Haastattelussa Justice League -ohjaaja Zack Snyder: ”Kuvasimme Batmanin ja Jokerin uuden kohtauksen takapihallani”

17.03.2021 11:50 Helinä Laajalahti

Zack Snyderin oma, nelituntinen versio Justice League -elokuvasta julkaistaan HBO Nordicissa 18. maaliskuuta. Snyder kertoi Muropaketin haastattelussa elokuvan synnystä.

Muropaketti tapasi ohjaaja Zack Snyderin ja tuottaja Deborah Snyderin virtuaalisesti järjestetyssä haastattelutilaisuudessa. Vuonna 2017 elokuvateattereissa julkaistun, studion ja Snyderin ohjaajana korvanneen Joss Whedonin ”sotkeman” Justice Leaguen jälkeen elokuvan alkuperäinen versio julkaistaan vihdoin, minkä tuotannosta Snyderit kertoivat haastattelussa.

Zack Snyder’s Justice League eli fanien keskuudessa tutummin Snyder Cutina tunnettu elokuva on paljolti Snyderin fanien mahdollistama elokuva. Vuoden 2017 valkokangasjulkaisun jälkeen alkoi kiertää huhuja, että Snyderin oma versio olisi olemassa, minkä jälkeen ohjaajan fanit aloittivat some-kampanjan Snyder Cutin julkaisun puolesta.

Viime vuonna tähän pyyntöön lopulta taivuttiin ja nyt tulos on nähtävillä HBO Maxilla ja HBO Nordicissa.

– Fanien tuki on ollut uskomatonta, etenkin kun kaikki väittivät, ettei tällä elokuvalla ei olisi asiaa olla edes olemassa. On sataprosenttinen fakta, että tämän elokuvan inspiraationa toimivat fanit, eikä sitä olisi olemassa ilman heitä. Olemme superkiitollisia heille, Zack Snyder hehkuttaa.

Nyt julkaistu versio elokuvasta on omistettu ohjaajan tyttärelle Autumnille, joka teki itsemurhan Justice Leaguen kuvausten aikana. Elokuva toimiikin itsemurhien estämisen hyväksi, mikä tarkoittaa, etteivät fanit ole pelkästään nostaneet esille supersankarielokuvaa, vaan myös toimineet tärkeän asian hyväksi. Snydereiden mukaan fanit pelastaneet monta elämää.

– Itsemurhien ehkäisyyn on saatu kerättyä valtavasti rahaa, se on aivan uskomatonta, Deborah Snyder kertoo.

Snydereiden ja “Snyderverseen” kuuluvien elokuvien julkaisusta vastaavan Warner Brosin sukset menivät aikoinaan ristiin, minkä vuoksi nyt julkaistu elokuva on virallisten tietojen mukaan Snyderin viimeinen elokuva. Mikään ei kuitenkaan ole varmaa ennen kuin se on varmaa, minkä vuoksi kysyimme Snydereiltä, onko heillä ollut keskusteluja mahdollisesta jatkosta. Ohjaajan kommentista huokuu lievä katkeruus Warner Brosia kohtaan:

– Tarinan osalta meillä selvästikin oli suunnitelmia tehdä jatkoa, kuten tämänkin elokuvan lopusta voi nähdä. Se ei sano, että tämä oli nyt sitten tässä. Mutta WB ei ole osoittanut todellista halukkuutta jatkaa yhteistyötä kanssamme ja julkisesti he ovat sitä mieltä, että vuonna 2017 julkaistu elokuva on kaanonia eli jos jatkoa tulisi, se tehtäisiin tuon elokuvateattereissa julkaistun elokuvan jatkoksi. Itse en ole koskaan nähnyt tuota elokuvaa, joten en tiedä mitä se tarkoittaa. Tämä nyt tekemämme on pieni, tai no oikeastaan aika jättimäinen, oksa, sellainen erillinen verso kokonaisuudesta.

Ohjaaja kertoo, että heillä on ollut myös keskusteluja tarinan jatkamisesta sarjakuvamuodossa. Hän selittää, että haluaisi käydä läpi minitarinassa, mitä Jokerin ja Robinin tapauksessa tapahtui ja miten se vaikutti Batmaniin. Tuo on kuitenkin toistaiseksi edelleen vain suunnitelman asteella taloudellisista syistä.

Nelituntisessa Snyder Cutissa nähdään valtavan paljon tuttuja hahmoja kiinnostavalla tavalla syventävää materiaalia. Mukana on esimerkiksi Ezra Millerin esittämän Flashin ja Ray Fisherin esittämän Cyborgin taustatarinat, joita Snyderit itse pitävät suosikkeinaan elokuvassa.

– Pidän todella paljon Irisin ja Flashin esittelevästä kohtauksesta. On todella hauskaa nähdä Flashin voimia hieman enemmän, mutta pidän myös siitä kuinka kohtauksen auto-onnettomuus ja lentävät hodarit toimivat vastakkainasetteluna muuten hyvin emotionaalisessa elokuvassa, tuottaja kertoo.

Ohjaajalle rakkain on Cyborgin osuus, joka elokuvateatteriversiossa jätettiin lähes kokonaan huomiotta:

– Cyborgin osuudessa teemme todellisen syväsukelluksen hahmoon, hänen voimiinsa ja taustaansa. Hän on mahtava hahmo ja kaikki se, mitä tapahtuu elokuvassa ja mitä tapahtuu Cyborgille ovat tavallaan linkitettyjä keskenään.

Snyderit kertovat, että nyt julkaistu elokuva on paljolti se sama kokonaisuus, mitä se oli vuonna 2017, kun he poistuivat projektista. Heidän mukaansa vain 11 kaikkiaan noin 2600:sta otoksesta jouduttiin tekemään kokonaan uusiksi, koska niiden alkuperäiset versiot eivät olleet säilyneet studiolla.

Uutta on tietenkin Jared Leton esittämän Jokerin osuus, jonka ohjaaja kertoo halunneensa elokuvaan mukaan.

– Minulle oli tärkeää saada mukaan Batmanin ja Jokerin kohtaaminen, joten sen lisäsimme. Houkuttelin Benin [Affleck] ja Jaredin kuvaamaan kohtauksen omalle takapihalleni ja ujutin kohtauksen sitten osaksi elokuvaa.

Myös elokuvassa suurta roolia esittävä musiikki tehtiin kokonaan alusta. Musiikista vastaan Snyderin pitkäaikainen yhteistyökumppani Thomas Holkenborg eli Junkie XL. Nelituntisen elokuvan musiikin kerrotaan syntyneen pandemian keskellä täydessä yksityisyydessä, “rakkauden työnä”.

Snyder myös ottaa kantaa kasvokarvoitusta koskevaan kysymykseen, koska se on yksi elokuvateatteriversion kuuluisimpia pieleen menneitä asioita. Hän kertoo suunnitelleensa jossain vaiheessa, että Supermanilla olisi mulletti ja parta, koska se olisi ollut hänen mielestään coolia.

– Oli joitakin asioita, mitä olisin halunnut, mutta mitä ei ollut mahdollista fyysisesti toteuttaa. Supermanin musta puku oli helppo. Sinipunainen puku oli mahdollista muuttaa mustaksi, sen olimme testanneet, mutta parran suhteen tämä ei ollut mahdollista. Tiedämme jokainen mitä käy, jos koittaa päästä eroon kasvokarvoituksesta, siitä olemme saaneet oppitunnin – tai ainakin jotkut ovat saaneet.

Zack Snyder’s Justice League ei ole Snydereiden ainoa tänä keväänä julkaistava elokuva. Snyder ohjasi vuonna 2004 julkaistun uusintaversion George A. Romeron Dawn of the Deadista, ja tänä vuonna on vuorossa paluu zombigenren pariin. Snyderin ohjaama Army of the Dead julkaistaan Netflixissä toukokuussa.

– Olemme kirjaimellisesti viimeistelemässä sitä parhaillaan. Viimeiset otokset ovat menossa, mikä on siistiä!

LUE MYÖS: Arvostelu | Zack Snyder’s Justice League on neljän tähden supersankarieepos, joka korjaa elokuvateatteriversion virheet tyylikkäästi