Virtuaalitodellisuus vuonna 2016 – Niin pitkällä, silti niin kömpelöä

VR

Virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia ei ole hehkutettu vain paria viime vuotta, vaan useampi vuosikymmen.

Onhan se eittämättä kutkuttava ajatus, kun pelkän television tapittamisen sijasta sitä sukeltaa osaksi jotain vierasta maailmaa, jonka näkee ja kokee ympärillään kuin olisi aidosti ja oikeasti siellä mukana, vähän kuin Matrixissa olisi. Viimeisen vuoden aikana tämä haavekuva on kuitenkin ottanut melkoisen isoja askeleita lähelle arkipäivää ja olohuoneita.

Kun kunnollista VR-settiä lopulta kokeilee, elämys on paljon upeampaa kuin mitä äkkiä osaisi kuvitella. Sitä todella on ihan keskellä outoa maailmaa, joka heijastelee omia liikkeitäsi. Et näe etkä kuule mitään muuta kuin sen, mitä VR-maailmassa tapahtuu – ja koska kuva on Full HD -tasoista, se on perhanan komeaa katsottavaa.

Oculus Rift

Mitä vaihtoehtoja käyttäjällä on?

Juuri julkaistu Oculus Rift -virtuaalisetti osoittaa, että teknologia alkaa viimein olla sillä tasolla, että VR-kokemukset eivät ole enää karseaa pikselimössöä. Tästä on paljolti kiittäminen suunnittelupöydällä tehtyä valintaa: sen sijaan, että lasit tekisivät kaiken itse, Oculus Rift ja sen suorat kilpailijat kuten Vive käyttävät tehokasta PC:tä suorittamaan se raaka laskenta mitä kauniin ja hyvälaatuisen grafiikan pyörittämiseen vaaditaan.

Lopputulos on valovoimainen ja yksityiskohtainen, kirkkaasti muita VR-ratkaisuja edellä. Kääntöpuolena on se, että nämä laitteet vaativat järeän tietokoneen, joka sekin maksaa maltaita. Ilman sitä ei Oculus Riftillä tee mitään.

Samsung Gear VR ja sen kollegat puolestaan toteuttavat virtuaalitodellisuuden kännykän avulla. Kuvaa katsellaan älypuhelimen näytöltä, ja se pysyy silmien edessä Gear VR:n avulla. Käytännössä ratkaisu on siis lähinnä liikesensoreilla varustetut sangat. Tämä on verrattain näppärä ja halpa temppu tuoda virtuaalitodellisuus kuluttajan ulottuville, mutta parhaankin puhelimen tekninen suorituskyky on kilometrien päässä Riftistä ja Vivestä.

Yksi eksoottisempi ratkaisu on liittää VR-laseihin vaikkapa peliohjain, joka sisältää paljon virtuaalitodellisuuden pyörittämiseen tarvittavaa teknologiaa. Kiinalainen Pico tekee juuri näin: sen ohjain sisältää kaikki pelit ja rutkasti lisää laskentatehoa niiden pelaamiseen. Tempun ansiosta myös itse lasien paino putoaa vain muutamaan sataan grammaan. Kikan kääntöpuolena tosin on surkea resoluutio ja selvästi heppoisempi toteutus.

Näiden lisäksi moni muu valmistaja on hyppäämässä lupaavaan VR-kelkkaan. Esimerkiksi Sony on tuomassa omat VR-lasinsa markkinoille PlayStationia silmälläpitäen, eikä se suinkaan ole ainoa. Kaikki haluavat oman siivunsa kakusta.

Samsung Gear

Tämä on vasta alkua

Niin ihanaa kuin virtuaalitodellisuus nykyisin jo onkin, tekniikka on edelleen kömpelöä kuin mikä. VR-viihde vaatii käytännössä muun maailman sulkemista ulkopuolelle, joten se tarvitsee sekä umpikuulokkeet että kookkaat lasit. Toisin sanoen, päähän ripustetaan ehkä kilon verran tavaraa. Tällaisen kokoonpanon käyttäminen on pidemmän päälle raskasta, sillä vaikka käyttömukavuuteen onkin panostettu, panta ja laitteisto painavat kuuppaa yllättävän paljon. Johdotkin tulevat jatkuvasti tielle, minkä lisäksi laitteet ovat alttiita teknisille häiriöille. Vertigo ja matkapahoinvointi ovat tuttuja monille käyttäjille.

Ei pidä kuitenkaan vaipua epätoivoon. Virtuaalilasien valmistajat vasta hakevat eri tapoja toteuttaa tekniset ratkaisut mahdollisimman kätevästi, hintakustannuksista puhumattakaan. Nämäkin ovat silti vasta perusratkaisuja, jotka eivät loppupeleissä ole kuin teknisiä parannuksia.

Jahka teknologia tästä kehittyy, päästään seuraavaan vaiheeseen, eli pään liikkeen sijasta koko kehon tuomiseen mukaan kokemukseen. Esimerkiksi Vive tarjoaa tämän jo: sivuille sijoitettavat kamerat tarkkailevat käyttäjän liikkeitä, joten kun pelaaja liikuttaa käsiä, hahmokin liikuttaa käsiä, ja kun pelaaja väistää kohti tulevia hyökkäyksiä, sankarikin sukeltaa suojaan. Sitä siis on osa maailmaa, ja toimiakseen siellä joutuu käyttämään omaa kehoaan. Tämä askel on siis jo nykypäivää, vaikka sen vaatimat ekstrakamerat maksavatkin sievoisen summan.

Yhdistetään tähän peliohjaimet, joissa on liiketunnistimet. Niiden avulla virtuaalitodellisuus näkee missä asennossa vaikkapa virtuaalikiväärisi on, ja mallintaa sen maailmaan reaaliajassa. Jos haluat tähdätä aseella, pitää se tosimaailmassa oleva muovipalikka nostaa olalle. Esimerkiksi PlayStation VR tulee tukemaan tätä omalla PS Move -teknologiallaan, eli konsolissa kiinni oleva kamera tarkkailee miten pelaaja liikuttaa erillisiä ohjaimia. Tämäkin teknologia on jo nykypäivää, ja ihan kohta kaikkien ulottuvilla.

Mutta se seuraava askel…

Sony VR

Tulevaisuus on jo eilistä

Teknisistä läpimurroista huolimatta virtuaalitodellisuus on tällä hetkellä pakostakin vähän staattista. Virtuaalipelissä meno saattaa olla miten vauhdikasta hyvänsä, mutta pelaajan tasapainoaisti ei vastaa mitä pelaaja näkee. Tästä seuraa helposti huimausta, kun silmät kertovat aivoille maailman kieppuvan, mutta sisäkorvasta tämä on vain höpöhöpöä.

Samsungin koelabrassa kehitettävät kuulokkeet lupaavat korjata asian. Ne hyödyntävät hävittäjäkouluttajien käyttöön tarkoitettua tekniikkaa, joka antaa sisäkorvalle pieniä sähköisiä ärsykkeitä. Nämä sähköimpulssit hämäävät sisäkorvan tuntemaan liikettä. Tällä tavalla käyttäjä saadaan kokemaan vauhdin tuntua, vaikka pelaaja istuisi tukevasti tuolissaan, ja pieni määräkin liikkeen tuntua riittää pitämään vertigon poissa.

Yksi ratkaisu eli vuoristorata on huvipuistojen heiniä. Todellisen maailman kieputin viskelee G-voimia kävijän kehoon samalla kun VR-lasit vievät avaruustaistelun läpi ja tähtijärjestelmästä toiseen. Tällä kikalla kehoon kohdistuva rasitus nivoutuu suoraan yhteen sen kanssa mitä käyttäjä näkee, ja vain tehostaa virtuaalimatkan vaikutelmaa. Tämä kokemus on tietysti vain tehokkaampi elokuvakokemus, sillä omaehtoista liikettä ei juuri pääse harrastamaan.

Oma lukunsa on Megazone-tyyliset huviratkaisut kuten VOID. Näissä on kiinteät seinät, runsaasti kameroita ja kyseiseen tilaan räätälöity pelikokemus. Kävijä näkee seinien sijainnin lasiensa kautta, mutta myös kokee virtuaalimaailman kaikessa komeudessaan. Kamerat puolestaan rekisteröivät käyttäjän jokaisen liikkeen. Omaa kehoa on siis pakko käyttää, mikäli mielii maailmassa eteenpäin, tai pysyäkseen pelissä mukana. VOIDissa on mahdollista esimerkiksi käydä sotaa ja seikkailla viidakossa.

Tämäkin on silti vasta alkua, sillä vaikka virtuaalitodellisuus onkin nyt kuuminta hottia, lisätty todellisuus tulee olemaan se todellinen ilon lähde. Se yhdistää todellista maailmaa ja liittää sen päälle jotain mitä siellä ei ole, kuten lattian läpi hyppääviä valaita tai kolmiulotteisia kuvaelmia Mount Everestin topologiasta.

Tämä teknologia on niin lupaavaa, että siihen sijoitetaan satoja miljoonia jo nyt, vaikka käytännön toteutuksen mahdollistava teknologia on vielä vuosien päässä.

Lisätty todellisuus ei kuitenkaan ole riippuvainen runsaasta laskentavoimasta, sillä se on vain muokattua todellisuutta. Ympäristö pelaa omaa osaansa, mutta käyttäjä kokee jotain parempaa. Sellaiseen riittää vaikkapa viritetyt aurinkolasit ja kännykästä langattomasti lähetettävä videokuva.

Kauan odotettu virtuaalitodellisuus siis on jo täällä, mutta sen potentiaali on ohimenevää. Me hädin tuskin hahmotamme mitä seuraavaksi on luvassa.

Jori Virtanen
Tagit: Virtuaalitodellisuus, Oculus Rift, VR
Mistä on HTC Vive tehty? iFixit purki koko paketin osiin ja otti selvääStarbreeze ja Acer yhteistyöhön StarVR-virtuaalilasien merkeissä

Kommentit

2.

Minkähänlaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia tuollaisella sähköimpulsseja-sisäkorvalle-tekniikalla on? Kun Virtuaalilasien pitkäaikaisen käytön vaikutuksiakaan ei ole vielä voitu tutkia.

3.

Lisätietoa Viven sivuille sijoitettavista kameroista?

4.

Nyt tarkkuutta siihen uutisointiin. Rifti ei todellakaan paina kiloa.

5.

Yksi ratkaisu eli vuoristorata on huvipuistojen heiniä. Todellisen maailman kieputin viskelee G-voimia kävijän kehoon samalla kun VR-lasit vievät avaruustaistelun läpi ja tähtijärjestelmästä toiseen. Tällä kikalla kehoon kohdistuva rasitus nivoutuu suoraan yhteen sen kanssa mitä käyttäjä näkee, ja vain tehostaa virtuaalimatkan vaikutelmaa. Tämä kokemus on tietysti vain tehokkaampi elokuvakokemus, sillä omaehtoista liikettä ei juuri pääse harrastamaan.

Jos simuja haluaa harrastaa niin liikkuvan simupenkin rakennus on yksi, millä voi tuota liikettä tuoda kehoon.
Ja siinähän penkki ottaa datat pelattavasta pelistä (mikäli joku on siihen peliin tehnyt plugarin), joten ei mennä "kiskoilla".
Kannattaa tsekata http://www.xsimulator.net

7.

Ensimmäinen vaikutelma on ettei artikkelin kirjoittaja ole ikinä pitänyt kuluttaja-Riftejä päässään, tai ylipäätään ole hirveän vihkiytynyt aiheeseen.

Esimerkiksi Rifteissä:
1) integroidut kuulokkeet eivät ole suljetut.
2) lasit ovat hämmentävän kevyet.
3) käyttö on tasoa "lippis päähän, lippis päästä", yhdellä kädellä koko prosessi.

+ Hymyilyttää kyllä aina nuo lisätyn todellisuuden unelmoimisjutut. On jotenkin siistimpää että lattian läpi tulee mount everestin topologiaa, kuin että olet itse siellä mount everestillä (VR)? Kyllä AR:n upeimmat käyttökohteet ovat siellä jokapäiväisessä työkäytössä.

Kauan odotettu virtuaalitodellisuus siis on jo täällä, mutta sen potentiaali on ohimenevää. Me hädin tuskin hahmotamme mitä seuraavaksi on luvassa.

Siis… mitä? On ohimenevää potentiaalia että esimerkiksi tulevaisuudessa ei tarvitse lähteä toimistotöihin, vaan voi jäädä kotia ja lyödä lasit silmille, siirtyen firman täysin ekologiseen virtuaalitoimistoon? On ohimenevää että voimme seurata historiallisia tapahtumia seisomalla itse paikanpäällä? On ohimenevää että voimme siirtyä aivan minne vain laittamalla lasit päähän? Ohimenevää tasolla tuhannessa vuodessa, vai?

Mutta jotain positiivistakin, on hienoa että VR:stä uutisoidaan sillä se, jos jokin teknologia ansaitsee jokaisen tekstirivinsä. Kyseessä on todellakin maailmaa mullistava teknologia, kuin Internet aikoinaan, potentiaalisesti yksittäiselle ihmiselle jopa enemmän. Aika kuitenkin näyttää missä lasisukupolvessa päästään oikeasti massamarkkinoille. Toivottavasti ihmiset ovat avoimin mielin, eivätkä tieten tahtoen jarruta kehitystä.

Anna lisäpisteitä myös siitä ettette käyttäneet termiä "virtuaalisilmikko" ;)

8.
Zepi

Nyt tarkkuutta siihen uutisointiin. Rifti ei todellakaan paina kiloa.

Tarkennuksena tämä ei ollut uutinen vaan artikkeli/kolumni. Toisekseen jutussa ei mielestäni missään kohtaa mainittu, että Rift painaisi kilon. Kyse taisi ennemminkin olla lähinna kuvainnollinen ilmaisu VR-elämykseen tarvittavien laitteiden painosta pidemmässä käytössä.

Rift painaa 470 g ja kun siihen lisätään jotkut 200 grammaa painavat langattomat vastamelukuulokkeet, niin alkaahan sitä painoa kertyä, vaikka ei nyt ihan täydestä kilosta ehkä puhutakaan.

9.
Juha Kokkonen

Tarkennuksena tämä ei ollut uutinen vaan artikkeli/kolumni. Toisekseen jutussa ei mielestäni missään kohtaa mainittu, että Rift painaisi kilon. Kyse taisi ennemminkin olla lähinna kuvainnollinen ilmaisu VR-elämykseen tarvittavien laitteiden painosta pidemmässä käytössä.

Rift painaa 470 g ja kun siihen lisätään jotkut 200 grammaa painavat langattomat vastamelukuulokkeet, niin alkaahan sitä painoa kertyä, vaikka ei nyt ihan täydestä kilosta ehkä puhutakaan.

Rift painaa 470g ja siinä on integroidut kuulokkeet.

Ja joo, kolumnihan se, mutta luulisi sitä nyt teknisen kirjoittajan ymmärtävän, että kilon ja 500 gramman välillä on aika iso ero.

10.
Juha Kokkonen

Rift painaa 470 g ja kun siihen lisätään jotkut 200 grammaa painavat langattomat vastamelukuulokkeet, niin alkaahan sitä painoa kertyä, vaikka ei nyt ihan täydestä kilosta ehkä puhutakaan.

Riftien paino jakautuu päähän, poistaen etupainon täysin. Lopputilanne ei ole juurikaan häiritsevämpi kuin tavallisten kuulokkeiden pitäminen päässä. Ja kuten yllä todettiin, Riftit eivät vaadi erillisiä kuulokkeita, eikä varsinkaan mitään vastamelukuulokkeita. Riftit ovat reilusti mukavemmat kuin esim GearVR, jos sellaista olet päässyt kokeilemaan.

Kun materiaalina on kangas ja ohut hiilikuiturakenne, ei siitä mitään tiiliskiveä saa aikaiseksi.

11.

Artikkelissa on hiukan asiavirheitä. Vivessä ei esimerkiksi ole eikä tule mitään kameroita seuraamaan pelaajan liikkeitä, vaan Viven tracking perustuu laseriin.

13.

Lisää näitä VR-artikkeleita. Nämä on mielenkiintoisia.

14.
morjensta

Artikkelissa on hiukan asiavirheitä. Vivessä ei esimerkiksi ole eikä tule mitään kameroita seuraamaan pelaajan liikkeitä, vaan Viven tracking perustuu laseriin.

Joop, lopetin koko artikkelin lukemisen siihen kun alettiin puhua Viven "kameroista". Ne on majakoita joissa pyörii jonkin sortin infrapunalaserlähettimet, ja virtuaalilaseissa ja ohjaimissa olevat sensorit sitten havaitsee mistä päin se lasersäde tulee ja siten voidaan laskea missä päin huonetta lasit ja ohjaimet sijaitsee. Artikkelin kirjoittaja ei selvästikään tiedä kovin paljoa mistä kirjoittaa (eikä ole viitsinyt ottaa selvää), kunhan on vaan hakannut näppistä saadakseen jotain tekstiä aikaiseksi.

Lisätään vielä, että ne Viven majakathan ei ole edes kiinni missään muussa kuin sähköpistokkeessa. Niistä ei lähde minkäänlaista dataa tietokoneelle tai minnekään muuallekaan. Ne vaan pyörittää niitä lasereitaan silloin, kun töpseli on kiinni seinässä. Jos niissä olis kamerat, niin se kameroiden kuvadata pitäis varmaan saada siirrettyä tietokoneelle että sitä voitais käyttää.

15.

Kysymyksiä herättää miksi tämä on Taskumuro alueella, omasta mielestäni kuuluisi selkeästi Muropaketin puolelle, artikkelissa mainitaan puhelimen kanssa käytettävistä vr-ratkaisuista hyvin lyhyesti.

16.

Tämäkin on silti vasta alkua, sillä vaikka virtuaalitodellisuus onkin nyt kuuminta hottia, lisätty todellisuus tulee olemaan se todellinen ilon lähde. Se yhdistää todellista maailmaa ja liittää sen päälle jotain mitä siellä ei ole, kuten lattian läpi hyppääviä valaita tai kolmiulotteisia kuvaelmia Mount Everestin topologiasta.

Olkoon kuka mieltä vain, itsehän tykkään VR:stä juuri sen takia että voi unohtaa sen todellisuuden hetkeksi ja hypätä täysin tuntemattomaan maailmaan. AR on lähinnä vain saman vanhan paskan maustamista uusilla herkuilla, oli mausteita vaikka kuinka niin et missään vaiheessa unohda sitä vanhaa samaa paskaa sieltä taustalta.

On meitä moneen junaan ja osa ei pääse Pasilaa pidemmälle..

17.

Onko tosiaan niin että Riftissä on kiinteät kuulokkeet, eli omia kuulokkeita ei voi käyttää? Jos näin on niin se on kyllä valtava moka. Oikeasti laadukkaat kuulokkeet ja ääni on olennainen osa immersiota.

Yleensä pelikuulokkeet ovat yhtä kuin paskat driverit valtavalla bassojen korostuksella ja säröllä muun taajuusalueen kustannuksella.

18.
junkass

Onko tosiaan niin että Riftissä on kiinteät kuulokkeet, eli omia kuulokkeita ei voi käyttää? Jos näin on niin se on kyllä valtava moka. Oikeasti laadukkaat kuulokkeet ja ääni on olennainen osa immersiota.

Yleensä pelikuulokkeet ovat yhtä kuin paskat driverit valtavalla bassojen korostuksella ja säröllä muun taajuusalueen kustannuksella.

Riftin kuulokkeet ovat irroitettavissa eli omia kuulokkeita voi käyttää.

19.
Waldee

On meitä moneen junaan ja osa ei pääse Pasilaa pidemmälle..

Ei ainakaan virtuaalilasit päässä :psmoke:

20.

Kyllä näissä VR/AR-hommissa on tulevaisuus, eikä se tulevaisuus ole kovin kaukana. Kuten kolumnissa mainitaan, potentiaalisia käyttömahdollisuuksia on niin monilla eri tieteen ja taiteen saroilla, että rahoitus tuskin lienee ongelma. Se taas tietää hyvää myös pelaajille ja pelialalle, koska samaa tekniikkaa niissäkin lopulta käytetään.

Uskon ja toivon, että ensi vuosikymmenellä VR on pääasiallinen pelimuoto, ja perinteiset monitorit jäävät lähinnä perus työpöytäkäyttöön.

VR:ssä on myös valtavasti potentiaalia elokuvateollisuuden saralla. Samalla mm. Genelec kehittää todellista 3D ääniteknologiaa, jossa luodaan oikeasti kolmiulotteinen äänikupla. Nythän on tyydytty horisontaaliseen monikanavaan, tosin esim. Dolby Atmos on nyt alkanut tehdä tietä myös tuon kolmiulotteisuuden kanssa ja näitä porukoilla ja löytyy kotona. Genelec tosiaan pyrkii luomaan täysin uutta standardia, tuo Dolby Atmos vaikuttaa tällä hetkellä vähän sellaiselta keinotekoiselta lisältä perinteiseen monikanavaan.

Tulee väistämättä mieleen joku toimintaelokuva joka on kuvattu ikään kuin "first person" kuvakulmasta. Elokuva siis olisi kuvattu Nokian 3D kameran ( https://ozo.nokia.com/eu/ ) tapaisella kameralla, ja katsoja voisi itse katsella ympärilleen haluamaansa suuntaan haluamallaan hetkellä. Tähän ympättynä tuollainen 3d ääniteknologia. Se voisi olla aika metkaa.

Sama pätee totta kai myös peleihin, ja pelit tulevatkin olemaan se ensimmäinen todellinen valmis tuote VR-saralla. Sitä vartenhan Oculus Riftiäkin alun perin ruvettiin rakentamaan.

Joka tapauksessa itse odotan erittäin suurella mielenkiinnolla ensimmäisiä kunnollisia laitteita. Olen kokenut ainoastaan Samsung Galaxy S7 mukana tulleen Oculus VR-kypärän. Kyllä jo sekin teki vaikutuksen ja entisestään vakuutti että VR on tulevaisuus. Se Netflix-sovellus oli aika mindblowing kokemus. :)

Näytä kaikki kommentit

Osallistu keskusteluun MuroBBS:ssäKommenttikupla