Uusimmat

Älä missaa HBO Maxin helmeä – Tieteissarja Fringe toimii loistavasti 10 vuotta myöhemminkin

15.03.2022 12:00 Helinä Laajalahti

J.J. Abramsin, Alex Kurtzmanin ja Roberto Orcin luoma scifi-draamasarja Fringe julkaistiin jo vuosina 2008-2013. Tänä vuonna se tuli vihdoin Suomessakin saataville HBO Maxin valikoimaan.

Maailma täyttyy uusista tv-sarjoista, mutta välillä on viehättävää ottaa katseluun jokin hieman vanhempi, tarinaltaan jo kokonaiseksi valmistunut sarja, jonka voi ahmia putkeen. HBO Maxilla julkaistiin tammikuussa J.J. Abramsin, Alex Kurtzmanin ja Roberto Orcin luoma tieteissarja Fringe, jonka saatavuus Suomessa oli tuohon saakka ollut varsin huonoa.

Fringe on todellinen helmi. Sitä tehtiin viiden tuotantokauden (100 jaksoa) verran vuosina 2008-2013. Neljä ensimmäistä kautta ovat 20-22 jakson mittaisia, mutta päätöskausi on lyhyempi, vain 13 jakson mittainen.

Fringen keskiössä on kolmen hengen tiimi, joka ratkoo Bostonista Harvardin yliopistolta käsin yliluonnolliselta vaikuttavia tapahtumia FBI:n nimissä. Sarjan nimikin viittaa todellisuuden rajamaille. Outojen tapahtumien myötä FBI-agentti Olivia Dunham (Anna Torv) saa esimieheltään luvan etsiä käsiinsä Peter Bishop -nimisen miehen (Joshua Jackson), jotta voisi pyytää apua tutkimuksiinsa tämän mielisairaalassa 17 vuotta viruneelta isältä, tohtori Walter Bishopilta (John Noble).

Fringe

J.J. Abramsia Lostin jalanjäljissä

Abramsin filmografiassa Fringe sijoittuu heti Lostin jälkeen, mutta pysyy kokonaisuutena kasassa huomattavasti paremmin kuin tuo salaperäiselle saarelle haaksirikkoutuvasta lentokoneellisesta kertova mysteeri.

Fringe ei kuitenkaan ole yhtään sen vähemmän outo. Lähimmäksi osuu varmastikin luokittelu scifiksi, mutta silti Fringe pidetään erinomaisen hyvin maadoitettuna oikeaan elämään – mikä saattaa kuulostaa lähes paradoksilta, kun ajattelee, että sarja käsittelee aikamatkustamista, rinnakkaisuniversumeita ja yliluonnolliselta tuntuvia hirviöitä.

Sarja alkaa hirviö-per-jakso -idealla, mutta ensimmäisen kauden jälkeen keskiöön nousee suurempi tarinakuvio, joka käsittelee kahden rinnakkaisuniversumin välistä vastakkainasettelua sekä pelkoa olemassaolon ja ihmisyyden tuhoutumisesta. Päänäyttelijät pääsevät tämän myötä myös irrottautumaan tutusta roolistaan ja esittämään omia kaksoisolentojaan, mistä kumpuaa yllättävänkin mielenkiintoista draamaa – mutta myös komediaa.

Fringe onnistuu pysyttelemään tarinallisesti erinomaisen hyvin kasassa loppuhetkiinsä saakka. Toki sekin sisältää esimerkiksi neljännellä kaudellaan pienen notkahduksen ja muutamia käsikirjoituksellisesti arvelluttavia käänteitä, mutta näistäkin huolimatta viimeinen jakso jättää jälkeensä tyytyväisen mielen.

Fringe

Kevyttä scifiä

Fringen keskeisin tapahtumapaikka on Harvardin yliopistolla sijaitseva laboratorio, jonne tiimi kuljettaa mysteerinsä jatkotutkimuksia varten. Labra lehmineen on tohtori Bishopin maailma ja paikka missä tapahtuvat maailmaa muuttavat oivallukset. Tiedettä tehdään yliluonnollisesta huumorin ja musiikin avustuksella.

Sarjan suuri ansio on juuri siinä, että vaikka maailma on tuhoutumassa, Fringe ei missään vaiheessa ole liian vakava. Sydäntäsärkevä, raastava ja tunteisiin uppoava se on moneenkin otteeseen, mutta tästäkin huolimatta yleisvire on lämminhenkisen huumorin sävyttämä. Eniten tästä saa kiittää Noblen ansiokkaasti esittämää, iäkästä tohtoria LSD-trippeineen ja innostuneine elämänasenteineen.

Kompleksiset hahmot

Fringen keskuskolmikko on käsikirjoitettu viehättävän kompleksiseksi. Isä-Bishop on hullu nero, jolla on lapsen innostus ja joka ei missään vaiheessa hylkää mielikuvituksen voimaa. Poika-Bishop on isänsä lailla äärimmäisen älykäs, mutta hänen älykkyytensä on yleisemmällä tasolla. Tehokkaalla agentti Dunhamilla puolestaan on salaperäinen kytkös Bishopeihin jo lapsuudestaan.

Kun tähän lisätään vielä rinnakkaisuniversumin kaksoisolennot, sarja tarjoaa kiehtovan kattauksen ihmismielen kehittymiseen, hyvyyden ja pahuuden olemukseen ja siihen, kuinka erilaisessa ympäristössä geneettisesti samanlaisesta ihmisestä voi kasvaa aivan erilainen persoona.

Monitahoiset hahmot eivät kuitenkaan yksistään riitä vaan niiden esittäjienkin tulee olla tehtävänsä tasalla. Tässä Torv ja Jackson ja etenkin Noble tekevät erinomaista työtä luodessaan hahmoistaan aidon oloisia, uskottavia ihmisiä.

Fringe / Anna Torv, Joshua Jackson

Tunne ja järki tasapainossa

Fringen keskeiseksi teemaksi nousee järjen ja tunteen yhdistelmä, ja sen myötä ihmisten eroaminen ei-ihmisistä. Tämän vuoksi Fringe onkin paljon tunnepainotteisempi kuin monet muut tieteissarjat. Jopa niin paljon, että se muutamaan otteeseen vääntää katsojansa sydämen suorastaan karrelle, mutta ei tee tätä koskaan tarinan kustannuksella – kaikki liittyy aina olennaiseksi osaksi kokonaisuutta.

Fringessä ihmissuhteet ovat erittäin tärkeässä roolissa, minkä myötä sarja pysyy kaiken outoutensakin keskellä paremmin jalat maassa. Sarjassa tutkitaan kammottavia murhia, hirviöitä ja kaivellaan suolenpätkiä, mutta kaikkea sävyttävät aina keskushahmojen väliset tunnesiteet. Mikään ei ole täysin suoraviivaista, vaan vääryydestäkin löytyy tietystä näkökulmasta katsottuna oikeutta. Esimerkiksi Bishopeiden isä-poika -suhde on tarinan kaarena koskettavan kaunis tarina anteeksiannosta.

Fringen viisi tuotantokautta ovat Suomessa katsottavissa HBO Maxissa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat