Uusimmat

Testissä LG Optimus 4X HD

31.08.2012 22:21 Juha Kokkonen

Viime vuoden alussa LG oli edelläkävijä julkaistessaan markkinoiden ensimmäisen kaksiytimisen älypuhelimen ja tuolloin TaskuMuro matkusti Tukholmaan ihmettelemään kyseistä uutuutta. Älypuhelinmarkkinoilla vauhti on hurjaa ja kehitys kovaa ja lopulta Optimus 2X joutui kilpailijoidensa jyräämäksi, eikä onnistunut saavuttamaan tavoittelemaansa menestystä.

Tämän vuoden alussa LG oli jälleen ensimmäisten joukossa, kun neliydinprosessorilla varustetut mallit tekivät tuloaan. LG esitteli Optimus 4X HD:n helmikuussa taktisesti Mobile World Congressia edeltäneellä viikolla ja näin ollen niukasti ennen HTC:n kilpailevaa One X -mallia. LG onnistui kuitenkin jostain syystä viivästyttämään Optimus 4X HD:n markkinoille tuloa niinkin pitkään, että sekä Samsungin että HTC:n kilpailevat tuotteet ehtivät markkinoille ennen sitä.

Optimus 4X HD saapui lopulta Suomen markkinoille kesäkuun lopulla, noin neljä kuukautta julkaisunsa jälkeen. Se on pitkä aika, varsinkin kun ennen sitä kauppoihin ehtivät sekä Samsung Galaxy S III että HTC One X. Kyse saattaa kukaties olla myös taktiikasta, sillä viime vuonna kiirehtiminen Optimus 2X:n kanssa ei kantanut hedelmää, joten kenties LG halusi hioa huippumalliaan hieman aiempaa pidempään.

Artikkelin julkaisuhetkellä Optimus 4X HD:n saatavuus Suomessa on kohtalaisen hyvä ja sen hinta on edullisimmillaan 530 euron tietämissä. Saatavilla on kaksi eri värivaihtoehtoa: musta ja valkoinen. Tässä artikkelissa tutustumme tuttuun tapaan laitteen teknisiin- ja ulkoisiin ominaisuuksiin, kameraan, suorituskykyyn sekä käyttöliittymään.

 

Pakkaus, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet

Optimus 4X HD toimitetaan tyylikkäässä mustassa pakkauksessa, jonka kantta koristavat kiiltävän hopeat sekä harmaat 4X-merkinnät. Huomiota herättävin yksityiskohta on kuitenkin pakkauksen puoliskojen väliin jäävä ura, joka on väriltään kirkkaan punainen. Pakkauksen sisältä löytyy puhelimen ja akun ohella USB-kaapeli, kaksi NFC-tarraa, ohjekirjasia, verkkovirtalaturi sekä nappikuulokkeet.

Lisämaininnan arvoisia ovat pakkauksen mukana tulevat kaksi NFC-tarraa, jotka käyttäjä voi liimata haluamaansa paikkaan. Tarroja puhelimen takakuorella koskettamalla puhelimeen aktivoituu tarraan ohjelmoitu toimintosarja. Esimerkiksi autossa käytettävän tarran käyttäjä voi muokata käynnistämään GPS:n ja navigointisovelluksen sekä asettamaan soittoäänen kovalle. Tarroihin on oletuksena ohjelmoitu auto- ja toimistoasetukset, mutta käyttäjä voi halutessaan muokata asetuksia puhelimesta löytyvän LG Tag+ -sovelluksen avulla.

Ottaessani Optimus 4X HD:n ensimmäistä kertaa käteen tein kaksi positiivista huomiota – se näyttää LG:ltä eikä muistuta lainkaan pahimpia kilpailijoitaan. Muotoilu ei ole pyöreää, vain enemmänkin hieman kulmikasta, vaikka suoranaisia teräviä kulmia ei laitteesta löydykään. Muotoiluun on saatu persoonallista ilmettä reunoja kiertävillä kaksinkertaisilla kromilistoilla, joiden välissä on pientä pyramidimaista kohokuviointia. Muotoilun saralla yrityksen puutteesta LG:tä ei siis voi ainakaan soimata.

Materiaalien osalta LG on päätynyt nykysuuntausten mukaiseen ratkaisuun, eli runsaaseen muovin käyttöön. Muovi ei jätä suoranaista luksuslaitteen vaikutelmaa, mutta ei myöskään tee hallaa laitteelle. Muovin käytön etuina on rakenteen keveys ja monipuolisemmat pintakuvioinnit, jollaista LG on käyttänyt karheassa takakuoressa. Takakuorta sopivista kohdista painellessa on mahdollista saada aikaan pieniä natinoita. Tuplareunalistojen vuoksi Optimus 4X HD saattaa tuntua jonkun käteen hieman kulmikkaalta, joten tällä saralla se ei aivan pärjää pyöreämmille kilpailijoilleen. Takakuori on kovaa muovia, joten kuivissa käsissä puhelin saattaa tuntua liukkaalta. Takakuoren karhea pintakuviointi kuitenkin parantaa pitoa.

LG ilmoittaa Optimus 4X HD ulkomitoiksi 132,4 x 68,1 x 8,9 mm ja painoksi 133 grammaa, joten kyseessä on kokoluokassaan varsin kompakti laite. Optimus 4X HD:n etupuolta hallitsee 4,7 tuumainen True HD IPS -näyttö, jonka tarkkuus on 1280×720 pikseliä. Sisällä hyrrää NVIDIAn Tegra 3 -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 1,5 gigahertsin Cortex-A9-prosessoriytimestä ja ULP GeForce GPU:sta. RAM-muistia laitteessa on yksi gigatavu ja sisäistä muistia 16 gigatavua. Lisäksi käytössä on microSD-muistikorttipaikka.

Matkapuhelinverkossa Optimus 4X HD tukee neljää GSM-taajuutta (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) ja neljää 3G-taajuutta (850 / 900 / 1900 / 2100 MHz). Matkapuhelinverkossa tieto siirtyy nopeimmillaan 21 Mbit/s HSDPA:n ja 5,76 Mbit/s HSUPA:n avulla. Lisäksi valikoimasta löytyy 802.11 a/b/g/n WLAN, Bluetooth 4.0, A-GPS ja NFC. Kamerakennon tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se tukee myös 1080p videotallennusta. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat microUSB-liitäntä MHL-tuella, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, kompassi, FM-radio RDS-tuella, aktiivinen vastamelutekniikka ja 2150 mAh akku. Optimus 4X HD:n käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.0.3, jonka kaverina on LG:n oma Optimus UI 3.0 -käyttöliittymä.

 

Sisältö

  1. Testissä LG Optimus 4X HD
  2. Lähempää tarkastelua, kamera & käyttöliittymä
  3. Suorituskyky, käyttökokemuksia, vertailua kilpailijoihin & yhteenveto