Uusimmat

Lähempää tarkastelua, kamera & käyttöliittymä

31.08.2012 22:21 Juha Kokkonen

 

Lähempää tarkastelua

Näytön alapuolelle jää noin sentin levyinen kaistale, joka pitää sisällään kolme hipaisunäppäintä (paluu, koti ja valikko). Näppäimet ovat taustavalaistu valkoiseksi ja taustavalon palamisaika on säädettävissä. Ainakin valkoisessa mallissa näppäimet ovat näkymättömissä, kunnes taustavalo syttyy. Kotinäppäintä pitkään painamalla avautuu Androidin viimeisimpien sovellusten näkymä. Kaistaleen kapeudesta johtuen näppäimet sijaitsevat melko lähellä näytön reunaa, joka aiheutti käytössä ajoittaisia virhepainalluksia. Ongelmia syntyi satunnaisesti lähinnä kirjoittaessa ja välilyöntiä painaessa. Micro-USB-liitäntä on sijoitettu puhelimen alapäätyyn. Liitännässä on MHL-tuki, joten se toimii tarvittaessa myös kuvan ulostulona.

Näytön yläpuolelta löytyy LG:n logo, tiheällä verkolla suojattu kuulokeaukko, valoisuus- ja etäisyyssensorit sekä videopuhelukamera. Kameran tarkkuus on 1,3 megapikseliä ja se pystyy tallentamaan 720p-tasoista videokuvaa. Siitä huolimatta Optimus 4X HD:sta ei löydy valmiina videopuhelumahdollisuutta. Harmillisesti LG ei ole nähnyt näppärää viesteistä ja puheluista ilmoittavaa LEDiä tarpeelliseksi.

Optimus 4X HD:n 4,7 tuumainen True HD IPS LCD -näyttö on suojassa Corningin Gorilla Glass -lasin alla. Näyttötekniikka on hyvin lähellä vastaavaa, mitä HTC käyttää One X -mallissaan. 4,7 tuuman koossa 1280×720 pikselin resoluutio tarkoittaa noin 312 DPI:n pikselitiheyttä. Sen ansiosta kuva näyttää kirkkaalta, terävältä ja tarkalta. Myöskään väritoistossa ei ole valittamista, vaikka ne eivät toistukaan aivan yhtä kirkkaina, kuin AMOLED-näytöissä. Myöskään mustan syvyydessä ja kontrastissa ei aivan pärjätä AMOLED-näytöille, mutta myöskään niillä osa-alueilla ei ole valittamista.

Näytön ja lasin väliin on jätetty pieni rako, joten tuntuma ei ole aivan yhtä välitön, kuten HTC One X:ssä tai Lumia 900:ssä. Osittain edellisestä johtuen näkyvyys auringonpaisteessa ei ole erityisen hyvä, sillä lasi heijastaa voimakkaasti. Katselukulmissa Optimus 4X HD:n näyttö ei aivan pärjää pahimmille kilpailijoilleen, sillä viistosta katseltuna kuvan kirkkaus ja värimaailma hieman muuttuu. Käytännössä tästä ei ole kuitenkaan juurikaan haittaa. Näytössä käytetään RGB-alipikseliasettelua, jota pidetään yleisesti parempana, kuin PenTile-asettelua. Läheltä katseltuna näytössä on nähtävissä pieniä vaakaraitoja, jotka näkyvät erityisesti tasaisen värisillä taustoilla.

Optimus 4X HD:n fyysiset näppäimet sekä liitännät sijaitsevat molemmissa päädyissä sekä vasemmassa kyljessä. Yläpäädystä löytyy 3,5 mm ääniliitäntä, vastamelutekniikan mikrofonin aukko sekä suorakaiteen muotoinen ja teräväliikkeinen virta-/lukitusnäppäin. Vasemman kyljen ainoa näppäin on äänenvoimakkuuden säätöpainike, joka on samalla tasolla kyljen kromilistojen kanssa ja jonka pinta noudattaa samaa kuviointia listojen välin kanssa.

Takakuori on kovaa muovia ja pyöristetty reunoistaan. Kuoren pinnassa on hieman tekstiiliä muistuttava karkea kuviointi, joka ei aivan sovi yhteen kovan muovin kanssa ja lopputuloksena takakuori jättää hieman halvan vaikutelman. Takakuori on umpinainen kameraa, lediä ja alaosan kaiutinaukkoja lukuun ottamatta. Toisin kuin useimmissa nykypäivän puhelimissa, takakuori on täysin tasainen – myös kameran kohdalta. Takakuori aukeaa alareunan pienestä kolosta kynnellä nostamalla.

Irrotettuna takakuori on varsin taipuisaa materiaalia samaan tapaan, kuin Samsung Galaxy S III:ssa. Takakuoren sisäpintaan on liimattu NFC-tekniikan käyttämä antenni, joka on yhteydessä puhelimeen kahden kultaisen kontaktipinnan välityksellä. Takakuoren alta paljastuu puhelimen valkoinen muovirunko, microSD-muistikorttipaikka sekä normaalikokoinen SIM-korttipaikka. Muistikortin asentaminen tapahtuu puhelimen sivulta päin, mutta SIM-korttia ei saa vaihdettua akkua irrottamatta.

BL-53QH-akku perustuu Li-ion-tekniikkaan ja sen kapasiteetiksi ilmoitetaan 2150 mAh (8,2 Wh; 3,8 V). Valmistaja lupaa 3G-tilassa puhelimelle valmiusaikaa jopa 686 tuntia tai puheaikaa jopa vajaat 11 tuntia. TaskuMuron käytännön testeissä akunkesto vaihteli melko paljon latauskerrasta riippuen. Melko aktiivisella sekalaisella käytöllä (puheluita, sähköpostia, webbiselausta, sosiaalisia verkkoja, viestejä ja pikaviestintää) akku kesti yhdestä kahteen päivään. Useimmiten Optimus 4X HD oli ladattava öisin, mutta kertaakaan se ei jättänyt pulaan kesken päivän.

 

Kamera

Optimus 4X HD:n automaattitarkenteinen kamera käyttää kahdeksan megapikselin (3264×2448) taustalta valotettua kennoa ja sen apuna on LED-salama. LG ei ole ilmoittanut optiikan polttoväliä tai F-arvoa. Kamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa ja se on täysin samassa tasossa takakuoren kanssa. Kameran linssi on puolestaan hieman sitä ympäröivää koristekehystä alempana. Valokuvien lisäksi kamera pystyy tallentamaan myös 1080p-tasoista videokuvaa 30 FPS nopeudella. Kamera tukee myös mm. paikkatietojen tallennusta, kasvojen- ja hymyn tunnistusta, HDR- ja panoraamakuvia sekä ohjelmallista kuvanvakautusta.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (ulkokuva, yökuva ja lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Optimus 4X HD:n kamera on käyttöliittymältään selkeä ja melko monipuolinen. Tarjolla on kaikki yleisimmät asetukset sekä eri kuvaustiloja ja -ohjelmia. Erikoisemmista ominaisuuksista mainittakoon ääniohjaus, jossa kamera ottaa kuvan käyttäjän sanoessa ”cheese”. Myös äänenvoimakkuuden säätöpainiketta voi käyttää laukaisimena, mutta se ei ole kovinkaan kätevää, sillä tarkennus on silti valittava erikseen ruudulta.

Nopeudeltaan Optimus 4X HD:n kamera ei aivan pärjää kilpailijoilleen ja tästä käy syyttäminen hitaasti toimivaa ja epävarmaa tarkennusta. Tarkennuspiste valitaan tuttuun tyyliin näytöltä, mutta jostain syystä tarkennus ”sahaa” pariin kertaa edes takaisin ennen kuin tarkennuspiste lukittuu. Lisäksi kamera vapauttaa tarkennuspisteen lukituksen hyvin herkästi, jos kuvaa ei ota välittömästi tarkentamisen jälkeen tai jos puhelinta liikuttaa. Kunhan tarkennus on saatu suoritettua, kamera taltioi kuvan välittömästi ja viiveettä.

Hyvissä ja normaaleissa valaistusolosuhteissa Optimus 4X HD taltioi varsin hyvälaatuisia kuvia. Jälki on melko terävää ja tarkkaa. Väritoisto on luonnollista ja kuvassa ei näy juurikaan ohjelmallisen käsittelyn jälkiä. Dynamiikka ei aivan riitä aurinkoisella kelillä, vaan taivas palaa helposti ulkokuvissa puhki. Hämäräolosuhteissa kamera säilyttää värimaailman keskimääräistä paremmin, mutta kohina nousee näkyvään rooliin. Hieman kuvasta riippuen kohinassa näkyy enemmän tai vähemmän häiritsevästi punaista sävyä. LED-salaman valo ei riitä hämäräolosuhteissa kovinkaan kauas.

Videokuvauksessa 1080p-videon terävyys, sulavuus, yksityiskohdat ja värintoisto on kohtalaisen hyvällä mallilla, mutta suureksi ongelmaksi muodostuu tarkennus. Se on nimittäin aina jatkuvassa automaattitilassa ja kohteen tai kameran liikkuessa korjaa tarkennuspistettä todella ärsyttävästi. Tämä näkyy kuvassa häiritsevänä tasaisin väliajoin ilmenevänä sumentumisena. Ongelman voisi todennäköisesti korjata ohjelmistopäivityksellä, joten toivottavasti LG tekee asialle jotain lähiaikoina.

 

Optimus UI 3.0 -käyttöliittymä

LG käyttää Optimus 4X HD:ssa Android 4.0.3 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä on sen oma Optimus UI 3.0 -käyttöliittymä. Kustomointi on melko kattavaa, mutta se ei silti hyppää silmille niin näkyvästi, kuin esimerkiksi HTC:n vastaava. Edeltäjään (Optimus 2X) nähden ulkoasu on kypsempi ja kehitys on mennyt ulkoasun osalta kiistatta oikeaan suuntaan.

Lukitusnäkymästä LG on toteuttanut oman muokattavan versionsa. Yläosassa on kello ja päivämäärä, jonka käyttäjä voi valita viidestä eri vaihtoehdosta. Alareunassa on neljä pikakuvaketta, jotka käyttäjä voi myöskin valita vapaasti. Vasempaan reunaan pikakuvakkeiden yläpuolelle tulee näkyviin tiedot operaattorista, hälytyksistä, tapaamisista ja saapuneista viesteistä sekä puheluista.

Lukituksen avaus on tehty tyylikkäästi ja persoonallisesti. Kun sormen laskee ruudulle, sen ympärille ilmestyy kaksi kehää, joista sisempi suurenee sormea liikuttaessa. Samalla ympyrän keskeltä avautuu kurkistus taustalla avoinna olevaan sovellukseen tai kotinäkymään. Kun sisempi kehä suurenee ulompaan kehään asti, lukitus aukeaa. Pikakuvakkeiden käyttäminen tapahtuu raahaamalla ne kohti ruudun keskiosaa, jolloin haluttu sovellus aukeaa.

Kotinäkymien asettelu on melko perinteinen, mutta LG on lisännyt niihin oman mausteensa. Alapalkista löytyy oletuksena kolme pikakuvaketta sekä sovellusvalikkokuvake, mutta haluttaessa sinne mahtuu viisi vapaavalintaista kuvaketta. Kuvakkeita voi yksinkertaisesti raahata alapalkkiin ja tarvittaessa myös asettaa päällekkäin, jolloin ne järjestyvät kansioiksi. Näytön alapuolisesta valikkonäppäimestä aukeaa kotiruudun asetusvalikko, joka tarjoaa pääsyn erilaisiin kustomointiasetuksiin. Kotiruutuja on käytössä maksimissaan seitsemän.

Googlen hakupalkki on yläreunassa kiinteänä, mutta se on tehty siinä määrin pieneksi, ettei se haittaa merkittävästi näyttöpinta-alan hyödyntämistä. Hakupalkin oikealla puolella sijaitsee pieni plus-painike, jonka kautta pääsee kotinäkymän muokkaustilaan. Muokkaustilaan pääsee myös pitämällä hetken sormea näytöllä. Muokkaustila kutistaa kotiruudut pienempään näkymään ruudun yläosaan ja näyttää samalla lisättävissä olevat objektit omilla välilehdillään ruudun alaosassa. Toteutus on erittäin toimiva ja selvä parannus Androidin kankeaan vakioratkaisuun.

Kotinäytön asetusvalikon kautta käyttäjällä on mahdollisuus lisäksi vaikuttaa mm. käyttöliittymän teemaan (4 vaihtoehtoa), kotiruutujen väliseen siirtymäanimaatioon, taustakuvan käyttäytymiseen kotiruutuja selatessa sekä kotiruutunäkymän ”ympäripyörähtämiseen”.

Myös tilarivin alasvetovalikko on saanut maistaa hieman LG:n kustomointia. Yläreunaan on sijoitettu näppärät pikavalinnat usein käytetyille asetuksille, kuten WLANille, ääniprofiilille ja Bluetoothille. Pika-asetukset ovat käyttäjän kustomoitavissa ja määrän ollessa neljää suurempi palkki on vieritettävissä sivusuunnassa. Päivämäärän vieressä oleva asetuskuvake on muutettu perinteiseksi hammaspyöräksi, joka on selkeämpi, kuin vakio-Androidin liukusäätimet.

Sovellusvalikko näyttää kuvakkeet 4×5 ruudukkona ja sivuja selataan sivuttaissuunnassa. Haluttaessa näkymäksi saa myös 5×6 kuvakkeen ruudukon. Yläreunasta löytyy välilehtipainikkeet latauksille sekä widgeteille. Valikko ei siirry automaattisesti seuraavalle välilehdelle sivujen loputtua, vaan pyörähtää automaattisesti takaisin ensimmäiselle sivulle. Oikean yläkulman rataskuvakkeesta pääsee helppokäyttöiseen muokkaustilaan, jossa käyttäjä voi vapaasti siirrellä ja poistaa kuvakkeita sekä järjestellä kansioihin raahaamalla niitä toistensa päälle.

Selaimen käyttöliittymästä LG on muokannut onnistuneen minimalistisen version, jonka erikoisuus on alareunasta löytyvä piilotettu toimintopalkki. Käytettävyyden kannalta hyvin sijoitettu palkki sisältää painikkeet edelliselle ja seuraavalle sivulle, zoomaukselle, uudelle välilehdelle sekä kirjanmerkeille. Normaalisti valikosta näkyy vain pieni korvake, josta pyyhkäisemällä palkin saa esille. Harmi vain, että korvake on niin pieni, että sitä käyttäessä tulee helposti koskettua ruudun alapuoliseen kotinäppäimeen ikävin seurauksin. Onneksi palkin saa halutessaan lukittua näkyviin.

Selaimen yläpalkki sisältää ainoastaan osoiterivin sekä välilehtivalikon. Yläpalkki piilottaa itsensä, kun sivua selataan alaspäin. Osoiteriville voi kirjoittaa myös Google-hakuja. Selaimen päävalikko avautuu näytön alapuolista valikkopainiketta painamalla. Valikosta löytyy mm. mahdollisuus tallentaa sivu luettavaksi offline-tilassa ilman verkkoyhteyttä.

Pieni maininnan arvoinen yksityiskohta on LG:n kuvaruutunäppäimistön painikeasettelu, joka on suomenkielisessä versiossa hieman epäkäytännöllinen. Ö-kirjain on nimittäin sijoitettu alariviin välilyönnin (tai selaimen tapauksessa ”.com”-näppäimen) viereen. Muutoin näppäimistössä ei ole valittamista ja numerot löytyvät käytännölliseen tyyliin ylärivin kirjainten takaa näppäintä pohjassa pitämällä.

 

Sisältö

  1. Testissä LG Optimus 4X HD
  2. Lähempää tarkastelua, kamera & käyttöliittymä
  3. Suorituskyky, käyttökokemuksia, vertailua kilpailijoihin & yhteenveto