Intel Pentium G3258 Anniversary Edition & Core i5-4690K

31.07.2014 13:53 | | 1056 | 44

Kävimme kesäkuussa Muropaketissa läpi Intelin uusien kerroinlukottomien Haswell Refresh -prosessoreiden eli koodinimeltään Devil’s Canyonien tärkeimmät uudistukset Core i7-4790K -artikkelin yhteydessä.

Nyt testivuorossa ovat Core i7-4790K:n pikkuveli Core i5-4690K sekä edullinen ja ylikellottajille suunnattu Pentium G3258 Anniversary Edition. Testasimme molempien prosessorien laskentasuorituskykyä ja pelinopeutta sekä mittasimme LinX-rasituslämpötilat ja ylikellottuspotentiaalin Corsairin H105-nestekierrolla. LGA 1150 -kantaisena alustana testeissä toimi Asuksen Z97-emolevyjen kallein kärkimalli Maximus VII Formula, joka kuuluu pelaajille ja ylikellottajille kohdistettuun Republic of Gamers- eli ROG-tuoteperheeseen.

Intel Pentium G3258 (Anniversary Edition)

Muropaketin testiin saapui Inteliltä Pentium G3258 -prosessori, joka tunnetaan paremmin Pentium Anniversary Edition -nimellä. Kyseessä on Pentium-brändin 20-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistu prosessori. Testissä oli QGCK-s-koodilla varustettu Engineering Sample -testikappale, joka on valmistettu vuoden 2013 viikolla 19. Kyseessä on siis jo huomattavan vanha yksilö.

Intel markkinoi LGA 1150 -kantaista Pentium Anniversary Edition -prosessoria 3,2 GHz:n peruskellotaajuudella. Pentium AE:ssa on käytössä kaksi ominaisuuksiltaan runsaasti karsittua Haswell-ydintä. Suorituskykyisemmästä ja kalliimmasta Core-sarjasta tutut ominaisuudet, kuten tuki AVX- ja AES-käskyille, Turbo Boost -teknologia ja Hyper-Threading-ominaisuus on jätetty pois. Käyttöjännite oli kahden ytimen rasituksessa 3,2 GHz:n kellotaajuudella 1,092 volttia ja TDP on vakiona 53 wattia.

Pentium AE:n suurin myyntivaltti on sen kerroinlukottomuus eli prosessoria voidaan ylikellottaa lopullisen kellotaajuuden muodostavaa kerrointa korottamalla. Pentium AE onkin pitkästä aikaa Intelin ensimmäinen ylikellottamiseen soveltuva budjettiluokan prosessori sillä tavallisesti ainoastaan malliston kalleimmat K-versiot ovat kerroinlukitsemattomia. Muropaketin Hintavertailun mukaan Pentium Anniversary Edition -prosessorin hintataso Suomessa on alkaen 65 euroa.

Ytimien käytössä on kolme megatavua jaettua L3-välimuistia ja kaikilla ytimillä on oma 256 kilotavun suuruinen L2-välimuisti. Prosessoriin integroitu kaksikanavainen DDR3-muistiohjain tukee maksimissaan 32 gigatavun muistimäärää ja virallisesti DDR3-1333-nopeutta. Integroitu PCI Express -ohjain tukee 16 kappaletta 3.0-standardin mukaista linjaa näytönohjainta varten.

Pentium Anniversary Edition on varustettu piisirulle integroidulla GT1-tason Intel HD Graphics -grafiikkaohjaimella, jossa on käytössä 10 suoritusyksikköä (Execution Unit) ja 3D-rasituksessa kellotaajuus nousee maksimissaan 1100 MHz:iin.

 

 

Intel Core i5-4690K (Devil’s Canyon)

Muropaketin testilabraan saapui Inteliltä neliytiminen Core i5-4690K, joka tunnetaan paremmin Devil’s Canyon -koodinimellä eli se on kerroinlukoton Haswell Refresh -prosessori. Core i5-4690K on kahdesta uudesta Devil’s Canyon -prosessorista hitaampi ja halvempi malli ilman Hyper-Threading-tukea. Muropaketin Hintavertailun mukaan Core i5-4690K -prosessorin hintataso Suomessa on alkaen 229 euroa.

Testissä oli QG84-s-koodilla varustettu Engineering Sample -testikappale, joka on valmistettu vuoden 2013 viikolla 36. Kyseessä on myös jo lähes vuoden vanha yksilö, mutta Intel on sanonut käsinpoimivansa Devil’s Canyon -prosessoreihin parhaat piisirut. Intel kertoo käyttävänsä Devil’s Canyon -prosessoreissa piisirun ja lämmönlevittäjän välissä Next-Generation Polymer Thermal Interface Material -tahnaa (NGPTIM). Mittasimme Muropaketin omissa testeissä, että Intelin uusi vakiotahna on laadukkaan Arcticin MX-4-lämpötahnan veroista. Lisäksi prosessorin hartsialustaa on vahvistettu ja pintaliitoskomponenttien määrää on kasvatettu ensimmäisiin Haswell-prosessoreihin verrattuna.

Intel markkinoi LGA 1150 -kantaista Core i5-4690K -prosessoria 3,5 GHz:n peruskellotaajuudella, mutta rasituksessa Turbo-teknologian avulla kellotaajuus nousee 1-2 ydintä rasittaessa maksimissaan 3,9 GHz:iin, kolmen ytimen rasituksessa 3,8 GHz:iin ja neljän ytimen rasituksessa 3,7 GHz:iin. Käyttöjännite oli neljän ytimen rasituksessa 3,7 GHz:n kellotaajuudella 1,079 volttia ja TDP-arvo on vakiona 88 wattia.

Ytimien käytössä on kuusi megatavua jaettua L3-välimuistia ja kaikilla ytimillä on oma 256 kilotavun suuruinen L2-välimuisti. Prosessoriin integroitu kaksikanavainen DDR3-muistiohjain tukee maksimissaan 32 gigatavun muistimäärää ja virallisesti DDR3-1600-nopeutta. Integroitu PCI Express -ohjain tukee 16 kappaletta 3.0-standardin mukaista linjaa näytönohjainta varten.

Core i5-4690K on varustettu piisirulle integroidulla GT2-tason Intel HD Graphics 4600 -grafiikkaohjaimella, jossa on käytössä 20 suoritusyksikköä (Execution Unit) ja 3D-rasituksessa kellotaajuus nousee maksimissaan 1200 MHz:iin.

 

Sisältö

  1. Intel Pentium G3258 Anniversary Edition & Core i5-4690K
  2. Testikokoonpano ja suorituskyky
  3. Lämpötila- ja tehonkulutusmittaukset
  4. Ylikellotustestit
  5. Loppuyhteenveto
Keskustelu

Hyvä artikkeli, mutta sinänsä typerää että 65e prossua kellotetaan high-end emolevyllä, fiksumpaa olis joku halpis ottaa tuota varten. Ihmetyttää myös että minkä helvetin takia Pentium Anniversary Edition on vuoden 2014 malli mutta ekat Pentiumit tulivat 1993, 21 vuottahan siitä on o_O

Miksei halppisprossua voi kellottaa kalliilla lankulla? Prossun rajathan tuossa on tarkoitus hakea, eikä lankun. Lyödään saman tien vielä virtikseksi joku 150W kiinanmalli ja lähdetään sitten kellottelemaan…

Suhteessa halvemmalla emolla ei ehkä päästä ihan yhtä ylös, mutta kyllä tämä suuntaa antaa. Toisaalta kuin lukoton Pena on sen verta edullinen, että sellainen kannatta jo korkata. Saisiko jatkoartikkeli, jossa juotetaan siinäkin nestemetallilla lämmönlevittäjä kiinni ;-)

Aika hurjat voltit kellotetulla penalla, kauankohan kestää 24/7 käytössä? Onhan nuo niin halpoja että pari voi polttaa harrastellessa :smoke:

Harvinaisen hyvä halppisprossu. Hinta-laatu-tehosuhde on kohdallaan (erityisesti kellotusten kanssa).

Mutta harvemmin kukaan hankkii kalliin ylikellotusemon päälle halppisprossun.

Toi kellotettu Pena on kyllä peto pelikäytössä. Melkein tekis mieli "päivittää" i5-2500k tuollaiseen pienemmän virrankulutuksen ja lämmöntuoton takia :D

Taitaa tolla Penalla mennä SuperPi:n maailmanennätykset uusiksi :) Näyttäisi olevan täydellinen prossu htpc-käytöön ja köyhän miehen pelikoneeseen.

Tuossa olis kyllä hemmetin kova laitos johonkin htpc käyttöön. Saisi hyvän steami koneen olohuoneeseen kun lykkäisi edullisen dc2 280x:n kylkeen ja pari ohjainta.

Hannibal_pjv

Suhteessa halvemmalla emolla ei ehkä päästä ihan yhtä ylös, mutta kyllä tämä suuntaa antaa. Toisaalta kuin lukoton Pena on sen verta edullinen, että sellainen kannatta jo korkata. Saisiko jatkoartikkeli, jossa juotetaan siinäkin nestemetallilla lämmönlevittäjä kiinni ;-)

Tämän vuosikerta Penan kanssa on juuri parasta, että sitä ei tarvitse korkata. Tulee prosessorin jännitekesto vastaan nopeammin kuin lämpötilat.

Kokeilin ajella reilusti yli 1,45 volttia ja on kaukana throttlauksesta, mutta ytimet vaan ei kulje enempää kuin 4700 MHz ilman tappovoltteja.

Ja tosiaalta, jos aivan välttämättä haluaa vähän "räpeltää" :hammer: niin prossu on sen verran halpa, että ei tunnu missään kun vähän leikkii.

Pitäisi kulkea ihan hyvin perus päälle satkun Z97 emollakin. Aivan kuten järeämmillä Haswelleilla on testattu. Huippu-emo valikoitui testikoneeseen ihan siksi, että se pääsi mukaan oikeisiin hommiin, eikä vain pintapuoliseen esittelyyn kaapin perällä. :)

millanen tuollaisen suorituskyky on verrattuna i7 2600k inteliin?

65e prossu ja 120e cooleri. Eiköhän kummiskin olisi viisaampaa ostaa suoraan se 185e prossu ja ajaa sitä boxed-jäähyllä.
Olisi mukavempaa tietää miten tuo kellottuu jollain 35e jäähyllä, kun budjettiratkaisusta kuitenkin puhuttiin.

Kiinnostavaa ois miten BF4:n 64:n pelajaan moninpeli sujuisi tuolla 4.7GHz:n Penalla.

Span

65e prossu ja 120e cooleri. Eiköhän kummiskin olisi viisaampaa ostaa suoraan se 185e prossu ja ajaa sitä boxed-jäähyllä.
Olisi mukavempaa tietää miten tuo kellottuu jollain 35e jäähyllä, kun budjettiratkaisusta kuitenkin puhuttiin.

Jos rapeilla "tappovolteilla" on vielä yli 20 astetta pelivaraa LinX-rasituksessa lämpötiloissa H105:llä, niin ei varmaan tarvitse hirveästi miettiä riittääkö perushyvä 35 euron cooleri? Ei tämä nyt niin paljon parempi ole…

Kiitoksia artikkelista mutta ois ollu kiva nähdä enemmän pelitestejä kellotetulla Pentiumilla. Niitä tietysti löytyy netistä ulkomaalaisilta saiteilta mutta Muro on aina Muro ja mielummi täältä lukis :)

JoeHoitaa

Kiitoksia artikkelista mutta ois ollu kiva nähdä enemmän pelitestejä kellotetulla Pentiumilla. Niitä tietysti löytyy netistä ulkomaalaisilta saiteilta mutta Muro on aina Muro ja mielummi täältä lukis :)

Juuh. Yritän laittaa jatkossa enemmän pelitestejä mahdollisuuden mukaan. Mukaan luettuna jotain moninpelisettiä, joissa on tosin omat ongelmansa testata.

Artikkeli on aina melkoinen kompromissi työmäärän ja sisällön suhteen. Tärkeintä on yrittää löytää se punainen lanka eli oleellinen jokaisesta tuotteesta.

Yksi ainoa peli testattuna, ja siitäkin minimit pimitetty (mikä kyllä oli ihan odotettua). Tuon perusteella nyt on paha sanoa yhtään mitään tuplaydinprossun pelikyvyistä. Kun kerran erinomaista pelisuorituskykyä kehutaan, olisi kiva jos väitteelle olisi jotain perustelujakin esittää.

wwallu

Yksi ainoa peli testattuna, ja siitäkin minimit pimitetty (mikä kyllä oli ihan odotettua). Tuon perusteella nyt on paha sanoa yhtään mitään tuplaydinprossun pelikyvyistä. Kun kerran erinomaista pelisuorituskykyä kehutaan, olisi kiva jos väitteelle olisi jotain perustelujakin esittää.

Pimitetty?? Min. FPS oli sama kuin 4690K:lla ja 4790K:lla.

jos htpc rakentaisin ostasin mielumin amd a10-xxxxk prossu kun budjetti htpc hakisin.

Näytä kaikki kommentit
jpjantti

Pimitetty?? Min. FPS oli sama kuin 4690K:lla ja 4790K:lla.

Tuo 40,2 on siis kellottamattoman penan minimi arma 3:ssa? Pikkaisen taas pientä kulkijaa kummastuttaa kun tomppa "celeron+gtx680" hardware sai omassa testissään keskiarvoksi rapiat 40 780ti:llä.

wwallu

Tuo 40,2 on siis kellottamattoman penan minimi arma 3:ssa? Pikkaisen taas pientä kulkijaa kummastuttaa kun tomppa "celeron+gtx680" hardware sai omassa testissään keskiarvoksi rapiat 40 780ti:llä.

Esitetyt tulokset ovat keskiarvoja. Kaikilla prossuilla kuitenkin oli sama minimi ylikellotettuna (noin. 40 FPS)

ihan hintaansa nähden hyvä prosessori, viilee,vähä kulutuksinen ja tarvittaessa(kellotus) täysin pelikelpoinen.

Jos pitäisi valita Amd ja tämän väliltä niin amd:lla ei ole mitään vastaavanlaista hinta/suorituskykyistä prosessoria markkinoilla.

Ainut edellytys tällä intelin halppiksella on että sen kellottaa ainakin sinne +4.2ghz jotta alkaa loistamaan.
lämmöt ja viran kulutus alkaa nousemaan siinä 4.5-4.6ghz korvilla, mutta 4.4ghz toi pysyy vielä alle 60c

tossa lisä testejä
http://techreport.com/review/26735/overclocking-intel-pentium-g3258-anniversary-edition-processor/3

jpjantti

Esitetyt tulokset ovat keskiarvoja. Kaikilla prossuilla kuitenkin oli sama minimi ylikellotettuna (noin. 40 FPS)

Niinpä. Ja lehmätkin lentää. Se on muuten jännä juttu että kaikissa muissa paitsi Intelin tuplaydinprossujen testeissä minimit on nätisti näkösällä. Sattumaako? AMD:n kamppeita syynätessä sitten luolamiesten koodaama SuperPI on se kaikista olennaisin asia.

wwallu

Niinpä. Ja lehmätkin lentää. Se on muuten jännä juttu että kaikissa muissa paitsi Intelin tuplaydinprossujen testeissä minimit on nätisti näkösällä. Sattumaako? AMD:n kamppeita syynätessä sitten luolamiesten koodaama SuperPI on se kaikista olennaisin asia.

On se AMD-fanipojille rankkaa myöntää tosiasioita, Intelin dual-core pistelee AMD:n neli- ja kuusiytimisiä turpaan. Ehdottomastihan kyseessä on Intelin, Muropaketin ja pelintekijöiden salaliitto.

Muad’dib

On se AMD-fanipojille rankkaa myöntää tosiasioita, Intelin dual-core pistelee AMD:n neli- ja kuusiytimisiä turpaan. Ehdottomastihan kyseessä on Intelin, Muropaketin ja pelintekijöiden salaliitto.

Noilla AMD:n prossuilla ei kylläkään ollut mitään tekemistä tämän testin kanssa. Jos tosiaankin tuplaydin pistelisi kuusiytimisiä turpaan (joitakin tarkkaan harkittuja pelejä ja testaustilanteita lukuunottamatta), siinä menisi äkkiä testisaitilta loputkin uskottavuuden rippeet.

wwallu

Niinpä. Ja lehmätkin lentää. Se on muuten jännä juttu että kaikissa muissa paitsi Intelin tuplaydinprossujen testeissä minimit on nätisti näkösällä. Sattumaako? AMD:n kamppeita syynätessä sitten luolamiesten koodaama SuperPI on se kaikista olennaisin asia.

Kai ne lehmät sitten lentää. Jossei faktat sinulle kelpaa niin ei voi mitään.

Yhtään AMD prossua en ole testannut vielä, ja rohkenen epäillä, että sivustolta löytyy yhtään artikkelia, jossa super pi on nostettu olennaisimmaksi testiksi.

Minimi FPS sen sijaan jätettiin pois, koska siitä on valitettu aikaisemmin, että se ei oikeastaan kerro mitään. Nyt valitetaan, kun sitä ei laitettu mukaan. Aina ei voi voittaa?

Tämä on kyllä mielenkiintoinen vekotin. Tekisi mieli ostaa, vaikkei sille olisi mitään käyttöä. Lisää pelitestejä olisi kyllä myös mukava nähdä. Onkohan kaikki nähneet jo tämän listan: http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2389948 Rupee menemään jo aika halvaksi H81 emolla ja kahden kympin coolerilla. Tiedä sitten kauanko nuo emot tuota rääkkiä kestävät tai milloin intel päättää taas estää moisen.

P.S. wwallun kanssa väitellessä kannattaa muistaa, että on olemassa vain yksi ja ainoa oikea mielipide, ja kaikki varmaan arvaa kenen mielipide on kyseessä. :)

@28

Kiitoksia tuosta linkistä. Tämän kiven ympärille näyttäis saavan melkoisen budjettipelikoneen :)

Mites hyvän kuvan prossun tehosta antaa tuo Cinebench?

Ihan noin yleisesti nyt tarkoitan.

jpjantti

Kai ne lehmät sitten lentää. Jossei faktat sinulle kelpaa niin ei voi mitään.

Yhtään AMD prossua en ole testannut vielä, ja rohkenen epäillä, että sivustolta löytyy yhtään artikkelia, jossa super pi on nostettu olennaisimmaksi testiksi.

Minimi FPS sen sijaan jätettiin pois, koska siitä on valitettu aikaisemmin, että se ei oikeastaan kerro mitään. Nyt valitetaan, kun sitä ei laitettu mukaan. Aina ei voi voittaa?

Jahas, vai on joku saanut tuollaisen testien informaatioarvoa lisäävän neronleimauksen (juuri sopivasti penatestin alla, mutta ei juututa siihen), ja se oli sellainen säkenöivän älyn välkähdys että tokihan toive oli saman tien myöskin toteutettava. Sitten taas vaikkapa useamman käyttäjän ihmettelyyn siitä miksi kaikki muut paitsi nimimerkki BlackAz saavat leikkiä muropaketin kauppapaikan hiekkalaatikolla steam-gifteillä ei vaivauduta vastaamaan ollenkaan. Melkoisen valikoivaa asiakaspalvelua teillä.

Mutta joo, kyllä sinunkin muropaketin pitkäaikaisena lukijana ja oikein modulaattoriksi asti urallasi edenneenä täytyy tietää matalien minimien olevan tuplaydinprossujen pahin ongelma pelikäytössä. Eikä sekään liene suuri yllätys että kellotus ei, ainakaan ennen Jees- anteeksi kellotuspenan toista tulemista juurikaan minimeihin vaikuttanut. Ja kyllähän käyttäjät ovatkin noista tökkimisistä ilmoittaneet. Miten lie jäänyt testitilanteessa huomaamatta.

Mitä faktoihin tulee, koko käsite on kokenut valtavan inflaation näinä internetin päivinä. Yhden minimit (pena 4,7 GHz + 780ti) ovat toisen keskiarvot (i7-3970x 4,3 GHz + 780ti), mutta faktaa molemmat yhtä kaikki. Muutenkin arma 3 on mahdollisimman huono testipeli tähän saumaan. Porukka pelaa bäfä nelosta, testatkaa sillä. Tai jos taso on jatkossakin nähdyn kaltainen, jättäkää testaamatta. Kovin monia tuskin kiinnostaa.

Tuo minun käyttäjätunnus joutaa poistaa. Sitten tänne todellakin jää vain yksi ja ainoa mielipide – väärä toki, mutta jospa porukoilla sen jälkeen lystiä piisaisi.

@27:

Minimi fps kertoo kyllä aika paljon. Jos näytönohjain testejä tehtäessä ilmenee, että joissain kohdissa min. Fps on jotain 8 – 20 -luokkaa, niin voidaan päätellä että jossain joko throttlaa tai sitten on optimointi ongelmaa havaittavissa.

Prossutesteissäkin olisi toki ihan kiva kun käytettäisiin sitä tuttua ja turvallista pylväsdiagrammia aina pelitestejä mitattaessa.

Yhden pelin perusteella on aika paha sanoa juuri mitään pelisuorituskyvystä. Olisi kiinnostavaa nähdä tismalleen tällä samalla setupilla (Pentium vs i5) iso kattaus pelejä. Näin voitaisiin myös nähdä mitkä pelit "vaativat" quad-coren, ja missä peleissä pärjää vielä kahdellakin ytimellä.

MikkoKoo

Yhden pelin perusteella on aika paha sanoa juuri mitään pelisuorituskyvystä. Olisi kiinnostavaa nähdä tismalleen tällä samalla setupilla (Pentium vs i5) iso kattaus pelejä. Näin voitaisiin myös nähdä mitkä pelit "vaativat" quad-coren, ja missä peleissä pärjää vielä kahdellakin ytimellä.

Sitä saa mitä toivoo: Lisää pelitestejä ylikellotettu Pentium AE vs. i7-4790K.

http://i.imgur.com/lzGwXhI.png

Koitan saada seuraavaan artikkeliin vielä testejä pienemmällä resoluutiolla ja halvemmalla näytönohjaimella. Mahdollisesti vielä kattavammalla pelivalikoimalla. :)

jpjantti

Sitä saa mitä toivoo: Lisää pelitestejä ylikellotettu Pentium AE vs. i7-4790K.

http://i.imgur.com/lzGwXhI.png

Koitan saada seuraavaan artikkeliin vielä testejä pienemmällä resoluutiolla ja halvemmalla näytönohjaimella. Mahdollisesti vielä kattavammalla pelivalikoimalla. :)

Dual-core pärjää näemmä yllättävän hyvin. Tosin Crysiksessä ja etenkin Metrossa on fps jo niin matala, että moni luultavasti laskee detaileja, ja tällöin näytönohjain ei välttämättä olekaan enää pullonkaula. Itse asiassa taitaakin olla yllättävän haastavaa laatia oikein hyvät testiasetukset. Todellista tilannetta ehkä matkittaisiin parhaiten siten, että jokaiseen peliin säädettäisiin erikseen sellaiset asetukset joilla fps olisi riittävä (vaikka nopeammalla prossulla). Tässä on kuitenkin ongelmana työläs ja hidas testaus, ja lisäksi "riittävä" fps on kovasti mielipideasia.

Itse olisin kiinnostunut näkemään kuinka hyvin nykypelit hyötyvät quad-coresta ja quad-core+HT:sta (vs dual-core). Mutta kuten todettua, tämän testaaminen on aika hankalaa. Joka tapauksessa tästä artikkelista voinee jo päätellä että tuo Pentium on oivallinen valinta low-budjet pelikoneeseen.

Henk. Kohtaisesti tuota testanneena peli/windows käytöön liittyvissä perus tehtävissä eroa 4ytimiseen intteliin ei huomaa, silloin kun tämä 2ydin ihme on kellotettu 4.5ghz
Pelit toimii ihan mallikkaasti eikä Min fps kanssa ole mitään ongelmia, ovat jopa paikoin korkeammat kuin muutamassa testatussa i5 prosessorissa.

SinSin

Henk. Kohtaisesti tuota testanneena peli/windows käytöön liittyvissä perus tehtävissä eroa 4ytimiseen intteliin ei huomaa, silloin kun tämä 2ydin ihme on kellotettu 4.5ghz
Pelit toimii ihan mallikkaasti eikä Min fps kanssa ole mitään ongelmia, ovat jopa paikoin korkeammat kuin muutamassa testatussa i5 prosessorissa.

Komppaan tätä viestiä. Itsellä hyrrää 4.7ghz ja voi kyllä sanoa että eipä kyllä ero huomee peleissä eikä windows käytössä millään lailla 4770k.

Eron luulisi huomaavan peleissä jotka ovat hyvin säikeistetty yli kahdelle ytimelle. Oikeastaan se minua kiinnostaakin, että kuinka hyvin nykypelit säikeistyvät. BF BC2 oli omalla kohdalla ensimmäinen peli, joka käytännössä vaati 4-core-CPUn. Siitä on jo tovi aikaa…

MikkoKoo

Eron luulisi huomaavan peleissä jotka ovat hyvin säikeistetty yli kahdelle ytimelle. Oikeastaan se minua kiinnostaakin, että kuinka hyvin nykypelit säikeistyvät. BF BC2 oli omalla kohdalla ensimmäinen peli, joka käytännössä vaati 4-core-CPUn. Siitä on jo tovi aikaa…

Kyllähän nykypelit aika järjestäen osaavat hyödyntää hyvin vähintään neljää säiettä.

AnandTech | Overclockable Pentium Anniversary Edition Review: The Intel Pentium G3258

Edelleen se kellotettu Pentium ei esim. tuossa Anandtechin testissä voita i3:sta kuin yhdessä testissä ja siinäkin marginaalisesti, selkeitä tappioita sen sijaan tulee monta.

Juu juu, on "järeät" SLI graffat rinnalla ja niitä ei yleensä Pentium kokoonpanossa ole, mutta ei se että prossu ei tee eroa GPU rajoitteisessa tilanteessa poista sitä faktaa että Pentium ei todellakaan ole i7, tai edes i5 tai pääosin edes i3 veroinen peliprossu.
Edelleen olen sitä mieltä, että jos ei suunnittele päivitystä kellotettavaan i5 tai i7:aan, niin i3 (tai FX-6300 ja kelloja) on parempi ostos, kun emon vuoksi ei ole Pentiumia kalliimpi. Saati sitten jos järeämpää cooleriakin vielä ostaa Pentiumin kutitteluun, niin samalla hinnalla saakin jo i5:en.
Sehän näisssä "loistava budjettipelikoneeseen" arvioissa usein on ongelmana, että unohdetaan se että jos tuo prossu pistetään budjettilautaan kiinni niin se on vain tavallinen Pentium, se että sitä ajetaan ~4,5Ghz vaatii sitten +50€ lautaan ja kenties vielä vähän cooleriinkin, eli enää ei puhutakkaan ihan budjettiprossusta, vaan coolerista riippuen i3 tai i5 hintaisesta laitoksesta.

Samaan tulokseenhan Anadtechkin päätyi:
"While it seems the overclock numbers are nice for a Pentium, a little extra money for an i3 at stock seems to be the choice here."

Juzt

Kyllähän nykypelit aika järjestäen osaavat hyödyntää hyvin vähintään neljää säiettä.

AnandTech | Overclockable Pentium Anniversary Edition Review: The Intel Pentium G3258

Edelleen se kellotettu Pentium ei esim. tuossa Anandtechin testissä voita i3:sta kuin yhdessä testissä ja siinäkin marginaalisesti, selkeitä tappioita sen sijaan tulee monta.

Juu juu, on "järeät" SLI graffat rinnalla ja niitä ei yleensä Pentium kokoonpanossa ole, mutta ei se että prossu ei tee eroa GPU rajoitteisessa tilanteessa poista sitä faktaa että Pentium ei todellakaan ole i7, tai edes i5 tai pääosin edes i3 veroinen peliprossu.
Edelleen olen sitä mieltä, että jos ei suunnittele päivitystä kellotettavaan i5 tai i7:aan, niin i3 (tai FX-6300 ja kelloja) on parempi ostos, kun emon vuoksi ei ole Pentiumia kalliimpi. Saati sitten jos järeämpää cooleriakin vielä ostaa Pentiumin kutitteluun, niin samalla hinnalla saakin jo i5:en.
Sehän näisssä "loistava budjettipelikoneeseen" arvioissa usein on ongelmana, että unohdetaan se että jos tuo prossu pistetään budjettilautaan kiinni niin se on vain tavallinen Pentium, se että sitä ajetaan ~4,5Ghz vaatii sitten +50€ lautaan ja kenties vielä vähän cooleriinkin, eli enää ei puhutakkaan ihan budjettiprossusta, vaan coolerista riippuen i3 tai i5 hintaisesta laitoksesta.

Samaan tulokseenhan Anadtechkin päätyi:
"While it seems the overclock numbers are nice for a Pentium, a little extra money for an i3 at stock seems to be the choice here."

Kiitoksia tuosta linkistä, aika hyvin näkee kuinka pelkä HT antaa lisää potkua peleissä. Mutta, tuo Pentium voi silti olla hyvä ratkaisu pelikoneeseen. Jos mietitään minkälaiseen koneeseen tuo voisi olla sopiva, niin se olisi erittäin tiukan budjetin paketti. Näin ollen myös GPU olisi low-budjet, ja tällöin CPU ei olisi pullonkaula. Tässä tilanteessa i3:n ei anna mitään enemmän peleissä mitä Pentium jo antaa, ja muutama kymppi voi jossain tapauksessa olla ratkaisevaa (myös emolevy olisi ihan halvimmasta päästä, totta sieltä löytyy kuitenkin joku, jossa voi kerrointa ja ehkä jopa jännitettä nostaa)

Hyvin rokkaa Asus B85M-G halppis lankullakin. (69,90€). @4.6Ghz 24/7, samat voltit kun tässä artikkelissa. Pesee edellisen budjettiprossun AMD 5600K @4.4Ghz joka saralla. :D

3Dmark06 5600K vs G3258

Tiedän että 3Dmark06 on tänä päivänä jo muinaismuisto, mutta itse käytän yhä edelleen sitä omien kokoonpanojen vertailuun.

Muoks. Jäähynä palvelee Antec Kuhler 650. Koko setti B85M-G+G3258+kuhler 650 = 198€

@31
wwallu, näin murossa juuri toimitaan. Väärästä mielipiteestä ja suutuspäissään toivomuksesta tilinsulkemiseen suhteen. Eli ne sulkee tilin. Näin kävi mulle pari vuotta sitten. Pikkusieluista porukkaa.

Mitä näihin anniversary edition pentiumeihin tulee niin on mielestäni edesvastuutonta suositella tuollaista kaks core paskaa kenellekään, kellottui sitten miten paljon vain. Tuollaisilla ei tee työpöytäkäytössä yhtään mitään. Halvin amd nelinydin prossu 10x parempi.

kankiKeijo

Mitä näihin anniversary edition pentiumeihin tulee niin on mielestäni edesvastuutonta suositella tuollaista kaks core paskaa kenellekään, kellottui sitten miten paljon vain. Tuollaisilla ei tee työpöytäkäytössä yhtään mitään. Halvin amd nelinydin prossu 10x parempi.

Saisiko tähän jotain perusteluja? Äkkiseltään ei tule mieleeni mitään sellaista, mitä koneellani teen, missä (riittävän nopea) tuplaydin ei riittäisi.

Kiinnostavaa olisi tietää ihan peruskäyttössä miten prossu pärjää kellotettuna kohtuudella ja suoriutuuko videokoodauksesta, photoshopista jne. Tämäkin prossu alkoi kiinnostamaan, mutta floppaako se päivittäiskäytössä riisuttuine arkkitehtuureineen. Olen sen aikakauden atk-äijiä, kun ei ollut juuri muuta kuin raaka voima ja paljon lämpöä. Maximus formulalla ja q6600 ajellut vuosikaudet kellotettuna, eikä tuo prossun elinikä tunnu mihinkään loppuvan, olisi aika vaihtaa…

Muropaketin uusimmat