Uusimmat

Phanteks PH-TC14CS

09.11.2012 17:28 Muropaketin toimitus

Phanteks on coolerimarkkinoilla varsin tuore tekijä, sillä se ilmestyi runsas vuosi sitten markkinoille täysin puskista huipputehokkaan PH-TC14PE-prosessoricoolerin kanssa. PH-TC14PE oli tuolloin Muropaketin testissä tuoreeltaan lokakuussa ja pyyhki kovimmilla kilpailijoillaan pöytää. Phanteks laajensi mallistoaan uudella vaakamallisella PH-TC14CS-coolerilla viime maaliskuun lopulla. Artikkelin kirjoitushetkellä PH-TC14CS maksoi Muropaketin Hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 72 euroa, joten kyseessä on tämän vertailun arvokkain tuote.

PH-TC14CS:n tuotepakkaus on coolerin kuvia lukuun ottamatta identtinen PH-TC14PE-sisarmallin kanssa. Mustavalkoista värimaailmaa on koristamassa pienet kuvat eri värivaihtoehdoista. Hieman erikoista kyllä, niiden joukossa on myös oranssi versio, jollaisena cooleria ei saa. Pakkauksen päädyistä löytyy myös kattavat yksityiskohtaiset tiedot coolerin ominaisuuksista. Sisäpuolella cooleri on suojattu huolellisesti vaahtomuovisovittein.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu coolerin lisäksi asennusohjeet eri suoritinkannoille, lämpötahnaruisku, y-haaroituskaapeli tuulettimille, tuulettimien kiinnitysraudat, kuusiokoloavain, PWM-adapteri sekä kiinnitystarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille. Noctuan tapaan tarvikkeet on jaoteltu siististi nimikoituihin muovipusseihin.

Phanteks PH-TC14CS on vaakamalliseksi prosessoricooleriksi varsin suurikokoinen. Sen ulkomitat ovat täydellä varustuksella 160 x 151 x 140,5 mm ja paino 900 grammaa. Toimitussisältöön kuuluu kaksi 140 mm tuuletinta. Yhteensopivuus luvataan kaikkien tuoreimpien AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa, mukaan lukien LGA 2011 sekä FM2. Emolevyjen ja muistikampojen yhteensopivuuslista löytyy Phanteksin sivuilta. PH-TC14CS on saatavilla neljässä eri värissä: mustana, punaisena, sinisenä ja valko-hopeana. Testikappale edustaa viimeisintä vaihtoehtoa. Valmistajan lupaama takuu on mukavat viisi vuotta.

Phanteks PH-TC14CS:n rakenne perustuu horisontaaliseen alumiinijäähdytysrivastoon, joka on yhteydessä kupariseen pohjaan viidellä lämpöputkella. Rivasto on itse asiassa täysin identtinen PH-TC14PE-tornimallin toisen puolikkaan kanssa. Rivasto koostuu itse asiassa lämpöputkien molemmin puolin kiinnitetyistä osista, jotka muodostavat yhdessä 44 lamellisen rakenteen. Ripaväliksi mitattiin noin 2,3 mm. Rivaston toiseen päätyyn on kiinnitetty Phanteks-koristelevy, joka alle lämpöputkien päät jäävät piiloon.

Kuten muissakin Phanteksin coolereissa, myös PH-TC14CS:ssä on käytetty patentoitua P.A.T.S (Physical Antioxidant Thermal Shield) -pinnoitustekniikkaa, jonka kerrotaan tehostavan lämmön siirtymistä coolerin pinnalta sekä heijastavan kotelon sisäisistä lähteistä tulevaa lämpösäteilyä. Pinnoitteen myötä ripojen pinnan viimeistely on mattamainen. Rivaston ja pohjaosan väliin jää vajaa 50 mm tila.

Lämmön siirtyminen kuparisesta pohjasta rivastoon tapahtuu viiden kahdeksan millimetrin paksuisen C:n muotoisen lämpöputken välityksellä. Putket ovat kuparia ja ne ovat pinnoitettu nikkelillä. Putket läpäisevät rivaston tasaisella noin 25 mm jaolla. Edellä mainitun P.A.T.S:n lisäksi rivastossa on käytetty C.P.S.C (Cold Plasma Spraying Coating Technology) -tekniikkaa, jonka sanotaan parantavan lämmön siirtymistä metallista toiseen erityisesti lämpöputkien ja rivaston juotetuissa liitoskohdissa.

PH-TC14CS:n nikkelöidyn kuparipohjan kontaktipinta on viimeistelyltään vastaava Noctuan kanssa. Siihen on jätetty selviä säteittäisiä mikrouria, jotka tuntuvat helposti sormenpäällä. Pohjan kontaktipinnan koko on noin 45 x 42,5 mm ja se on jätetty ilmeisesti tarkoituksella hieman kuperaksi prosessorikontaktin parantamiseksi.

Jäähdytyksen tehostamiseksi PH-TC14CS:n yhteydessä on tarkoitettu käytettäväksi kahta PH-F140-tuuletinta, jotka ovat kooltaan 140 x 140 x 25 mm (150 grammaa kappale). Tuulettimien lapojen värimaailma myötäilee coolerin väriä, rungon ollessa kuitenkin aina valkoinen. Mielenkiintoisen näköisissä tuulettimissa on käytetty UFB-laakerointia (Updraft Floating Balance bearing) sekä M.V.B (Maelström Vortex Booster) -lapamuotoilua, joka näkyy roottorin lapojen jättöreunaan muotoiltuina evinä. Tuulettimen kiinnitysreikien ympärille on mahdollista liimata mukana toimitettavat kumitassut, jotka vaimentavat tuulettimesta siirtyviä värinöitä. Kahdeksankulmaisen muotoilun ansiosta PH-F140:n kiinnitysreiät ovat samalla etäisyydellä, kuin 120 mm tuulettimissa, joten cooleriin on mahdollista kiinnittää myös 120 mm tuulettimia.

PH-F140-tuulettimien spekseiksi ilmoitetaan 1300 RPM, 88,6 CFM sekä 19,6 dBA. Tuulettimissa ei ole sisäänrakennettua PWM-tukea, mutta mukana toimitettavan PWM-adapterin avulla nopeuden saa säätymään 700 ja 1200 RPM:n välillä. Adapteri on molempien tuulettimien yhteinen ja se kytketään niihin Y-haaralla. Adapterin ollessa käytössä melutasoksi ilmoitetaan 13,4 – 19 dBA ja ilman tilavuusvirraksi 45,1 – 78,1 CFM.

Tuulettimien sijainti löytyy jäähdytysrivaston ylä- ja alapuolelta molempien siirtäessä ilmaa emolevyä kohti. Kiinnityksessä käytetään metallilankakiinnittimiä, jotka kiinnittyvät tuulettimiin pienten muovitappien avulla. Rivaston ja tuulettimien välissä käytetään kumisia kaistaleita, joiden tehtävänä on estää tuulettimen värinöiden johtuminen rivastoon. Tarvittaessa cooleria voi käyttää vain yhdellä rivaston alapuolisella tuulettimella, jolloin kokonaiskorkeudeksi jää 112 mm.

Phanteksin asennusohjeet ovat toteutukseltaan melko selkeät, vaikka eivät pärjääkään Noctuan vastaaville. Toinen ohjelapuista on englanniksi ja eri suoritinvalmistajien ohjeet on sijoitettu lapun eri puolille. Toinen kielivaihtoehto on saksa.

Phanteksin SoliSku-kiinnitysmekanismi on komponenteiltaan ja idealtaan hyvin lähellä Noctuan vastaavaa ja viime syksynä coolereiden todettiin itse asiassa sopivan keskenään ristiin toistensa kiinnitysratkaisuihin. Kuvassa vasemmassa reunassa AMD-suoritinkantojen asennustarvikkeet, jotka käyttävät hyödykseen vakiomallin taustalevyä. Oikeassa reunassa on puolestaan Intel-suorittimien kanssa tarvittavat osat, joista oikeanpuolimaisena näkyvät pienet tapit ovat tarkoitettu käytettäväksi LGA 2011 -kannan kaverina.

Phanteksin SoliSku-kiinnitysmekanismin toimintaperiaate on sama, kuin Noctuan SecuFirm2:ssa. Intel LGA 1155 -kantaisessa esimerkkikokoonpanossa emolevyn taustapuolelle asetetaan kierretapein varustettu taustalevy, johon kiinnitetään etupuolelta muovikorokkeiden varaan asettuvat kiinnitysraudat. Kiinnitysrautojen kierretappeihin puolestaan ruuvataan kiinni itse cooleri.

Asennus onnistuu ilman työkaluja aina coolerin kiristämiseen asti. Kiristysvaiheessa tarvitaan coolerin mukana toimitettavaa kuusiokoloavainta ja harmillisesti tämä viimeinen vaihe on poikkeuksellisen hankalasti toteutettu. Kuusiokoloavaimen käyttö pienessä tilassa coolerin alla on turhauttavan hidasta ja kömpelöä. Lisäksi kiristettävien ruuvien kuusiokolokanta on varsin matala, joten avainta on hankalaa saada pysymään paikallaan. Helpoiten coolerin kiristäminen onnistuu, jos emolevy on irti kotelosta ja emolevyyn on kiinnitettynä mahdollisimman vähän komponentteja. Phanteksin olisi kannattanut ottaa mallia Noctuasta ja tehdä rivastoon pienet aukot yläpuolelta kiristämisen mahdollistamiseksi.

Phanteks PH-TC14CS on vaakamalliseksi cooleriksi suorastaan massiivisen kokoinen. Se peittää alleen suurimman osan emolevyn yläpuoliskosta. Kuten kuvasta näkyy, normaalikokoisilla heatspreadereilla varustetut muistikammat mahtuvat ongelmitta coolerin alle. Alatuulettimen ja emolevyn väliin jää runsaan kolmen sentin rako. Prosessorikannan ympäristön jäähdytyksessä ei ainakaan pitäisi olla puutteita tuulettimien koon ja suuntauksen perusteella.

 

Sisältö

  1. Vaakamalliset prosessoricoolerit: Noctua NH-L12, Phanteks PH-TC14CS & Scythe Kabuto II
  2. Noctua NH-L12
  3. Phanteks PH-TC14CS
  4. Scythe Kabuto II
  5. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  6. Loppuyhteenveto