Uusimmat

Adolf Hitlerin Borat-elokuvasta tuli syksyn hitti Saksassa

22.10.2015 08:10 Tatu Junni

Oliver Hirschbiegelin ohjaama Der Untergang eli Perikato oli jättihitti Saksassa kymmenisen vuotta sitten. Nyt Adolf Hitler on taas palannut valkokankaalle, ja sekös saksalaisia kiinnostaa.

Perikato seurasi Adolf Hitlerin ja hänen lähipiirinsä viimeisiä hetkiä hillitysti ja turhia kiihkoilematta. Tänä syksynä ensi-iltansa saaneella Look Who’s Backilla (Er Ist Wieder Da) on ihan erilainen ääni kellossa. Tällä kertaa Hitler ei tee hidasta kuolemaa Berliinin bunkkerissa, vaan on päinvastoin voimiensa tunnossa.

Viimeksi Wetlands: Kosteikoilla kohahduttaneen ohjaaja David Wnendtin elokuva on satiiri, jossa Adolf Hitler tekee comebackin nykyajassa. Timur Vermesin menestyskirjaan pohjautuva elokuva on kerännyt Saksassa parissa viikossa jo reilun yhdeksän miljoonan euron lipputulot. Listan kärkeen ei Look Who’s Back onnistunut kuitenkaan ensi-iltaviikonloppunaan nousemaan. Siitä piti huolen edelle kiilannut Pixar-seikkailu Inside Out.

Look Who’s Backille osattiin odottaa menestystä, sillä toimittajataustaisen Vermesin vuonna 2012 ilmestynyt romaani on myynyt Saksassa jo pari miljoonaa kappaletta. Suomessa kansainvälisestikin jo hyvin menestynyt kirja saapuu kauppoihin tammikuussa 2016 nimellä Täällä taas. Kustantajana toimii Tammi.

Hitler on täällä taas! Hillitön poliittinen satiiri Hitlerin toisesta tulemisesta. Adolf Hitler herää berliiniläisellä joutomaalla vuonna 2011, pudistelee pölyt univormustaan ja ryhtyy hommiin, jatkamaan kesken jäänyttä tehtäväänsä. Maailmalla myyntimenestykseksi ja palkintolistoille noussut Täällä taas on samalla epäkorrektin hauska ja karmivan ajankohtainen kuva nyky-Euroopasta. Mitä Hitler ajattelisi tämän päivän Saksasta? Ja vielä pelottavampi kysymys: Miten Eurooppa suhtautuisi Hitleriin?

Elokuvallisesti Oliver Masuccin, Fabian Buschin ja Christoph Maria Herbstin tähdittämä Look Who’s Back -elokuva luottaa Sacha Baron Cohenin vuoden 2006 komediaklassikko Boratin malliin: laitetaan Masuccin esittämä Hitler erilaisiin tilanteisiin oikeiden ihmisten kanssa ja katsotaan mitä tapahtuu.

Wnendtin elokuva tulee varmasti herättämään runsaasti keskustelua päästessään laajempaan levitykseen (toivottavasti myös Suomeen). Se tuskin tulee ohjaajalle yllätyksenä, sillä jo rohkea Wetlands joutui monien silmätikuksi.

Yksi ohjaajan tavoitteista onkin kolisuttaa häkkiä ja taistella sananvapauden puolesta.

”Euroopassa on kamppailtu pitkään sensuuria vastaan, mutta nyt vastassamme eivät olekaan enää valtiot vaan yksityiset yritykset. iTunes ei ole demokratia vaan yksityinen taho, joka voi määritellä itse mikä on sallittua ja mikä ei. Tämä on ylipäätään huonoa kehitystä elokuvien kannalta, koska olemme jatkossa yhä riippuvaisempia näistä alustoista. Meistä tulee riippuvaisia näiden yritysten moraalisista arvoista, olivatpa ne sitten amerikkalaisia tai mitä tahansa muuta”, David Wnendt totesi Dome.fi:n haastattelussa toukokuussa 2014.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat