Uusimmat

Jurassic Park olisi voinut olla hyvin erilainen elokuva – Nämä viisi asiaa opimme uudesta Jurassic Park: The Ultimate Visual History -kirjasta

04.05.2022 18:00 Tuukka Hämäläinen

Alkuvuodesta ilmestynyt Jurassic Park -historiikki opetti uutta jopa elokuvan intohimoiselle fanille. Listasimme viisi kiehtovaa asiaa Steven Spielbergin klassikkoelokuvan kulisseista.

Jurassic Parkista (1993) on kirjoitettu ja keskusteltu maailman sivu, joten vieläkö elokuvasta riittää uutta kerrottavaa? Tuore kirjajulkaisu Jurassic Park: The Ultimate Visual History osoittaa, että kyllä löytyy. James Mottramin kirjoittama teos on nimensä mukaisesti täynnä kuvia Jurassic Park -elokuvien tekemisestä, ja se käy läpi koko elokuvasarjan tarinan alkuperäisidean syntymisestä aina Jurassic Park III:een (2001) ja sarjan uusimpiin vaiheisiin – pääpaino tosin ensimmäisellä elokuvalla.

Koska juuri alkuperäinen Jurassic Park on se kaikkein suurin klassikko ja elokuvahistorian merkkiteos, listasimme viisi uutta asiaa, jotka opimme tämän kirjan myötä elokuvasta.

Ehkäpä reunahuomautuksena on paikallaan kertoa, että olen lukenut myös vuoden 1993 Making of Jurassic Parkin ja katsonut kaikki mahdolliset dokumentit, joten tämä lista on tehty elokuvan vannoutuneen fanin näkökulmasta. Ummikolle Jurassic Park: The Ultimate Visual History tarjoaa varmasti paljon enemmän uutta tietoa kuin nämä viisi yksityiskohtaa…

Jurassic Park The Ultimate Visual History

1) Ian Malcolm melkein leikattiin elokuvasta – kahdesti!

Jurassic Parkista ehdittiin tehdä useampi käsikirjoitus, ja vaikka elokuva seuraili läheisesti Michael Crichtonin romaania, tehtiin siihen suuria muutoksia. Yksi muutos oli se, että Ian Malcolmin hahmo lähes leikattiin koko tarinasta.

Malcolm oli mukana Crichtonin omassa käsikirjoitusversiossa, mutta sekä Malia Scotch Marmo että lopullisen kässärin kynäillyt David Koepp leikkasivat koko hahmon pois. Hänen esittämiään mielipiteitä laitettiin sen sijaan päähahmo Alan Grantin suuhun.

Vasta kun Jeff Goldblum koe-esiintyi roolia varten ja hänet nähtiin lukemassa Crichtonin romaanitekstiä, tekijät vakuuttuivat siitä, että Malcolm kannattaa pitää mukana. Koepp kirjoittikin Malcolmin takaisin tarinaan erityisesti Goldblumia ajatellen.

2) Dinosaurus, jota ei koskaan nähty

Stan Winstonin erikoistehostepaja valmisti Jurassic Parkin näyttävät animatroniset dinosaurukset, mutta yhtä heidän luomustaan ei koskaan nähty valkokankaalla. Elokuvaa varten rakennettiin nimittäin keskenkasvuinen Triceratops, jolla Lexin oli määrä ratsastaa yhdessä tarinan kohtauksessa.

Puolitoista metriä pitkä dinosaurusrobotti tehtiin melkein valmiiksi, mutta kaksi viikkoa ennen deadlinea kohtaus päätettiin leikata kokonaan. Spielbergiin kohdistui paineita pitää elokuvan budjetti järjen rajoissa, joten hän poisti kaikki turhiksi kokemansa dinokohtaukset. Myös käsikirjoittaja Koepp puolsi Triceratops-ratsastuksen poistamista.

Winston kuvailee kirjassa, että pieni Triceratops oli hänelle ”suurimpia mekaanisia työtehtäviä ikinä”, sillä dinolta vaadittiin monimutkaisia liikkeitä. Kun leikkauspäätös tuli, Winston kuvailee olleensa helpottunut.

3) Tässä kuvassa ei ole mitään aitoa

Yksi Jurassic Parkin mieleenpainuvimmista kuvista on komea maisemaotos, jossa John Hammond, Ellie Sattler ja Alan Grant katselevat Brachiosauruksia ja Parasaurolophuksia juuri saarelle saapumisen jälkeen. Tämä kuva on sattumoisin myös yksi vähiten ”aitoja” pätkiä koko elokuvassa.

Jurassic Parkin kuvaukset Kauain saarella jäivät nimittäin kesken, kun hurrikaani Iniki iski Havaijille syyskuun alussa 1992. Kuvaamatta jäi Gallimimus-kohtaus, joka paikattiin myöhemmin Oahun saarella, sekä tämä näyttävä vista-otos.

Lopputulos saatiin aikaan studiossa. Etualalla päähenkilöiden stand-in -näyttelijät seisovat blue screenin edessä ja taustalla on Kauailla otettu valokuva, johon on lisätty dinosaurusten lisäksi heiluvat puut, jotka kuvattiin erikseen Napa Valleyssä Yhdysvalloissa. Jopa järven kimallukset on lisätty, nekin kuvattiin toisaalla. Näkymä on siis monimutkainen komposiitti, joka on tehty valokuvasta, kolmesta eri videokuvasta ja tietysti CGI-dinoista.

Jurassic Park

4) Sam Neill otti roolin vastaan lukematta käsikirjoitusta

Jurassic Park teki Sam Neillista suuren tähden, vaikka oli hän toki tunnettu aiemminkin. Hän ei kuitenkaan ollut ensimmäinen, jolle Grantin roolia tarjottiin, vaan ainakin William Hurt ja Harrison Ford kieltäytyivät kunniasta ennen Neillia.

Jurassic Parkin kirjoitus- ja tuotantoprosessit etenivät kuitenkin rinnakkain, eikä elokuvan käsikirjoitus ollut valmis, kun Neill kutsuttiin tapaamaan Spielbergiä. He juttelivat projektista pari tuntia, minkä jälkeen Neill jatkoi Kanadaan toisen elokuvan kuvauksiin, eikä oikeastaan ajatellut saavansa tarjousta.

Kun hän sitten saikin puhelun, että hänet halutaan Jurassic Parkin pääosaan, hän otti pestin näkemättä käsikirjoitusta.

”Kun Steven Spielberg lähestyy sinua elokuvalla ja siinä elokuvassa on dinosauruksia… Se on aika selvä juttu”, Neill kuvailee.

LUE LISÄÄ: Uudessa Jurassic World -elokuvassa dinosaurukset valloittavat maailman – Nyt biologi Maija Karala kertoi, miksi niin ei voisi oikeasti tapahtua

5) Spielberg ja Crichton tuntevat toisensa TO-DEL-LA kaukaa

Ohjaaja Spielberg ja kirjailija Crichton tunsivat toisensa jo kauan ennen Jurassic Parkin tekoa. Mutta kuinka kauan, se on jo melkein uskomatonta, ja kaksikon kohtaaminen oli kaiken lisäksi täysin sattumaa.

Kun Crichtonin ensimmäisestä omalla nimellä julkaistusta romaanista Andromeda uhkaa (1968) alettiin tehdä elokuvaa, hänet kutsuttiin Universalin studioille Hollywoodiin. Kirjailija halusi tietysti nähdä elokuvastudiota lähemmin, ja paikkoja näyttämään kutsuttiin juuri viikkopalkalle tv-ohjaajaksi pestattu, vasta 22-vuotias Spielberg.

Tuleva Jurassic Park -kaksikko tutustui siis toisiinsa jo 1960-luvun puolella, mistä mentiin monien vaiheiden ja projektien kautta yhteiseen elokuvaan yli 20 vuotta myöhemmin. Koska ohjaaja ja kirjailija tunsivat toisensa, Spielberg sai tietää Jurassic Parkista ennen muuta maailmaan, kun kirja oli vasta tekeillä. Tämä antoi ohjaajalle etulyöntiaseman tavoitella kirjan elokuvaoikeuksia.

Jos siis Spielbergiä ei olisi sattumalta lähetetty esittelemään elokuvastudiota nuorelle kirjailijalle, ei Jurassic Park välttämättä olisi koskaan toteutunut sellaisena kuin sen nyt tunnemme. Melkoista sattuman kauppaa.

Jurassic Park -sarjan kaikkiaan kuudes elokuva Jurassic World: Dominion saa ensi-iltansa 8. kesäkuuta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat