irtonaiset sen sijaan, että ne olisivat suoraan kiinni ruuveissa. Toiseksi prosessorikannan molemmin puolin tulevat sivuraudat sekä itse prosessoricoolerin kiristys vaativat ruuvimeisseliä, vaikka ne olisivat helposti toteutettavissa sormiruuvein. Lisäksi kiristysruuveissa ei ole käytetty jousia ja ohjeissa mainitaan epämääräisesti, että niiden ylikiristämistä on vältettävä. Ohjeissa ei kuitenkaan ole mainittu mitään sopivasta kireysasteesta. Olisikin käytännöllisempää, jos ruuvit voisi kiristää huoletta loppuun asti.

Ashuran asennusohjeet on printattu A3-kokoiselle paperille ja niiden toteutus on vahvasti kuvapainotteinen. Kuvat ja toteutus ovatkin selkeitä ja asennus niiden pohjalta on helppoa.

Ashuran asentamisessa esimerkkialustalle ei esiintynyt ongelmia ja korkeaprofiiliseen muistikampaan jäi mukavasti väliä. Kuvassa cooleri on asennettu niin, että etäisyys muistipaikoista on maksimaalinen. Rivaston alapinnasta emolevyn pintaan jää matkaa runsaat 40 mm.

 

Sisältö

  1. Tornicoolerit testissä - Noctua NH-U14S, Phanteks PH-TC12DX ja Scythe Ashura
  2. Noctua NH-U14S
  3. Phanteks PH-TC12DX
  4. Scythe Ashura (SCASR-1000)
  5. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  6. Loppuyhteenveto