Uusimmat

Kaveri-arkkitehtuuri: Steamroller + GCN

09.09.2014 13:14 Muropaketin toimitus

Kaveri pitää sisällään enimmillään yhteensä 12 laskentaydintä (prosessori- ja grafiikkaytimet) ja se tukee AMD:n HSA-ominaisuuksia, jotka mahdollistavat prosessoriytimien ja grafiikkaohjaimen entistä läheisemmän yhteistyön laskentakäytössä. Integroitu grafiikkaohjain on päivitetty AMD:n nykyisistä erillisnäytönohjaimista tuttuun Southern Islands -sukupolven GCN-arkkitehtuuriin. Tuettuna on DirectX 11.2-, OpenGL- ja Mantle-rajapinnat sekä useamman näytön Eyefinity-teknologia. Lisäksi Kaveri-APU-piirit tukevat TrueAudio-teknologiaa ja joidenkin mallien TDP-arvo on ohjelmoitavissa.

Hiljattain julkaistun Radeon R9 285 -näytönohjaimen Tonga-grafiikkapiirissä on käytössä uudempi Volcanid Islands -sukupolven GCN-arkkitehtuuri, joka tuo mukanaan parannetun tesselaatiosuorituskyvyn, häviöttömän delta värienpakkauksen, päivitetyn ISA:n (Instruction Set Architecture), aiempaa paremman skaalaimen ja uudistetun UVD-multimediayksikön.

Global Foundriesin 28 nanometrin bulkkiprosessilla valmistettu Kaveri-piiri on 245 neliömillimetrin kokoinen ja se rakentuu 2,41 miljardista transistorista. Täydellä Kaveri-piirillä on neljä Steamroller-koodinimellistä prosessoriydintä ja kahdeksan integroidun grafiikkaohjaimen laskentayksikköä. Lisäksi piiriltä löytyy kaksikanavainen DDR3-muistiohjain, multimedialohkot sekä PCI Express 2.0- ja 3.0 -liitännät. Integroitu grafiikkaohjain tukee DisplayPort 1.2-, HDMI 1.4a-, DVI- ja VGA-näyttöliitäntöjä. AMD on selvästi panostanut integroidun grafiikkaohjaimen suorituskykyyn, sillä se vie noin puolet Kaveri-piisirun pinta-alasta.

Yksi Steamroller-moduuli pitää sisällään kaksi Steamroller x86-64-ydintä. AMD on keskittynyt parantamaan uudessa Steamroller-prosessoriytimessään laskentatehon ja tehonkulutuksen suhdetta ja yhden ytimen suorituskykyä. Lisäksi prosessoriytimien työllistettynä pitämistä on tehostettu entisestään parannellun käskydekooderin ja skeduloijan avulla.

Kaverin GCN-grafiikkaarkkitehtuurin myötä AMD:n APU-piireissä on käytössä sama näytönohjainarkkitehtuuri kuin uusissa pelikonsoleissa ja AMD:n erillisnäytönohjaimissa, mikä helpottaa ajuri- ja sovelluskehitystä.

Kaikki uudet Kaveri-APU-piirit tukevat HSA:ta (Heterogeneous Systems Architecture), jonka myötä tuettuna on myös hUMA-teknologia (Heterogeneous Unified Memory Access), jolla sekä prosessoriytimet että grafiikkaohjain näkevät ja jakavat saman muistiavaruuden. Lisäksi HSA:n myötä sekä prosessoriytimet että grafiikkaohjain kykenevät kumpikin luomaan ja jakamaan uusia tehtäviä, kun se aiemmin on rajoittunut vain prosessorin tehtäväksi.

Nykyään AMD:n Kaveri-APU-piirejä on tarjolla kolmessa eri hintaluokassa. A10-, A8- ja A6-sarjan APU-piirit eroavat toisistaan käytössä olevien laskentayksiköiden määrän ja kellotaajuuksien osalta. Lisäksi eroja on ohjelmoitavan TDP-arvon tuessa. Suorituskykyisimmän ja kalleimman A10-7850K:n veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 173 dollaria, keskiluokkaan kuuluvan A8-7600:n 105 dollaria ja budjettimalli A6-7400K:n 77 dollaria. K-päätteiset mallit ovat kerroinlukitsemattomia ja soveltuvat ylikellotuskäyttöön.

Sisältö

  1. AMD A10-7700K (Kaveri)
  2. Kaveri-arkkitehtuuri: Steamroller + GCN
  3. A10-7700K:n esittely
  4. Testikokoonpano ja testiohjelmat
  5. Suorituskykytestit vakiona ja clock-to-clock @ 3,4 GHz
  6. Tehonkulutus- ja lämpötilamittaukset
  7. Ylikellotustestit
  8. Loppuyhteenveto