Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Näin koulutat lohikäärmeesi

25.03.2010 08:57 Hanna Näsänen

Näin koulutat lohikäärmeesiAlkuperäisnimi: How To Train Your Dragon
Ohjaaja: Dean DeBlois, Chris Sanders
Käsikirjoittaja: Will Davies, Dean Deblois, Chris Sanders
Pääosissa: Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera, Jonah Hill, Craig Ferguson (Suom. ääninä Aksu Palmén, Jarmo Mäkinen, Iina Kuustonen, Oskari Tamminen, Hannu-Pekka Björkman)
Pituus: 99 min.
Ikäraja: 11
Kotisivu: www.nainkoulutatlohikaarmeesi.fi

4/5

DreamWorksin uusin 3D-animaatio tempaisee katsojan matkaansa karskien viikinkien ja sadunomaisten lohikäärmeiden maailmaan, kun hontelo teinipoika solmii yllättävän suhteen hirviöistä hurjimman kanssa.

Hiccup on viikinkipäällikön poika, mutta epäonnekseen mahdottoman epäviikinkimäinen. Karski isä Stoic the Vast saa kerta toisensa jälkeen pettyä heiveröiseen poikaansa, joka raa’an voiman sijaan yrittää päihittää kylää muinaisista ajoista ahdistelleet lohikäärmeet rakentamillaan vekotuksilla. Sepän apulaisena toimivasta Hiccupista ei ole seuraamaan isänsä jalanjäljissä, sillä isän sanojen mukaan vain lohikäärmeiden surmaamisella on merkitystä: Killing a dragon is everything out here.

Lohikäärmeistä vaarallisin on Night Fury (yön raivo), pimeällä hyökkäävä tulipalloja syöksevä lisko, jota kukaan ei ole nähnyt, tai ainakaan selvinnyt siitä kertomaan. Kun Hiccupin sattumalta onnistuu kohdata tällainen hirviö alkaa hurja seikkailu täynnä taisteluita, ilmalentoja ja tietenkin koskettavan tunteikkaita oman itsensä löytämisen hetkiä.

Näin koulutat lohikäärmeesi

Hiccupin ääninäyttelijä, kanadalainen Jay Baruchel kuulostaa hieman yli-ikäiseltä teini-pojan rooliin, mutta on periaatteessa mukavaa vaihtelua lastenelokuvia ja -ohjelmia hallitsevalle kimitykselle. Ronskin viikinkitytön Astridin roolissa kuullaan Ugly Bettynä tuttu America Ferrera. Viikinkipäällikön ja tämän kakkosmiehen äänirooleissa ovat skotlantilaissyntyiset Gerard Butler ja Craig Ferguson. Paksut aksentit tuovat viikinkitouhuun rouhean lisän aitoutta, mutta saavat useimpien muiden hahmojen epäjohdonmukaisen siloisen amerikkalailausunnan särähtämään korvaan. Suomalaisina ääninä vastaavissa rooleissa esiintyvät Aksu Palmén, Iina Kuustonen, Jarmo Mäkinen ja Hannu-Pekka Björkman.

Näin koulutat lohikäärmeesi -elokuva perustuu Cressida Cowellin samannimiseen lastenkirjaan, joka aloitti toistaiseksi kahdeksanosaisen kirjasarjan. Tarina pojasta, joka ei täytä yhteisönsä ja ennen kaikkea vanhempiensa odotuksia, mutta onnistuu vaikeuksien kautta löytämään paikkansa maailmassa, ei ole maailmankirjallisuudessa saati elokuvissa ennenkuulumaton. Vauhdilla etenevä elokuva tempaa kuitenkin varttuneemmankin katsojan mukaansa, eikä vähiten upeasti hyödynnetyn 3D-tekniikan ansiosta.

Näin koulutat lohikäärmeesi

Näin koulutat lohikäärmeesi käyttää tehokkaasti 3D-tekniikan mahdollisuudet läpi koko elokuvan. Tekniikkaa ei ole säästelty käytettäväksi ainoastaan painottamassa joitakin kohtauksia, vaan katsojalle tarjoillaan kohtauksesta toiseen käsinkosketeltavan upeaa katsottavaa.

Viikinkikylän sijainti karuilla kallioilla meren rannassa tarjoaa mahdollisuuden hienoihin ilmalentoihin lohikäärmeen selässä karuissa maisemissa. Kolmiulotteinen vaikutelma saadaan kuitenkin toimimaan parhaiten rauhallisissa peruskohtauksissa, oli kankaalla sitten lohikäärmeitä tai viikinkejä. Katsoja huomaa tuon tuosta jäävänsä ihmettelemään vaikkapa yksittäisten karvojen erottumista viikinkien pörröisissä turkisasuissa.

Hauskinta on animaattoreilla varmasti ollut lohikäärmelajeja piirustaessaan. Useat lajit ovat aika kaukana perinteisestä lohikäärmeen olemuksesta, vaikka sellaisiakin elokuvassa nähdään. Olemukseltaan ja käytökseltään kissaa tai T. Rexiä muistuttavat oliot viehättävät varmasti lapsia, vaikka aikuisesta saattavatkin tuntua hieman kaukaa haetuilta.

Näin koulutat lohikäärmeesi

3D:n ylistyksestä huolimatta ei Näin koulutat lohikäärmeesi nojaa pelkästään näyttävään tekniikkaan. Sopivan rivakkaan tahtiin etenevää tarinaa on terästetty napakoilla pikku vitseillä, jotka eivät suorastaan saa nauramaan vatsaansa kipeäksi, mutta hymähdyttävät siinä määrin, että elokuvasalista voi poistua hyvillä mielin.

PlusMiinusNolla

+ 3D-tekniikkaa ei ole käytetty satunnaisten vau-efektien saavuttamiseksi, vaan läpi elokuvan saadaan nauttia silmiähivelevistä maisemista ja ennen kaikkea tarkoista yksityiskohdista.
– Juoni noudattaa lukemattomista lastenkirjoista tuttua kaavaa.
+ Simppeleistä juonikuvioistaan huolimatta tarina etenee vauhdilla niin, ettei aikuinenkaan ehdi kyllästyä.