Uusimmat

Testissä HTC 8X

29.01.2013 16:54 Juha Kokkonen

HTC on yksi kolmesta valmistajasta, jotka toivat Windows Phone 8 -puhelimensa markkinoille ensimmäisessä aallossa. Yritys esitteli WP8-mallistonsa syyskuun loppupuolella (19.9.2012) – tuolloin päivänvalon näkivät huippumalli 8X ja keskihintaluokan 8S.

HTC 8X

HTC 8X kilpailee samoista ostajista Nokia Lumia 920:n ja Samsung ATIV S:n kanssa. Laitteen saatavuus on Suomessa jo artikkelin julkaisuhetkellä hyvä ja Muropaketin hintavertailun mukaan 8X irtoaa edullisimmillaan noin 520 euron hintaan. Keskihinta asettuu 550 euron yläpuolelle. Hinnoittelu on samaa luokkaa Samsung ATIV S:n kanssa ja vajaat 100 euroa edullisemmalla tasolla, kuin Lumia 920.

Testikappale toimitettiin TaskuMuron testiin valkoisessa bulk-laatikossa, joten emme valitettavasti päässeet paneutumaan myyntipakkauksen sisältöön. Tässä artikkelissa tutustumme HTC 8X:n teknisiin- ja ulkoisiin ominaisuuksiin, kameran kuvanlaatuun sekä lisäsovelluksiin.

 

Tekniset ominaisuudet ja ulkopuolista tarkastelua

HTC on muotoillut 8X:n tavalla, joka poikkeaa hieman yrityksen edellisistä älypuhelinmalleista. Muotokieli on yksinkertaisen suoralinjaista, mutta kaikki terävät kulmat on pyöristetty. HTC:n mukaan 8X on muotoiltu täydellisesti käteen sopivaksi, eikä tavoitteesta ole kieltämättä menty kovinkaan pahasti pieleen. Pyöristettyjen kulmien ohella takakuoren tyynymäisen kaareva muoto istuu mukavasti sormia vasten ja kumimainen pinnoitus takaa pitävän otteen.

Yhdestä kappaleesta valmistetun polykarbonaattikuoren ja näytön lasin sauma on tehty huomaamattomaksi pyöristämällä lasin reunoja Lumia 800:n tapaan. Laite tuntuu tukevalta, eikä mitään natinoita kuulu kuoria väänneltäessä. 8X:n ulkomitoiksi ilmoitetaan 132,4 x 66,2 x 10,1 mm ja painoksi 130 grammaa. Mitat eivät ole 4,3 tuumaisella näytöllä varustetulle laitteelle erityisen mairittelevat. Reunoja kohti kapeneva muotoilu saa tosin puhelimen tuntumaan ohuemmalta, kuin mitä numerot kertovat. TaskuMuron testikappale on väriltään grafiitinmusta, mutta tarjolla on myös sininen, punainen ja keltainen värivaihtoehto.

8X:n sulavaa muotokieltä mukaillen myös kaikki kylkien painikkeet on upotettu pinnan tasalle. Oikeaan kylkeen on sijoitettu äänenvoimakkuuden säätöpainike sekä kaksiasentoinen kameran tarkennus- ja laukaisinpainike. Kaikkien näppäinten tuntuma on mukavan lyhyt, terävä ja tunnokas. Myös micro-SIM-korttipaikka löytyy oikean kyljen yläosasta. Se on toteutettu kelkalla, joka ponnahtaa ulos pakkauksen mukana toimitettavan teräväkärkisen irrotustyökalun avulla.

8X:n sisällä hyrrää Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta 1,5 gigahertsin Krait-prosessoriytimestä, Andreno 225 GPU:sta sekä gigatavun RAM-muistista. Sisäistä tallennustilaa löytyy 16 gigatavua, josta käytännössä noin 11,6 gigatavua on käyttäjän käytettävissä. Muistikorttipaikkaa ei ole, joten sisäisen muistin on riitettävä yhdessä Microsoftin SkyDrive-pilvitallennustilan kanssa. Matkapuhelinverkossa data siirtyy nopeimmillaan 42 Mbit/s HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. Lähitiedonsiirtoon laitteesta löytyy NFC-tuki.

HTC on sijoittanut 8X:n micro-USB-liitännän puhelimen alapäätyyn, joka on positiivinen muutos yrityksen monissa malleissa käytettyyn kylkisijoitukseen nähden. Liitännän vasemmalla puolella on pieni reikä puhelimen toiselle mikrofonille. Näytön alapuolelle on jätetty melko korkea, noin kahden sentin kaistale Windows Phonen toimintonäppäimille. Näppäimet ovat kapasitiiviset ja taustavalaistu valkoiseksi.

Alareunan tapaan näytön lasi jatkuu myös ylhäällä lähes reunalle asti ja näytön yläpuolelle jää vajaan kahden sentin kaistale kuulokkeelle, tunnistimille ja kameralle. Kuulokkeen ritilä on varsin leveä muovinen kaistale ja sen väri määräytyy puhelimen takakuoren värin mukaan. Esim. keltaisessa versiossa se on siis pirteän keltainen. Ritilän taakse oikeaan reunaan on piilotettu LED-merkkivalo. Etukamera sijaitsee lähellä vasenta ylänurkkaa ja sen tarkkuus on 2,1 megapikseliä. Lisäksi kamera on varustettu poikkeuksellisen laajalla ja valovoimaisella 88 asteen f2.0 optiikalla. Kahden megapikselin kuvien ohella sillä voi taltioida myös 1080p-videota.

HTC on päätynyt käyttämään 8X:ssä kilpailijoita pienempää 4,3 tuumaista näyttöpaneelia, joka perustuu S-LCD2-tekniikkaan. Näytön tarkkuus on 1280×720 pikseliä, joten pikselitiheys on korkea 342 PPI. Näyttöpaneeli on laminoitu kiinni pintakerroksena toimivaan Gorilla Glass 2 -lasiin, joka antaa vaikutelman lähes lasin pinnalla sijaitsevasta kuvasta. Jostain syystä HTC on jättänyt melko paljon tilaa näytön reunoille, sillä parin sentin ylä- ja alapuolen lisäksi sivuilla reunusta on noin seitsemän milliä per puoli. Tämä syö kilpailijoita pienemmän näytön tuomia etuja laitteen ulkomitoissa.

Kuvanlaadultaan 8X:n terävä HD-näyttö ei jätä juurikaan valittamisen varaa. Värit toistuvat kirkkaina ja luonnollisina – myös tummat sävyt ovat miellyttävän synkkiä, vaikkakaan eivät aivan AMOLED-näytön tasoa. Näytön katselukulmat ovat pystysuunnassa varsin hyvät, mutta vaakasuunnassa olisi vielä hitusen parannettavan varaa. Näkyvyys auringonpaisteessa on puolestaan varsin hyvällä tasolla.

8X:n takakuori on siis muotoiltu tyynymäisesti ja puhelin paksuuntuu loivasti reunoilta keskiosaa kohti. Takakuoren mattamainen ”soft-touch”-pinnoite tuntuu miellyttävältä ihoa vasten, mutta sen kestävyydestä pidemmällä aikavälillä ei ole tietoa. Takakuoren keskellä sijaitsee kiiltävän musta HTC-logo ja alaosassa harmaa Beats Audio -logo sekä lukuisin pienin rei’in toteutettu kaiutinritilä. Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu virta-/lukituspainike sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Painike on upotettu kuoren tasalle ja sen tuntuma on hieman epämääräinen. Edellä mainittujen seikkojen ohella käytettävyyttä heikentää hankala sijainti puhelimen yläosassa.

Unibody-rakenteen vuoksi takakuori ei ole irrotettavissa eikä akku myöskään siitä johtuen käyttäjän vaihdettavissa. Sisältä löytyy valmistajan kertoman mukaan 1800 mAh Li-polymeeriakku, mutta tarkempia toiminta-aikoja ei ole kerrottu. TaskuMuron käytännön testeissä 8X:n akku kesti yhdellä latauksella sekalaista käyttöä useimmiten helposti aamusta iltaan. Iltaisin latausta oli jäljellä keskimäärin 10-30 %.

 

Sisältö

  1. Testissä HTC 8X
  2. Kamera, HTC:n lisäsovellukset, Käyttökokemukset ja huomiot & Loppusanat

Muropaketin uusimmat