Uusimmat

Suorituskyky, käyttökokemuksia, vertailua kilpailijoihin & yhteenveto

31.08.2012 22:21 Juha Kokkonen

 

Suorituskyky

Ajoimme tälläkin kertaa testipuhelimella yleisimpiä synteettisiä suorituskykytestiohjelmia ja otimme mittapuuksi Optimus 4X HD:n kanssa samoista käyttäjistä kilpailevat Samsung Galaxy S III:n sekä HTC One X:n. Sunspiderin, Linpackin ja BenchmarkPi:n tuloksissa pienempi arvo on parempi, kun taasen muissa suurempi lukema tarkoittaa parempaa tulosta.

Jo ennen testien aloittamista oli odotettavissa, että Optimus 4X HD asettuu samoihin lukemiin HTC:n kanssa yhteneväisestä järjestelmäpiiristä johtuen. Odotukset osoittautuivat pitkälti oikeiksi, vaikka pieniä eroavaisuuksia kaksikon välille syntyikin. Suurimmat erot HTC:n ja LG:n välille syntyivät Sunspiderissä ja BenchmarkPissä, joista ensimmäisessä LG oli selvästi parempi ja jälkimmäisessä suunnilleen saman verran huonompi. Kaikkiaan Exynos-piirillä varustettu Samsung on kuitenkin Tegra 3 -kaksikkoa suorituskykyisempi lähes joka osa-alueella. Ero on selvä, mutta ei kuitenkaan ratkaisevan merkittävä.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Optimus 4X HD oli TaskuMuron päivittäisessä käyttötestissä vajaan kolmen viikon ajan ja saimme siitä varsin hyvän kokonaiskuvan jokapäiväisessä käytössä. Puhelin ei kaatunut tai jumiutunut kertaakaan testijakson aikana, eikä muitakaan häiriöitä tai ongelmia esiintynyt. LG:n Optimus UI 3.0 -käyttöliitymä toimii sujuvasti ja sulavasti Android ICS:n päällä. Ainoastaan satunnaista pientä hidastelua esiintyi kotiruudusta sovellusvalikkoon siirtyessä, jolloin puhelin saattoi miettiä sekunnin pari ennen valikkonäkymän aukeamista. Asiaan kiinnittää huomiota lähinnä siitä syystä, että toiminta on muuten niin sujuvaa.

Käyttömukavuuden ja käsiteltävyyden osalta Optimus 4X HD:sta ei ole valittamista. Suuri 4,7 tuumainen näyttö aiheuttaa toki rajoituksia yhden käden käyttöä ajatellen, mutta ulkomitat edustavat markkinoiden pienintä päätä tässä kokoluokassa. Takakuoren kovasta muovipinnasta huolimatta ainakaan allekirjoittaneella ei esiintynyt ongelmia puhelimen liukkauden suhteen. Pieni, mutta käytännössä hyvin esiin tullut puute on LED-merkkivalon uupuminen. Monissa muissa puhelimissa valoon tottunut jää kaipaamaan visuaalista ilmoitusta esimerkiksi saapuneista viesteistä.

 

Vertailua kilpailijoihin

Optimus 4X HD:n pahimpia kilpailijoita ovat eittämättä Samsung Galaxy S III sekä HTC One X, jotka kummatkin ovat valmistajansa huippumalleja ja varustettuja Optimus 4X HD:n kanssa hyvin samanlaisilla spekseillä. On huomionarvoista, kuin paljon tämä kolmikko eroaa toisistaan ulkoisesti, sillä nykypäivänä monet kritisoivat älypuhelimien liiallista yhdennäköisyyttä. LG on kolmikon ainoa kulmikkaasti muotoiltu laite, kun taasen Samsung ja HTC noudattavat pyöreämpää muotokieltä. Jälkimmäiset erottuvat kuitenkin selvästi toisistaan HTC:n polykarbonaatista valmistettujen unibody-kuorien sekä mustan näyttökehyksen ansiosta.

Ulkomitoiltaan Samsung on kolmikon ohuin 0,3 mm erolla HTC:hen ja LG:hen. LG on sen sijaan selvästi lyhyin (2-2,2 mm erotuksella) ja kapein (1,8-2,5 mm erotuksella). Painoltaan kolmikko mahtuu kolmen gramman sisään HTC:n ollessa kevyin. Näytön osalta Samsung on oman tiensä kulkija, sillä sen näyttö on kooltaan 4,8 tuumaa ja perustuu AMOLED-tekniikkaan, kun taasen HTC:n ja LG:n näytöt ovat 4,7 tuumaisia ja käyttävät IPS LCD -tekniikkaa.

Sisuskalujen osalta kaikki kolme perustuvat neliytimiseen suorittimeen sekä gigatavun RAM-muistiin. HTC:ssa ja LG:ssä käytössä on NVIDIAn Tegra 3, kun taasen Samsungin sisällä raksuttaa yrityksen oma Exynos 4412 Quad -piiri. Samsungissa ja LG:ssä tallennustilaa on 16 gigatavua, kun taasen HTC:ssa sitä on tuplat. HTC:sta ei kuitenkaan löydy muistikorttipaikkaa. Kameran osalta kaikki luottavat kahdeksan megapikselin kuvakennoon, joista jokainen pysty 1080p-videon tallentamiseen. Akun osalta LG vetää pisimmän korren 2150 mAh (3,8 V) kapasiteetillaan, HTC:n ja Samsungin lukemien ollessa 1800 (3,7 V) ja 2100 mAh (3,8 V).

Lisää LG Optimus 4X HD:n kilpailijoista voit lukea TaskuMuron testiartikkeleista:

 

Yhteenveto

LG Optimus 4X HD onnistui yllättämään TaskuMuron toimituksen positiivisesti, sillä markkinoille tulon viivästyminen ja sen edeltäjän (Optimus 2X) heikko menestys eivät antaneet odottaa liikoja. LG on kuitenkin saanut aikaiseksi tasapainoisen huippumallin, jonka ei tarvitse hävetä kovimpien kilpakumppanien rinnalla. Lisäksi kannattaa muistaa, että Optimus 4X HD on tällä hetkellä useamman kympin kilpailijoitaan edullisempi.

LG Optimus 4X HD on lopulta melko tasavahva puhelin, joka ei suoranaisesti loista millään osa-alueella. Siinä on hyvä näyttö, jossa olisi kuitenkin vielä hieman parannettavaa heijastumien ja katselukulmien kanssa. Tegra 3 -järjestelmäpiiri tarjoaa varmasti riittävää suorituskykyä, vaikkei enää edustakaan neliydinpiirien terävintä kärkeä. Kamera taltioi varsin hyvälaatuisia kuvia, mutta tarkennus aiheuttaa harmaita hiuksia. LG:n oma Optimus UI 3.0 sovelluksineen on onnistunut vaihtoehto vakio-Androidille. Ulkomitat ja paino ovat hyvää luokkaa tämän näyttöluokan puhelimelle, mutta takakuoren laatuvaikutelma saisi olla parempi.

Optimus 4X HD on LG:ltä onnistunut tuote, mutta Samsung Galaxy S III:n asemaa markkinoiden kärjessä se ei kuitenkaan tule vielä horjuttamaan. LG:n taistelu Android-markkinoiden ykköspuhelimen tittelistä ei jää kuitenkaan yksin Optimus 4X HD:n harteille, sillä yritys julkisti elokuun lopulla tuoreemmalla prosessoritekniikalla varustetun Optimus G -mallin, joka nähtäneen Euroopan markkinoilla vielä ennen vuoden vaihdetta. Siihen asti Optimus 4X HD on harkinnan arvoinen vaihtoehto HTC:n ja Samsungin neliydinmalleille.

 

Hyvää

  • Kokoisekseen solakat ulkomitat ja paino
  • Suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu valoisalla
  • Optimus UI 3.0 -käyttöliittymä varauksin
  • NFC:n hyödyntäminen tagitarrojen avulla
  • Näytön tarkkuus ja kuvanlaatu

Huonoa

  • Kameran tarkennusongelmat
  • Takakuoren laatuvaikutelma
  • Ei merkkivaloa
  • Näytön luettavuus auringonpaisteessa varauksin

 

 

Sisältö

  1. Testissä LG Optimus 4X HD
  2. Lähempää tarkastelua, kamera & käyttöliittymä
  3. Suorituskyky, käyttökokemuksia, vertailua kilpailijoihin & yhteenveto